Esteu aquí: Inici Serveis a la Persona Notícies Siad-Dones Notícies 2023 El Pati Jaume I acull l'exposició sobre Nativitat Yarza Planas pel 8M

El Pati Jaume I acull l'exposició sobre Nativitat Yarza Planas pel 8M

El Pati Jaume I acull l'exposició sobre Nativitat Yarza Planas pel 8M

La mostra sobre la que va ser la primera dona alcaldessa a Catalunya es podrà veure fins el dia 15 al Palau Municipal
07/03/2023

En el marc de la programació de la Conselleria de Feminismes i LGTBIQ+ per la commemoració del Dia de la Dona, demà, dimecres 8 de març a les 11 h s’inaugurarà l’exposició que va produir l’Institut Català de les Dones amb motiu del 150è aniversari del naixement de Nativitat Yarza Planas (Valladolid, 1872 – França, 1960).  

Amb l’exposició es vol reivindicar la figura de qui va ser la primera alcaldessa al país elegida democràticament a les eleccions de gener de 1934 en la candidatura d’Esquerra Republicana de Catalunya de Bellprat. Aquesta mestra, miliciana i política, també va ser una de les fundadores de l’Associació Femenina Republicana Victoria Kent a Barcelona i membre de la Junta General Constituent de l’Institut Laic Benèfic de Catalunya, entre altres. Durant la Guerra Civil, malgrat tenir 63 anys, Yarza es va allistar a la columna del Barri, que la va portar al capdavant d'Aragó, i després es va integrar com a mestra del Consell de l'Escola Nova Unificada a Barcelona. Acabada de la guerra es va exiliar a França, on va morir el 1960.  

L’exposició es podrà visitar fins al 15 de març al pati del Palau Municipal de dilluns a divendres, d’11 a 20 h i, dissabtes i festius, d’11 a 13 h. 

Segells de reconeixement d'administració oberta