Esteu aquí: Inici Cooperació Notícies Notícies 2021 Feminismes Presentació del microcicle “Feminismes”

Presentació del microcicle “Feminismes”

Presentació del microcicle “Feminismes”

El primer microcicle en línia d’aquest any serà entorn el feminisme, volem fer visible les seves diverses mirades, les maneres de viure’l i com aconseguir allò que totes les seves vessants defensen, els drets de les dones.
24/02/2021

Ens apropem al març i des del Departament de Cooperació volem sumar-nos a les reivindicacions del 8M amb l'objectiu d'aconseguir un món més just, equitatiu i lliure de violències on totes les tasques siguin considerades per igual i on la cura esdevingui un valor. Per aquest motiu, el primer microcicle en línia d'aquest any serà entorn el feminisme, volem fer visible les seves diverses mirades, les maneres de viure'l i com aconseguir allò que tots els seus vessants defensen, els drets de les dones.

Durant els pròxims dies farem difusió de diversos articles de dones que defensen la igualtat i el respecte per a totes les persones, així com també, del món en el qual vivim; és a dir, la defensa dels drets humans.

Iniciarem el divendres dia 26 amb un article de la June Orenga, psicòloga i responsable de formació de l'Institut de Drets Humans de Catalunya, Enfocament de gènere i basat en drets humans: implicacions i reptes. En aquest, ens introduirem en la importància que té la integració dels dos enfocaments així com la seva incorporació i aplicació a tots els àmbits, no només a la cooperació, per poder garantir els drets humans tant als països del Sud com del Nord.

A continuació, el dilluns 1 de març, podrem descobrir el pensament ecofeminista, la seva relació amb els moviments juvenils pel clima i el nexe entre feminisme i la relació de les persones amb la Natura, tot això a l'article El ecofeminismo es la respuesta de l'Alicia Puleo, filòsofa, professora, escriptora i catedràtica de Filosofia Moral i Política de la Universidad de Valladolid.

El dimecres 3 de març ens endinsarem en el feminisme comunitari amb la Yolanda Oquelí, defensora de drets mediambientals de Guatemala, on ens explicarà el doble repte al qual s'afronta per ser defensora de drets humans i dona, fet que comparteix amb moltes dones que defensen el territori. També, podrem conèixer la seva experiència en el feminisme comunitari i tot el que li ha aportat.

Per acabar, el divendres 5 de març, publicarem l'article Atravesadas. Feminismo e interseccionalidad de la Marjorie Machado, química i activista feminista, on ens endinsarem en la interseccionalitat i la seva importància al feminisme per avançar cap a la justícia global, també ens parlarà sobre la seva aplicació a l'activisme social i, concretament, a Tarragona.  

Esperem que aquests articles ens facin reflexionar sobre les diversitats existents, però sobretot ens faci ser conscients de la necessitat de realitzar un canvi social i polític per continuar el camí cap a la justícia global.

Per saber-ne més:

Segells de reconeixement d'administració oberta