Esteu aquí: Inici Cooperació Notícies Notícies 2020 Ciutats defensores Dimir Viana: «És important que els oprimits tinguin colors per pintar, instruments per tocar, paper per escriure poesia, escenaris i carrers per representar i ballar. Això és un dret humà.»

Dimir Viana: «És important que els oprimits tinguin colors per pintar, instruments per tocar, paper per escriure poesia, escenaris i carrers per representar i ballar. Això és un dret humà.»

Dimir Viana: «És important que els oprimits tinguin colors per pintar, instruments per tocar, paper per escriure poesia, escenaris i carrers per representar i ballar. Això és un dret humà.»

El recorregut professional d’aquest aRtivista està marcat per la conjunció entre l’art i el compromís per la transformació social. Va néixer en una gran favela de Belo Horizonte, Brasil
01/04/2020

L’artivisme social busca el canvi i la transformació de la societat cap a un món més just a traves de l’art, ja sigui de la música, el teatre, el clown,... podem trobar molts exemples arreu del món com Helix Libera una mostra de migració i transformació social a través del clown i les arts o Slipt, un raper que treballa per construir la pau a barris vulnerables de El Salvador a traves del hip-hop.

Dins de les arts també trobem el Teatre de l’Oprimit que és una metodologia social i política, una pràctica artística i pedagògica que es fonamenta en la solidaritat amb l’objectiu de superar les injustícies. És un teatre social, comunitari i participatiu sistematitzat a partir dels anys 60 per Augusto Boal (Brasil), ens proposa “Humanitzar la Humanitat, analitzant el present per inventar conjuntament el futur que desitgem”.

Es basa en la idea de que totes les persones som artistes i podem fer us del teatre i altres arts com a mitjans per la transformació de la societat.

El teatre de l’Oprimit promou l’intercanvi d’experiències entre actors i espectadors a través de la intervenció directa en l’acció teatral, busca el procés de reflexió per la transformació.

El recorregut professional d’aquest actor, director i autor teatral, músic, educador i activista està marcat per la conjunció entre l’art i el compromís per la transformació social. Va néixer en una gran favela de Belo Horizonte, Brasil, i va créixer en un ambient de pobresa i degradació social, amb dificultats d’accés a l’aigua i a la salut i amb greus problemes ambientals degut a la brutícia, a més de patir una situació de molta violència quotidiana.

Durant la seva joventut es va interessar per la música i el teatre i va començar a implicar-se en accions polítiques impulsades des de la creativitat, i a participar en espectacles teatrals i festivals de música popular. A través de l'art treballa per dignificar la vida de la joventut més pobra del Brasil amb projectes que conjuguen l'educació, la cultura, el medi ambient i el compromís social, com el Teatre de l’Oprimit i la Caravana de Artesanía. A més, ha dut a terme accions formatives en comunitats rurals, tradicionals i urbanes, i formacions sobre Teatre de l’Oprimit per a la promoció dels drets humans en àmbits com la defensa del medi ambient o els drets de les persones LGTBIQ+.

En Dimir també està compromès amb el medi ambient i de la unió amb el compromís social sorgeix la seva experiència amb una associació de cartoners del Brasil, un dels sectors més pobres. Com ell diu: “. Són persones que treballen en la qüestió ambiental del reciclatge i gràcies a això tenen una nova oportunitat de supervivència i d’aposta pel medi ambient. Té les dues vessants: millora les condicions de vida i ajuda al planeta. Les accions polítiques ajuden a canviar la situació de les persones més pobres, que viuen grans dificultats socials i econòmiques”

Recull d'entrevistes per saber-ne més d'ell:

 

Us recomanem la pel·lícula Lyari Notes, on un professor de música de Pakistàn ensenya a les seves alumnes la música com a mitjà d’expressió en un entorn de violència constant. Amb subtítols en anglès.

També recomanem The age of stupid que tracta sobre l’escalfament global i el paper que hi juga l’activitat humana. Ens presenten el mon al 2055 destruit a causa dels danys provocats per l’espècie humana. Us convidem a reflexionar sobre la transformació social que necessitem a nivell global. També Waste land, documental que ens mostra la vida al voltant de l'abocador més gran del Brasil; i Mercedes Sosa, la voz de latinoamerica. (efilm) Historia d’aquesta artista que va lluitar contra la repressió viscuda.

Per saber més sobre la tècnica del Teatre de l’Oprimit, us recomanem del seu creador l’Augusto Boal, el llibre El arco iris del deseo que ens introdueix en una nova investigació del Teatre de l’Oprimit, fica el teatre al servei de la liberació personal i conjuga la representació teatral amb la psicologia.

Segells de reconeixement d'administració oberta