Esteu aquí: Inici L'Ajuntament Govern Notícies de govern i oposició Notícies 2011 Ballesteros participa a la cimera d'alcaldes per defensar l'execució del corredor del Mediterrani

Ballesteros participa a la cimera d'alcaldes per defensar l'execució del corredor del Mediterrani

Ballesteros participa a la cimera d'alcaldes per defensar l'execució del corredor del Mediterrani

La trobada ha tingut lloc a la ciutat de Castelló
Ballesteros participa a la cimera d'alcaldes per defensar l'execució del corredor del Mediterrani L'alcalde de Tarragona, el de Castelló, juntament amb els alcaldes de Girona, Barcelona, València, Alacant, Múrcia, Almeria, Granada, Màlaga i Palma de Mallorca
08/09/2011

L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha participat aquest dimecres a la cimera d’alcaldes pel corredor ferroviari del Mediterrani que s'ha celebrat a Castelló i a la qual també hi han assistit els alcaldes de Girona, Barcelona, València, Alacant, Múrcia, Almeria, Granada, Málaga i Palma de Mallorca, que han signat un Decàleg per reivindicar  la construcció d’aquesta important infraestructura que permetrà el desenvolupament i la competitivitat de les ciutats del corredor del Mediterrani. La reunió ha estat presidida pel president de la Generalitat valenciana, Alberto Fabra.

Es alcaldes i alcaldesses han demanat al  govern d’Espanya i a la Unió Europea que  ncloguin el corredor Mediterrani com a infraestructura prioritària en la revisió de la Xarxa Central Transeuropea de Transport (Core Network), que es farà properament.

L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha destacat en declaracions a la premsa “la importància de la unitat d’acció per reivindicar el corredor, ja que la Unió Europea valora molt la unitat institucional i aquest acte conjunt dóna més força a la petició, ja que tots els sectors socials, econòmics i polítics de l’arc del Mediterrani estem units pel mateix objectiu” , i ha subratllat que “aquí els tres grans partits, el Partit dels Socialistes, el Partit Popular i Convergència i Unió, estan d’acord en defensar-lo, lluny de declaracions procedents d’altres comunitats”.

L’alcalde ha afirmat que “el corredor del Mediterrani és una infraestructura vital per al desenvolupament econòmic i de cohesió de les ciutats mediterrànies, com Tarragona, i per a l’Estat espanyol i Europa. Per a la nostra ciutat és important per tres aspectes. D’una banda, per la sortida de mercaderies del Port, d’altra perquè ens permet tenir l’alta velocitat a la ciutat, accelerar el soterrament del tren al pas per Tarragona,  i resoldre el coll d’ampolla Tarragona-Castelló, i també, perquè reforça la unió entre l’eix mediterrani i la vall de l’Ebre”. 

El Decàleg de la cimera d'alcaldes

El decàleg que han signat els alcaldes recull en 10 punts els arguments per reivindicar el corredor. Així, entre d’altres aspectes, assenyala que el futur del nostre model productiu està en les infraestructures ferroviàries, en la seva doble versió d'alta velocitat per a passatgers i plataforma de mercaderies en ample europeu, i també de la navegació marítima a curta distància, a més de l'oferta intermodal per carretera.

El corredor del Mediterrani se situa com un dels eixos prioritaris per a la cohesió d'Europa i d'Espanya, que garanteix la connexió del continent amb el gran eix del comerç mundial. A més, és per on circula el major tràfic de mercaderies de la península i el que té més potencial de creixement i competitivitat d'Espanya. El document també destaca que treballar per a les infraestructures és fer-ho per a la creació de llocs de treball, per a la productivitat i per a la competitivitat de les seves empreses i per a un eix que ha de continuar com un dels principals motors econòmics d'Europa.

Un altre punt que cal fer esment és que l’eix suposaria una plataforma logística intercontinental de primer ordre, ja que la utilització dels ports escorçaria el temps del trànsit de mercaderies asiàtiques.

El Decàleg recorda que l’impacte de l’eix ferroviari sobre la població i el teixit econòmic concentra el 50% de la ciutadania i el 66% del PIB espanyol. A més, els ports del litoral mediterrani mouen el 70% del tràfic portuari peninsular.

La cimera ha acordat traslladar aquest document a tots els grups polítics parlamentaris autonòmics, nacionals i europeus, així com als grups municipals dels diferents ajuntaments que hi han estat representats, per tal que traslladin a les cambres i als plens municipals el contingut del decàleg

A la cimera també hi ha assistit el representant del Govern Central, Fernando Ruiz; l'eurodiputat José Manuel García Margalló; les conselleres d'Infraestructures i Turisme i diversos representants de col·lectius i institucions de Castelló.

Prèviament a la signatura, s'han celebrat unes ponències tècniques a càrrec del secretari general de la Cambra de Comerç de Castelló, Carlos Fabra; el secretari general de Ferrmed, Joan Amorós, i el director general de Transports i Logística de la Conselleria d'Infraestructures de la Generalitat Valenciana, Carlos Eleno.

 

Segells de reconeixement d’administració oberta