Esteu aquí: Inici Serveis a la Persona Dones Dones tarragonines Maite Almendoz Etxeverria

Maite Almendoz Etxeverria

Impulsora de l'Escola Professional de Bonavista

Va néixer el 16 d’octubre de l’any 1926 a Astigarraga, poble famós per les seves sidreries, proper a Donosti. Va estudiar batxillerat elemental i també va cursar estudis de comerç. L’any 1952 va ingressar a l’Instituto de Misioneras Seculares (IMS), una institució que sempre ha estat atenta als signes dels temps.

Ha treballat a Gijón, Roma, Alacant i Reus, sempre acompanyant i ajudant les persones joves que venien de zones més pobres i tenien poca preparació.

A l'Escola professional a Bonavista

Va venir a Tarragona l’any 1968, al barri de Bonavista, per col·laborar en el projecte de creació d’una escola professional pensada sobre les necessitats de molts nois i noies joves, la majoria vinguts, junt amb les seves famílies, d’altres territoris de l’Estat, amb una preparació molt elemental, i que per l'edat ja no podien matricular-se a l'EGB ni tampoc accedir a la formació professional reglada.

L’Escola Professional Joan XXIII es va inaugurar l’any 1969. S'hi donaven cursos de mecànica, electricitat i d'administratiu, primer tan sols per a nois i més endavant també per a noies. A més dels coneixements tècnics, també se'ls formava en valors per fer-los créixer humanament. Els anys 70, i en col·laboració amb Òmnium Cultural, s'hi donaven classes de català, que consideraven necessari per completar la formació i facilitar la relació amb la resta de la població tarragonina i l’accés als centres de treball. Va assumir les funcions de secretària de l’escola fins a la seva jubilació, l'any 1996.

Lluita veïnal

Des de la seva arribada al barri, un barri nou, on els mateixos veïns i veïnes anaven construint les seves modestes cases, ha caminat i lluitat amb tots ells per millorar-ne les infraestructures, ja que hi mancava de tot: llum, aigua, asfaltat dels carrers, escoles, centre de salut, transport públic, etc. Diu que s’hi ha avançat molt, però que cal seguir lluitant.

Continua vivint a Bonavista, compartint el dia a dia de la vida del barri i participant en activitats solidàries. També dedica unes hores setmanals a la Secretaria del Comitè Óscar Romero de Tarragona.

DESCARREGA EL PUNT DE LLIBRE (PDF)

Segells de reconeixement d'administració oberta