Esteu aquí: Inici Patrimoni Notícies Notícies 2015 Tarragona participa en el projecte europeu Port de la Mediterrània Romana

Tarragona participa en el projecte europeu Port de la Mediterrània Romana

Tarragona participa en el projecte europeu Port de la Mediterrània Romana

S’estan realitzant prospeccions geofísiques a l’àrea portuària de Tarragona
12/11/2015

 

L’àrea portuària de Tarragona és l’objecte d’estudi del projecte de prospeccions geofísiques que està duent a terme la Universitat de Southampton amb la col·laboració de l’ICAC i l’Ajuntament de Tarragona. L’ objectiu és obtenir la màxima informació sobre l’estructura i composició dels materials existents al subsòl dels carrers de la part baixa, i particularment la detecció de les estructures portuàries de la ciutat romana i els diversos traçats defensius de les etapes moderna i contemporània. L’equip arqueològic està integrat per Josep M. Macias, investigador de l’ICAC, Imma Teixell, arqueòloga municipal i un equip multidisciplinari de prospecció format per cinc persones liderat per Simon J. Keay, professor de la University of Southampton.

L’actuació es va iniciar fa dues setmanes i comprèn des de la plaça dels Carros fins a l’avinguda Vidal i Barraquer. La intervenció finalitzarà el 20 de novembre i, durant aquest temps, s’han realitzat estudis del subsòl de la zona amb georadar i tomografia de resistència elèctrica. Amb la informació recollida, s’han seleccionat dos punts on, a partir d’avui, es realitzarà una prova geotècnica que extraurà una mostra física del subsòl fins a 15 metres de profunditat.

La intervenció forma part del projecte europeu Ports de la Mediterrània Romana, impulsat per la universitat anglesa, que estudia 30 ports mediterranis de rellevància durant l’època romana. Els resultats a Tarragona permetran disposar d’una radiografia de la zona i conèixer el perfil i la fondària que tenia el port i així saber quin tipus de vaixells i activitats s’hi realitzaven i quin és el trànsit que s’establia entre els 30 ports romans. L’arqueòloga municipal, Imma Teixell ha destacat la tasca coordinada que permetrà conèixer millor el passat romà de la ciutat i, al mateix temps, facilitarà una radiografia actualitzada del subsòl per a futures intervencions a la zona. El director de l’ICAC, Joan Gomez, ha explicat que Tarragona participa en un dels projectes més importants que s’estan duent a terme a Europa en arqueologia i els seus resultats ampliaran el coneixement de l’evolució de la ciutat en els darrers vuit segles. 

> Accés al projecte

Segells de reconeixement d’administració oberta