Esteu aquí: Inici Cooperació Notícies Notícies 2021 Lligams entre comunicació i cooperació Iniciem el microcicle "Lligams entre comunicació i cooperació"

Iniciem el microcicle "Lligams entre comunicació i cooperació"

Iniciem el microcicle "Lligams entre comunicació i cooperació"

Diversos articles ens mostraran com el col·lectiu de professionals de la comunicació és un actor clau en la defensa dels drets humans i en la construcció a favor de la justícia global.
10/12/2021

Coincidint amb el Dia Internacional dels Drets Humans, iniciem un nou microcicle entorn de la comunicació i la cooperació per tal d’aprofundir en la manera com comuniquem la cooperació. Tot i que els mitjans són un canal, hem de ser conscients de la importància que té el fet de com es redacten les notícies o les opinions, així com de l'impacte consegüent que tenen i del seu poder de transformació.

La manera com es transmet un missatge és clau en la seva recepció, és a dir, la perspectiva o mirada que se li dona fa que el receptor interpreti o rebi aquest missatge de diferents maneres, i aquí està la importància de com es comunica entorn de la cooperació.

Freqüentment, la informació relacionada amb la cooperació està basada en activitats de recaptació, projectes, subvencions o la rendició de comptes, una informació que no aprofundeix en els resultats, és a dir, que no dona informació sobre les persones. A vegades, també porta arrelat un discurs que fonamenta la diferència entre els «altres» i «nosaltres», el racisme i el sensacionalisme. S'hi troba a faltar un missatge positiu que aprofundeixi en les causes i que apel·li al compromís i a la responsabilitat.

Per aquest motiu, cal dotar els mitjans de comunicació del seu valor com a agents de transformació social, perquè són essencials per comunicar en clau de drets humans, posant les persones al centre; per parlar de ciutadania global, i per incidir en la interconnexió del món local-global.

A molts països les periodistes i els periodistes pateixen repressió i agressions pel fet de donar veu a les persones defensores dels drets humans, o per informar de situacions que van en contra dels interessos de governs o d’empreses que vulneren drets humans a través de l’explotació dels béns naturals. De fet, arreu del món hi ha casos de periodistes que pateixen violència o són empresonats. Segons Reporters Sense Fronteres, Mèxic és un dels països més perillosos per exercir la professió de periodisme. L’any 2020 van ser assassinades 13 periodistes i 231 van patir agressions.

En definitiva, el col·lectiu de professionals de la comunicació són garantia de la llibertat d’expressió i de transmetre una informació de qualitat. Per aquest motiu, són un actor clau en la defensa dels drets humans i en la construcció a favor de la justícia global.

En aquest marc, destinat aquest microcicle als lligams entre comunicació i cooperació, es publicaran diferents articles. Així, el proper 13 de desembre, de Josep M. Llauradó (periodista a Nació Digital), podrem conèixer l’article «Parlar d’ells però sense ells: el periodisme local i els migrants». El dia 15 de desembre es publicarà l’article «Periodismo y cooperación, alianzas estratégicas», elaborat per Marlene Martínez i Daliri Oropeza (respectivament, fotògrafa i periodista mexicanes acollides en el Programa d’acollida temporal per a periodistes de la Taula per Mèxic), en el qual coneixerem la repressió existent a Mèxic. I finalment, Montse Santolino (periodista, comunicadora i responsable de comunicació a La Fede), el proper 17 de desembre, ens farà una anàlisi sobre la importància de la comunicació en clau de drets humans.

 

Per saber-ne més:

 

Segells de reconeixement d'administració oberta