Esteu aquí: Inici L'Ajuntament Govern Notícies de govern i oposició Notícies 2019 Declaració institucional de l'Ajuntament de Tarragona

Declaració institucional de l'Ajuntament de Tarragona

Declaració institucional de l'Ajuntament de Tarragona

Sobre la situació de la pagesia i el sector agrari del Camp de Tarragona elaborada per Unió de Pagesos de Catalunya
18/01/2019

El sector agrari a les comarques del Camp de Tarragona, pel que fa al conreus de l’avellana i l’olivera, aquest any ha sofert importants pèrdues de collita degut a una climatologia totalment adversa; amb unes fortes ventades a principis d’any que van arribar a malmetre fins i tot algunes plantacions, especialment d’avellaner, comprometent la producció de cara a les properes campanyes, i una sequera persistent que s’arrossegava d’anys anteriors, i que amb l’arribada de les pluges continuades de finals d’estiu i principis de tardor, han acabat perjudicant la migrada producció, ja sigui al moment de plegar les avellanes o de collir les olives.

La pèrdua de producció oscil·la entre el 50% i el 70%, d’avellana o d’oliva, per la qual cosa, les persones que estan al cap davant d’explotacions d’avellaners o oliveres, veuran els seus ingressos considerablement reduïts a causa d’una collita tan migrada. Sense oblidar els preus, que pel que fa a l’avellana, des del 2015 han sofert una pèrdua 41% , segons es desprèn de la cotitzacions de la Llotja de Reus. En el cas de l’oli d’oliva d’extra verge aquest baixada de preu és del 14,67%, respecte a les mitjana de les 4 darreres campanyes, segons fons del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació.

Un altre element a tenir en compte, és la reducció de les ajudes agràries respecte al sistema redistributiu anterior, tan pel que fa a l’oli com a la fruita seca. A més, a la fruita seca li ha estat suprimida l’ajuda d’Estat, provocant la no diferenciació dels imports entre professionals i no professionals, campanya 2011/12 (42,89€/ha), reduint-se a progressivament fins arribar a 7€/ha, que mai ha arribat a mans de la pagesia, i quedant eliminada l’any 2018. Per part de la Generalitat, el pressupost destinat a partir de la campanya 2014/15 va ser 0€.

Per tant, la reducció dels ajuts directes FEAGA junt amb l’eliminació de l’ajut d’Estat i el de la Generalitat, i la no compensació per un nou ajut connectat, han contribuït a la pèrdua de la viabilitat de les explotacions d’avellaners.

D’altra banda, augment de cost de l’energia ha estat imparable en aquest darrers anys. Si bé el barril de petroli de l’Organització de Països Productors de Petroli (OPEP) s’ha encarit un 11% entre juliol i octubre de 2018, el gasoil agrícola ha passat, en el mateix període, d’una mitjana de 0,679€/litre a 0,961€/litre, amb ofertes que superen la l’Euro per litre, és a dir, un encariment d’un 41,5%.

Pel que fa a l’energia elèctrica, l’Estat espanyol en 10 anys ha escalat dotze llocs en el rànquing de països europeus amb l’electricitat més cara, i des de l’any 2008 ha passat dels 13,66€ els 100 KWh als 23,83€ el 2018, segons les dades d’Eurostat. És a dir, això significa un augment acumulat del 75,5% per les famílies. En el cas de l’agricultura aquest augment és situa en el 89%, respecte l’any 2010, segons les dades publicades pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació.

Aquest encariment empitjora encara més la viabilitat de les explotacions, alhora que anirà acompanyat de l’augment d’altres costos addicionals de producció, com el dels fertilitzants, els fitosanitaris, els plàstics, els pneumàtics i els lubricants. La pagesia no pot repercutir aquets encariment en els preus que percep per les seves produccions a causa de la feble posició que té dins la cadena alimentària.

En aquest cas, caldria la implementació d’unes mesures per part del Govern de l’Estat, i els grups parlamentaris del Congrés i del Senat, que modifiquessin la legislació per tal d’aconseguir un gasoil professional agrícola, ramader i forestal amb un preu exclusiu de 0,021€/L d’impost especial d’hidrocarburs, el mínim establert a la Unió Europea (Directiva 96/2003/CE), així com l’aplicació d’un IVA reduït del 10%.

Donada la importància econòmica i social d’aquests conreus llenyosos al Camp de Tarragona, en conseqüència el Consell Plenari acorda:

Acords

Primer: Que l’Ajuntament de Tarragona insti el Govern de la Generalitat i el Govern de l’Estat a:

 • Articular mesures per poder pal·liar aquesta situació de crisi conjuntural i estructural a què es veu abocada la pagesia al nostre territori.
 • Establir un refinançament dels crèdits per als joves incorporats als conreus de l’avellana i l’olivera.
 • Possibilitar l’accés a les pòlisses per a fe front a les despeses corrents a retornar en 4 anys i amb un interès 0.
 • Establir avals per a les mesures de finançament i refinançament .
 • Promoure campanyes per afavorir el consum d’avellanes i de l’oli d’oliva verge extra.
 • Adequar els mòduls de l’IRPF de l’exercici 2018 per aquests conreus i zona afectada, tenint en compte la reducció de la producció com a conseqüència de les adversitats climàtiques.
 • Establir novament i de forma íntegre, almenys per a un període de 3 anys, l’ajut nacional previst a l’OCM dels productes agraris per a les superfícies d’avellaner, tant pel secà com pel regadiu.
 • Defensar l’articulació d’un ajut addicional, temporal, “ad-hoc” i urgent per l’avellana per part del Consell de la Unió Europea, per un període excepcional de 3 anys, d’acord amb el que preveu de l’article 42 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea.
 • Establir un ajornament extraordinari del pagament de les quotes de la Seguretat per a la pagesia professional.

 

Segon: Que l’Ajuntament de Tarragona notifiqui l’aprovació d’aquesta Moció a Unió de Pagesos de Catalunya (C/ Ulldecona, 21-33, 2n, 08038-Barcelona), així com a:

 • Honorable. Sra. Teresa Jordà i Roura. Consellera d’Agricultura, Ramaderia i Pesca. Gran Via de les Corts Catalanes, 612-614, 08007-Barcelona
 • Excel·lentíssim. Sr Luís Plana Puchadas. Ministro de Agricultura, Pesca y Alimentación. Paseo de Infanta Isabel, 1, 28071 – Madrid
 • Excel·lentíssima. Sra. María Jesús Montero Cuadrado. Ministra de Hacienda. c/ Alcalá, 9, 28071 – Madrid
 • Excel·lentíssima. Sra. Magdalena Valerio Cordero. Ministra de Trabajo; Migraciones y Seguridad Social. Paseo de la Castellana, 63, 28071 - Madrid
 • Sr. Joan Caball i Subirana. Coordinador Nacional de la Unió de Pagesos de Catalunya. Casa de l’Agricultura- C. Ulldecona, 21-33, 2ª Planta, 08038 – Barcelona

 

 

Segells de reconeixement d’administració oberta