Moció de JuntsxTGN per a la creació del Consell Municipal de la Salut

Moció de JuntsxTGN per a la creació del Consell Municipal de la Salut

21/07/2020

La ciutat de Tarragona, com la resta del planeta, lluita des de fa mesos per fer front a l’amenaça mundial de la Covid-19. Més enllà de la gestió de les administracions per evitar la seva propagació i combatre els efectes, l’aparició d’aquesta pandèmia ha evidenciat que l’única manera de garantir la salut pública és la coresponsabilitat i la implicació de tota la ciutadania.

El context actual ens ha demostrat, d’una banda, que disposem d’uns serveis sanitaris de màxima qualitat integrats per extraordinaris professionals, però també que hi ha altres factors que tenen una incidència directa sobre la salut pública, com ho són els factors personals, socials o ambientals.

La salut pública requereix una implicació general i transversal de tota la societat. La ciutat de Tarragona, per les seves dimensions i característiques, necessita disposar d’un òrgan de treball multidisciplinar, que posi en valor la participació ciutadana en matèria de salut pública, i que faciliti i promogui la proximitat i coresponsabilitat dels ciutadans i ciutadanes en aquest àmbit.

És a dir, un Consell Municipal de la Salut que integri entitats veïnals, representants d’associacions l’activitat principal de les quals estigui centrada en la salut, membres de la universitat, professionals dels col·legis oficials, centres de salut, tècnics de l’administració pública, així com representants dels diferents grups municipals. Es tracta d’un espai de reflexió i debat on les òptiques tècniques i ciutadanes estiguin per sobre de les polítiques. Un fòrum d’intercanvi d’informació, coneixement i treball compartit.

Aquest ple municipal, reunit en sessió ordinària el 16 de novembre de 2018, va aprovar (amb 18 vots a favor i 5 abstencions) una moció presentada per ERC on demanava precisament la creació d’aquest òrgan atesa la “concurrència de suficients elements de complexitat [a Tarragona]: la seva mateixa demografia, la desagregació poblacional, la diversitat de proveïdors de serveis públics de salut i l’afectació d’activitats contaminants, entre altres”.

Els factors que feien necessària la creació del Consell Municipal de la Salut a Tarragona el 2018 s’han vist accentuats en els darrers mesos, quan s’ha fet més evident que mai la necessitat de fomentar la proximitat, la participació ciutadana i incidir en la coresponsabilitat.

Aquest Consell Municipal de la Salut de Tarragona ha d’esdevenir una eina de cooperació que abordi els objectius de l’Agenda 2030 i, entre d’altres, l’ODS 3 Salut i Benestar: “Garantir una vida sana i promoure el benestar per a totes les persones a totes les edats”.

Per tots els motius exposats anteriorment, els grups municipals de Junts per Tarragona, Ciutadans i Partit dels Socialistes de Catalunya a l’Ajuntament de Tarragona proposa al Ple l’adopció dels següents ACORDS:

PRIMER.- Crear el Consell Municipal de la Salut de Tarragona com a òrgan de participació i coresponsabilitat ciutadana per promoure, estimular, debatre, proposar millores en matèria de salut i canalitzar la participació de la ciutadania i les seves associacions en la gestió estratègica relativa a l’àmbit de la salut.  El caràcter sectorial d’aquest consell fa necessària la coordinació i la interrelació amb altres consells sectorials i d’àmbit territorial.

SEGON.- Crear i aprovar durant el 2020 el reglament per al funcionament del Consell Municipal de la Salut de Tarragona.

TERCER.- Convidar a formar part del Consell Municipal de la Salut de Tarragona a entitats veïnals, representants d’associacions l’activitat principal de les quals estigui centrada en la salut, membres de la URV, professorat dels centres de formació professionals, professionals dels col·legis oficials (metges, infermers, farmacèutics, psicòlegs, fisioterapeutes, nutricionistes…), centres de salut, tècnics de l’administració pública, així com representants dels diferents grups municipals, representants sindicals i del Catsalut.

 

Tarragona, 17 de juliol de 2020

 

 

Segells de reconeixement d'administració oberta