Esteu aquí: Inici Serveis a la Persona Notícies Siad-Dones Notícies 2023 L'Ajuntament fa entrega dels nous punts de llibre 'Dones Tarragonines'

L'Ajuntament fa entrega dels nous punts de llibre 'Dones Tarragonines'

L'Ajuntament fa entrega dels nous punts de llibre 'Dones Tarragonines'

Viviana de Salvador, Roser Vidal i Ascensión Callejero han rebut el reconeixement aquest dijous 9 de març al Centre Cultural Antic Ajuntament
L'Ajuntament fa entrega dels nous punts de llibre 'Dones Tarragonines' Foto: Tjerk van der Meulen
09/03/2023

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, i la consellera de Feminismes i LGBTIQ+, Cinta Pastó, han fet entrega aquest dijous 9 de març, al Centre Cultural Antic Ajuntament, dels punts de llibre número 43, 44 i 45 de la col·lecció ‘Dones Tarragonines’, que edita la Conselleria de Polítiques d’Igualtat amb l’assessorament del Consell Municipal de Dones per reconèixer la trajectòria de dones destacades de la ciutat.

Durant l’obertura de l’acte, Ricomà ha expressat l’agraïment de tota la ciutat a “dones que han trencat sostres de vidre i han contribuït a fer de Tarragona una ciutat millor i més igualitària. Tarragona és molt millor amb les dones que homenatgem avui”. L’alcalde també ha recordat que cada vegada més es posen noms de dones als carrers de Tarragona “perquè és necessari recuperar la memòria col·lectiva”. Per la seva banda, la consellera Cinta Pastó ha destacat “l’esforç per aconseguir una societat més justa de totes les dones que recullen aquests 45 punts de llibre, que les reconeixen i visibilitzen la tasca que fan” i ha destacat el nou procés participatiu, que ha implicat la ciutadania per proposar candidatures, “en un esforç per amplificar l’abast d’aquesta distinció i la fer-la més democràtica i visible”. 

Cal recordar que en aquest procés la ciutadania ha pogut dir la seva, proposant els noms que volien veure reconeguts en la col·lecció. En total, el comitè de persones expertes, format per membres del Consell Municipal de Dones de Tarragona, va rebre nou propostes de les quals, tenint en compte que complissin els requisits, la idoneïtat de les propostes, la rellevància pública en clau ciutadana de la dona proposada i que la candidata no hagués estat escollida en alguna de les edicions anteriors, en va escollir finalment tres: Viviana de Salvador, Roser Vidal i Ascensión Callejero. 

Després de les presentacions, s’ha iniciat l’entrega dels punts de llibre, començant per la traductora, actriu i activista del barri de Sant Salvador Viviana de Salvador, que ha estat glossada per la treballadora social Estefanía Guirado. De Salvador ha agraït el guardó “a la gent que m’ha fet el que soc. Gràcies a la ciutat per aquest reconeixement”. 

Roser Vidal, ginecòloga i impulsora del centre de planificació familiar Planning Mitja Lluna (un dels centres d’aquestes característiques pioners a tot Espanya) ha recollit el punt de llibre que li dedica la col·lecció, després de la glossa de la periodista Maite Curtó, tot agraïnt un reconeixement que ha assegurat que “és col·lectiu, per tota aquelles persones que van estar treballant per muntar el Centre de Planificació Familiar en un temps que tot estava per fer”. 

Finalment, Ascensión “Chon” Callejero, fundadora del Col·lectiu de Dones de Sant Salvador, ha estat la tercera dona reconeguda de la tarda, amb el punt de llibre número 45. El seu fill Àngel Xavier Alventosa ha estat l’encarregat de glossar la trajectòria de la coneguda líder veïnal de Sant Salvador, abans que, com en els dos casos anteriors, l’alcalde Ricomà i la consellera de Feminismes, Cinta Pastó i fessin entrega del punt de llibre, que Callejero ha qualificat ”d’emocionant. Com la Chon no hi ha una altra, ho sé, però jo només puc dir que he dedicat la meva vida als meus fills i al barri”.  

Punts de llibre de Viviana de Salvador, Roser Vidal i Ascensión "Chon" Callejero.

Segells de reconeixement d'administració oberta