Esteu aquí: Inici L'Ajuntament Govern Notícies de govern i oposició Notícies 2020 L'Ajuntament s'adhereix al decàleg per a la recuperació socioeconòmica dels municipis de Catalunya

L'Ajuntament s'adhereix al decàleg per a la recuperació socioeconòmica dels municipis de Catalunya

L'Ajuntament s'adhereix al decàleg per a la recuperació socioeconòmica dels municipis de Catalunya

L'ACM i la FMC proposen 55 mesures per superar la crisi sanitària, social i econòmica
L'Ajuntament s'adhereix al decàleg per a la recuperació socioeconòmica dels municipis de Catalunya Interior del Saló de Plens, al Palau Municipal. Foto: Isaias Mena.
21/04/2020

L'Ajuntament de Tarragona s'ha adherit a les mesures consensuades per l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) per fer front a la crisi sanitària, social i econòmica provocada per la covid-19. Les mesures estan adreçades al conjunt d'administracions. L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, donarà compte d'aquesta adhesió en el proper Plenari municipal que se celebrarà el proper divendres.

Les mesures presentades en forma de decàleg plantegen 55 accions concretes a realitzar per al món local i les administracions catalana i espanyola per reforçar el sistema sanitari, vetllar per les persones més vulnerables, i impulsar l’economia després de la pandèmia del coronavirus.

En l’àmbit sanitari, el decàleg aposta per la prevenció contra la pandèmia (també davant possibles brots futurs), mitjançant els tests massius, el manteniment del confinament, amb la línia del que demanen els experts epidemiològics, i el reforç del sistema sanitari, tant pel que fa als professionals, qui han de disposar d’equips de protecció, recursos i reconeixement, com els pacients, incorporant les residències al sistema de salut, per tal de millorar la coordinació, l’atenció i la transparència en la gestió.

En referència a la crisi social, les entitats municipalistes proposen establir un pla de contingència social, que prioritzi i doni recursos i eines per als col·lectius més vulnerables que han patit la pandèmia i també prevegi el previsible increment de l'atur i situacions de precarietat en l'àmbit familiar,menors i de dependència, per anticipar-se a les necessitats de les persones que més pateixen.

El decàleg demana reorientar totes les politiques púbiques a l'atenció social, després de la sanitària, i a la generació d'ocupació, estable segura i de qualitat. Planteja la suspensió dels desnonaments i les ajudes per fer front al pagament de subministres, hipoteques i lloguers, entre d'altres.

En l’àmbit econòmic el municipalisme català reclama la flexibilització de la regla de despesa (una petició que ja es va fer el passat mes de març) per tal que les administracions locals puguin utilitzar el seu superàvit per combatre la crisi; la suspensió del pagament dels impostos, taxes i tributs, així com la preservació del teixit productiu, pimes, autònoms i llocs de treball, per tal d’accelerar la reactivació econòmica.

L'ACM i la FMC també aposten per incorporar les TIC com un dret i servei essencial, al mateix nivell que l’electricitat, l’aigua o el gas, tal i com ha demostrat el confinament decretat per frenar la pandèmia, i la reactivació de sectors tan estratègics com la cultura o l’esport, fortament castigats per l’aturada i l’aïllament social.

Consulteu el decret d'adhesió al decàleg i consulteu les 55 mesures proposades (PDF).

Segells de reconeixement d'administració oberta