Esteu aquí: Inici Cultura Festes i cultura popular Concurs de Focs Artificials

Concurs Internacional de Focs Artificials Ciutat de Tarragona 2023

La 31a edició del Concurs Internacional de Focs Artificials Ciutat de Tarragona se celebrarà a la Punta del Miracle a les 22.30 h els dies 5, 6, 7 i 8 de juliol

Les pirotècnies que hi participaran seran les següents:

  • PSC Fireworks / Pirotecnica Santa Chiara (Castorano, Itàlia) - 5 de juliol

  • Pirotècnia Martí (Burriana, Castelló) - 6 de juliol
  • Pirotecnia Turís (Turís, València) -  7 de juliol

  • Pirotecnia del Mediterráneo (València) - 8 juliol

Pirotècnies

Pirotècnia Martí (Burriana, Castelló)

Fundada el 1868 per José Martí Usó, des dels seus inicis ha estat una empresa familiar. En l'actualitat és ja la cinquena generació la que gestiona i dirigeix l'empresa i més concretament la rebesneta del fundador Reyes Martí és qui està al capdavant de la companyia. Participa habitualment a les mascletades de la plaça de l'Ajuntament de la ciutat de València amb motiu de les Falles. En els darrers anys ha participat a nombrosos concursos internacionals obtenint importants distincions. 

Pirotecnia Turís (Turís, València)

Empresa fundada el 1984, ha reivindicat des dels seus inicis la millor tradició valenciana dels focs artificials. Amb gairebé quaranta anys de trajectòria s'ha consolidat com una de les pirotècnies de referència. És una pirotècnia que té el 100% dels productes pirotècnics de fabricació pròpia. A partir de l'any 2000 va iniciar una important tasca de projecció internacional amb participacions en esdeveniments i concursos com els d'Ottawa i Calgary (Canadà), Macau (Xina) i Filipines. Ha guanyat els concursos de Bilbao i Blanes. Serà la setena participació a Tarragona.

Pirotecnia del Mediterráneo (València)

Empresa valenciana creada l'any 2015. El seu gerent, Antonio García Juan, va acumular experiència en diferents tallers pirotècnics fins a crear la seva pròpia empresa. Això li ha permès disparar espectacles en indrets d’alt compromís com Castelló (festes de la Magdalena), El Ejido, Pamplona o Donostia. És la tercera edició que es presenten al certamen. L’any 2019 i el passat 2022 va ser la pirotècnia guanyadora del nostre concurs.

PSC Fireworks / Pirotecnica Santa Chiara (Castorano, Itàlia)

L'empresa va néixer el 2018, assumint la continuitat de la històrica Pirotecnica S. Chiara srl amb més de 40 anys d'experiència en el negoci, durant aquesta transició també va heretar la figura professional del Sr. Di Pietro Maurizio técnic i Pyrodesigner expert en la producció, planificació i execució d'espectacles pirotècnics des del 1997, obtenint èxits nacionals i internacionals en diversos concursos pirotècnics. PSC Fireworks inicia el seu propi negoci amb nombroses sol·licituds d'espectacles a tot Itàlia i Europa. L'empresa també produeix productes pirotècnics d'alta qualitat que ven a les millors empreses pirotècniques de tot Europa. És la seva primera participació en el Concurs tarragoní.

El Concurs 

El jurat serà integrat per dotze membres i, diàriament, efectuarà les seves votacions després de cada llançament. A l'hora de prendre la seva decisió, es valorarà especialment: l'ocupació de l'espai aeri; la puresa, la intensitat, la brillantor i la durada dels colors; la varietat cromàtica, lluminositat, dimensions, disseny i perfecció de formes, elegància, diversitat d'efectes, sonoritat, conjunció amb l'entorn, originalitat, ritme, el guió de l’espectacle, l’arrencada inicial, el crescendo final i l'acceptació per part del públic. 

El veredicte del jurat es donarà a conèixer simultàniament a tots els concursants el diumenge 9 de juliol de 2023, a les 12 h en un acte públic al pati del rei Jaume I. El guanyador del primer premi - Trofeu "Venus Ciutat de Tarragona" serà l’encarregat dels espectacles de focs artificials durant les Festes de Santa Tecla d’aquest 2023.

El cartell 

La imatge d’aquesta 31a edició és obra d’Albert Dalmau Vidal, dissenyador de l’empresa Olalon Comunicació de Tarragona. La proposta ha estat escollida a través d'un concurs de cartells convocat per l'Ajuntament de Tarragona.

Pel que fa a la proposta, Dalmau ha buscat que la imatge captés “aquest component màgic que té un espectacle de focs artificials”, representat en aquest cas amb la nena i el tractament de la llum en forma de capes, amb els focs de fons, el reflex en el personatge i les espurnes caient en bokeh (difuminat). “Vam optar per un estil il·lustratiu fotorealista, que està força en tendència en la comunicació audiovisual i és un estil que no s’havia vist en cap de les edicions anteriors del cartell”, ha conclòs.

Segells de reconeixement d'administració oberta