Esteu aquí: Inici L'Ajuntament Govern Grups municipals Grup Municipal PPC Històric Notícies, mocions i articles 2019-2023 Mocions Moció per sol·licitar que Tarragona passi a ser seu d'una extensió estable del Festival Internacional de Teatro Clásico de Mérida

Moció per sol·licitar que Tarragona passi a ser seu d'una extensió estable del Festival Internacional de Teatro Clásico de Mérida

Moció per sol·licitar que Tarragona passi a ser seu d'una extensió estable del Festival Internacional de Teatro Clásico de Mérida

15/11/2019

Podeu accedir a la moció en format PDF en aquest enllaç

 

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

 

El Festival Internacional de Teatro Clásico de Mérida és el festival de teatre clàssic més antic dels que se celebren a Espanya, un dels més longeus d'Europa, i està considerat com el més important en el seu gènere. Les representacions de les obres del festival es duen a terme anualment, durant els mesos de juliol i agost, al Teatre Romà de Mérida, considerat com un dels edificis al món que millor representen els sòlids modes i les formes harmòniques de l'arquitectura romana en època de l'emperador August. Així mateix, és el teatre que funciona com a tal més antic del món.

 

En total s'han celebrat ja 65 edicions de festival, convocant cadascuna d'elles a desenes de milers d'espectadors, el que el converteix en un dels festivals de teatre de referència a Espanya. El Festival va iniciar el seu camí l'any 1933 amb la posada en escena de la Medea de Sèneca, en versió de Miguel de Unamuno amb l'actriu Margarida Xirgu com a protagonista. Després d'una altra edició al 1934 i a causa de la tensió política que es vivia a Espanya, es va suspendre fins a 19 anys després, al 1953, quan es va reiniciar amb la representació de l'obra Fedra a càrrec d'una companyia de teatre universitari. El 1954 va tornar el teatre professional a Mérida amb la representació d'un Èdip de Sòfocles interpretat per Francisco Rabal i des de llavors fins a la data s'ha celebrat ininterrompudament acollint en els seus bimil·lenaris escenaris les representacions de les obres més grans de teatre clàssic grecollatí.

 

Entre la 58a i la 65a edició d'aquest festival dramàtic s'ha recuperat el públic local i s'ha consolidat l'afluència de públic de la resta d'Espanya. A més, el FITCM s'ha afermat com a una de les 10 cites culturals europees ineludibles a l'estiu, amb una qualitat similar a la del Festival Sziget de Budapest, el Carnaval de Notting Hill de Londres, el Festival de la Gastronomia Suïssa de Zermatt, el Palio di Siena, el Festival de Teatre d'Avinyó, el Festival Fringe d'Edimburg, el Festival de les Nits Blanques de Sant Petersburg, el Museumsuferfest de Frankfurt i el Festival de Salzburg.

 

La vocació del Festival Internacional de Teatro Clásico de Mérida l'ha portat a estendre la seva influència, la seva màgia i la seva aportació a les arts escèniques més enllà del Teatre Romà de Mérida i arribar així en els últims anys a representar diferents espectacles a les seus de Medellín, Casas de Reina, Cáparra i Madrid. Alacant, ciutat molt viva en oferta teatral, s'ha convertit en la primera extensió estable fora d'Extremadura.

 

La cultura i l'art han de ser generadores no només de desenvolupament personal, sinó també de riquesa econòmica i social. En general, els festivals artístics de reconegut prestigi són un vigorós instrument de creixement per a cada individu, així com de promoció social i cultural d'un municipi; no només això, sinó que a més poden contribuir de manera notable en la manera en què aquest municipi es projecta al món i és així capaç d'atraure nous visitants i de convertir-se en destinació de turisme cultural.

 

Una ciutat amb aspiració a projectar-se i a singularitzar-se com a ciutat que explica la història ha d'oferir al món la seva cultura pròpia, al temps que atrau cap a si mateixa els millors projectes culturals, nacionals i internacionals. Tarragona està cridada a exercir la seva capitalitat cultural mostrant al món la seva capacitat creativa: el Festival Tàrraco Viva, centrat en la cultura clàssica i en la nostra "romanitat" es troba al cor mateix de la nostra marca de ciutat, ja que es desplega al voltant de la nostra mediterraneïtat i el nostre patrimoni viu. L'exercici de la capitalitat cultural, però, reclama també la voluntat d'atraure el geni cultural d'altres llocs del món: el FITCM, en aquest sentit, encaixa de manera harmoniosa en el nostre relat de ciutat i ens permet formar part d'un projecte en xarxa amb altres ciutats espanyoles.

 

Albergar una extensió estable del FITCM obriria altres esferes d'activitat cultural per a Tarragona. Per exemple, a la representació de les obres dramàtiques del Festival es podria unir la programació d'activitats per a tots els públics, des de les tradicionals cercaviles, contacontes i representacions en diferents enclavaments de la ciutat, fins a conferències, trobades, exposicions, cinema d'estiu i camp de voluntaris. D'altra banda, els diferents agents de la indústria cultural de Tarragona podrien ser convidats a col·laborar en el disseny i implementació de la programació que sorgís com a fruit d'aquesta proposta. De la mateixa manera, incorporar produccions teatrals d'un festival d'aquestes característiques influiria positivament en la creació de nous públics consumidors d'una oferta cultural de prestigi.

 

Al 2018, Tarragona va acollir dues produccions del FITCM com a part del Programa Cultural dels Jocs Mediterranis. El Teatre Tarragona va brillar amb l'excepcional qualitat de les representacions d'Èdip Rei, de Sòfocles, dirigida per Denis Rafter i Calígula, d'Albert Camus, dirigida per Mario Gas. Es va posar així de manifest una vegada més la possibilitat d'enriquiment mutu de dues ciutats Patrimoni de la Humanitat agermanades per la seva història, el seu patrimoni i la fecunditat del seu talent artístic.

 

El FITCM constitueix un indubtable model de gestió en la indústria cultural del nostre país, ja que el seu impacte i el seu balanç econòmic, cultural i social són innegables. La incontestable riquesa pel que fa al desenvolupament cultural, econòmic i turístic que per a Tarragona suposaria acollir de forma estable i duradora una de les propostes culturals més sòlides i atractives d'Europa ens porta a dur avui aquí per al seu debat i posterior aprovació la present moció.

 

Per tots els motius exposats anteriorment, el Grup Municipal de Partit Popular de Tarragona proposa al Consell Plenari l'adopció del següent ACORD:

 

PRIMER.- Que l'Ajuntament de Tarragona iniciï els tràmits necessaris perquè Tarragona passi a ser seu d'una extensió estable del Festival Internacional de Teatro Clásico de Mérida.

 

 

José Luis Martín García

Portaveu del Grup Municipal del Partit Popular de Tarragona

 

 

 

 

 

 

Segells de reconeixement d'administració oberta