Esteu aquí: Inici Serveis a la Persona Notícies Polítiques d'Igualtat Notícies 2017 Tarragona engega el nou servei integrat d'atenció a les diversitats sexuals (SAI)

Tarragona engega el nou servei integrat d'atenció a les diversitats sexuals (SAI)

Tarragona engega el nou servei integrat d'atenció a les diversitats sexuals (SAI)

Aquest nou servei municipal donarà resposta a les necessitats del col·lectiu LGTBI. La presentació coincideix amb la celebració del Dia Internacional contra la LGTBIfòbia
Tarragona engega el nou servei integrat d'atenció a les diversitats sexuals (SAI) Foto: Mauri
15/05/2017


L'Ajuntament de Tarragona ha presentat aquest matí el Servei d'Atenció Integral a les Diversitats Sexuals i de Gèneres (SAI). Amb la posada en marxa d'aquest nou servei, l'Ajuntament assumeix el compromís de garantir l'aplicació efectiva de la Llei 11/14 per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per eradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia. L'article 27 d'aquesta llei estableix que "les administracions públiques de Catalunya han de garantir a les persones LGBTI que pateixen o es troben en risc de patir qualsevol tipus de violència o discriminació el dret a rebre de manera immediata una protecció integral, real i efectiva". Així doncs, els ens locals esdevenen agents clau per a la consolidació de nous drets fonamentals, entre els quals els del col·lectiu de persones LGTBIQ.

El nou servei es posa en marxa 48 hores abans de la commemoració del Dia internacional contra la lgtbfòbia, la regidora Ana Santos ha explicat "el SAI és l'expressió concreta del nostre compromís per a donar atenció integral i eficient a les necessitats de les persones del col·lectiu LGTBIQ, perquè defensant els drets dels seus ciutadans tota la ciutat guanya". S'estima que a Tarragona al voltant de 15.000 persones pertanyen a aquest col·lectiu, xifra a la qual cal afegir la xarxa familiar, professional i social d'aquest col·lectiu, i que també són beneficiaris potencials de l'atenció que a partir d'aquest mes de maig facilitarà el SAI. Aquest nou servei municipal serà gestionat per l'entitat H2O, Col·lectiu Gai, Lesbià, Bisexual i Transsexual del Camp de Tarragona, referent territorial en l'atenció, l'assessorament i la promoció dels drets de les persones del col·lectiu LGTBIQ. H2O aportarà dos professionals al SAI i, alhora, rebrà el suport i col·laboració en àrees específiques del servei atenció psicològica del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya.

Els objectius generals dels SAI són visualitzar la realitat del col·lectiu LGTBI a Tarragona mitjançant accions de sensibilització i prevenció contra l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia. També donarà suport i atenció a les diversitats sexuals i de gèneres en diferents àmbits, especialment en l'àmbit escolar per tal de prevenir les actituds discriminatòries i l'assetjament contra les persones que integren aquest col·lectiu. Entre les seves funcions, el SAI impulsarà el treball en xarxa, elaborarà informes sobre la situació local de les persones LGTBIQ del municipi, dissenyarà estratègies de sensibilització i establirà canals d'atenció i suport a víctimes d'homofòbia mitjançant una acció de qualitat, que proporcionarà un acompanyament a les víctimes de l'homofòbia, bifòbia o transfòbia.

En un primer moment, el SAI proporcionarà una primera acollida que facilitarà el primer contacte a través d'orientació presencial, telefònica i telemàtica. Després d'avaluar la situació personal, social, així com la situació de risc en què es trobin les persones usuàries, es donarà una resposta en funció de les necessitats concretes. Per una altra banda, s'activarà un servei d'atenció psicològica en col·laboració amb el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, per tal de donar suport psicològic a les persones gais, lesbianes, bisexuals i transsexuals davant el seu procés d'acceptació de la seva orientació afectiva sexual i de gènere. De forma concreta, el suport psicològic afrontarà les dificultats relacionades amb la lgtbifòbia de l'entorn familiar, laboral i escolar. Aquest darrer àmbit d'actuació és estratègic en la mesura en què permetrà combatre el bullying homofòbic, a la vegada que impulsarà la formació dels joves en la diversitat afectiva sexual i de gèneres.

El SAI estarà ubicat al Servei Salut Jove de l'Oficina Jove del Tarragonès i, en un primer moment, estarà obert a l'atenció els dimecres de 10 a 14 h i s'anirà ampliant en funció de les necessitats. També oferirà atenció a través del correu electrònic sai@tarragona.cat i al telèfon 692 930 204.
 

Segells de reconeixement d'administració oberta