L'Ajuntament lliura la distinció de fill adoptiu a títol pòstum a Eduard Boada
L’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, ha lliurat, aquest dimarts a la tarda, la distinció de fill adoptiu a títol pòstum a l'Eduard Boada Pascual. L'acte, que s'ha dut a terme al passeig arqueològic, ha comptat amb un nombrós públic entre el qual destacaven els fills d'aquest mestre que durant dècades ha estat lligat a la ciutat de Tarragona; i el biògraf i autor del llibre Senyor Boada, Enric García Jardí.
Viñuales ha destacat tant la figura professional com la qualitat humana de Boada i ha manifestat que "aquest és un acte de justícia, però també d'injustícia perquè el senyor Boada també hauria de ser fill predilecte. La distinció de fill adoptiu és contradictòria perquè en Boada era més tarragoní que les pròpies muralles de Tarragona. Parlar del mestre Boada és parlar de Tarragona. Va fer de la seva vida una declaració d’amor constant a la ciutat".
La consellera de Cultura, Sandra Ramos, ha estat l'encarregada de glossar la trajectòria del 'mestre' Boada, destacant el fet que "enguany, quan commemorem el 25è aniversari de la declaració de Tarragona com a Ciutat Patrimoni de la Humanitat, és especialment oportú recordar que Eduard Boada també és patrimoni. No de pedra, sinó de pa, vi i paraula. No en vitrines, sinó en record viu. Un patrimoni humà, proper, entranyable. Un home que va fer de la seva feina una vocació, i de la seva vocació, un servei a la comunitat".
L'acte ha comptat amb diverses actuacions musicals amb cançons com Murallas de Tarragona, Imperial Tarraco i Amparito Roca; i ha finalitzat amb un tast dels entrepans típics del mestre Boada.
Un home que ha esdevingut patrimoni de la ciutat
Nascut a Nulles l’any 1942, però arrelat a Tarragona i al carrer Rovira i Virgili. Eduard va créixer entre el pa, el vi i les converses de barra del bar Casa Boada, fundat pels seus pares l’any 1947. Més endavant, ell va consagrar l’establiment com una institució a la ciutat.
Amb el pas dels anys, Boada es va consolidar com una figura clau del teixit cultural i associatiu de la ciutat. Va ser pregoner de les festes de Santa Tecla l’any 2019, impulsor de la recuperació del Carnaval als anys vuitanta, i creador de còctels identitaris com el Rotet de Santa Tecla o la Sagnía de Carnestoltes. També va ser reconegut amb la Medalla al Mèrit Cultural de l’Ajuntament de Tarragona l’any 2010 i amb la Medalla al Treball president Macià l’any 2023. Després del tancament del bar l’any 2019, lluny de desaparèixer, Eduard va continuar actiu, escrivint, compartint i inspirant.