Esteu aquí: Inici Cooperació Notícies Notícies 2022 Justícia ambiental i transicions ecosocials Microcicle: ‘Justícia ambiental i transicions ecosocials'

Microcicle: ‘Justícia ambiental i transicions ecosocials'

Microcicle: ‘Justícia ambiental i transicions ecosocials'

Avui iniciem un microcicle que vol ampliar coneixements sobre la situació a Tarragona i les diferents accions que s’hi estan duent a terme.
11/05/2022

L’augment de la temperatura i del nivell dels mars i oceans, el desgel, la sequera i el canvi en el comportament d’animals, entre d’altres, posen de manifest cada cop més la situació d’emergència climàtica que vivim. Situació derivada de les accions de l’ésser humà i, en part, provocades pel model econòmic i social predominant, en què preval el sistema productiu i econòmic davant les persones, les comunitats i el medi (planeta).

Les conseqüències de la crisi ambiental van més enllà del canvi climàtic i la destrucció dels territoris, que afecten directament les persones provocant l’augment de desigualtats i malalties, la falta d’aigua i d’aliments, i migracions o desplaçaments forçats.

Hi ha moviments i plataformes que lluiten per una transformació ecosocial. Moviments del Nord i del Sud global, amb reptes comuns, que resisteixen al model econòmic i extractivista i defensen els drets de les persones i al medi ambient posant la vida al centre.

Tot i l’existència d’aquestes accions, necessitem prendre consciència col·lectiva de la necessitat urgent de fer un canvi. L’actual model energètic no és sostenible en el món finit on vivim, i és imprescindible dur a terme una transformació ecosocial que vetlli per la defensa de les persones i del medi ambient i garanteixi el principi de sostenibilitat. Una revolució per tal d’afrontar l’emergència climàtica i intentar pal·liar-ne les conseqüències per preservar la vida i el planeta.

Fruit d’aquesta necessitat, i amb l’objectiu de compartir coneixements, el divendres 13 de maig se celebra a Tarrragona la jornada Justícia Cimàtica i Transformacions Ecosocials, que vol exposar la situació actual en què ens trobem, però també teixir aliances entre les resistències comunes tant al Sud com al Nord global. Per això, hi haurà la participació de CooperAcció i Enginyeria Sense Fronteres, entitats del territori que ens explicaran com s’afronten aquests reptes en l'àmbit local; també ens acompanyarà Antonio Turiel, reconegut físic i divulgador científic, que exposarà la realitat de la transició energètica, i Diana Martínez, defensora de drets humans de Colòmbia, que mantindrà diàleg amb Xarxa Sud per posar en comú experiències i coneixements.

Iniciem així un microcicle que vol ampliar coneixements sobre la situació a Tarragona i les diferents accions que s’hi estan duent a terme. Per aquest motiu, en els propers dies coneixerem l’opinió d’Aitana de la Varga, professora agregada de Dret Administratiu de la URV i investigadora del CEDAT, que ha participat en l’organització de la jornada, i l’article "Justícia ambiental i crisi climàtica: els impactes als territoris i als cossos; lluites locals i resistències globals", de Clara Esteve i Stephanie Ascencio d’Enginyeria Sense Fronteres.

Per saber-ne més:

 

 

 

Segells de reconeixement d'administració oberta