Esteu aquí: Inici Salut Notícies Promoció de la salut Notícies 2013 L’Ajuntament de Tarragona s’adhereix a la campanya per millorar l'atenció a les dones amb infart

L’Ajuntament de Tarragona s’adhereix a la campanya per millorar l'atenció a les dones amb infart

L’Ajuntament de Tarragona s’adhereix a la campanya per millorar l'atenció a les dones amb infart

"Els segons compten" busca alertar les dones d’una simptomatologia menys típica que la dels homes. Les dones triguen un promig de 14 minuts més que els homes en avisar als serveis d’emergència i aquest temps de retard incrementa el dany al múscul cardíac i fa que les seqüeles siguin més greus.
02/08/2013

 

L'Ajuntament de Tarragona s'ha adherit a la segona fase de la campanya "Els Segons Compten", adreçada específicament a les dones, que des d’aquest estiu es podrà trobar als hospitals i centres d’atenció primària de Catalunya així com en dependències municipals de 300 ajuntaments catalans. L'objectiu és que les dones identifiquin més ràpidament els símptomes d'un infart, que són menys típics que en els dels homes, i truquin de seguida al 112.

Cada any a Catalunya es registren al voltant de 6.500 casos d’infart. Quan es produeix un infart, el factor temps és decisiu, ja que, com més temps passa, la pèrdua de múscul cardíac és major i les seqüeles en el cor són més greus. Ja sigui perquè els infarts estan més associats a una patologia masculina com perquè en alguns casos la simptomatologia pot variar entre sexes, el cert és que les dones a Catalunya triguen un promig de 14 minuts més que els homes en avisar els serveis d’emergència i aquest temps de retard incrementa la pèrdua de múscul cardíac i fa que les seqüeles siguin més greus.

Segons les darreres dades del registre del Codi infart de l’any 2010, en general s’ha produït una reducció de la mortalitat a 30 dies, que ha passat del 7,4% (any 2006) al 6,5% (any 2010). Pel que fa a les dones, l’any 2010 la mortalitat no ajustada als 30 dies en les dones de 25 a 84 anys ateses pel Codi infart ha estat més alta que en els homes del mateix grup d’edat (dones: 8,3%, homes 5,3%) la qual cosa planteja la necessitat de dissenyar una intervenció per millorar els resultats en salut de les dones afectades.

Cal trucar de seguida al 112

L’objectiu d’aquesta campanya és posar el focus sobre les dones perquè coneguin que poden patir infarts i, en cas de notar algun símptoma, truquin al 112 en lloc d’anar directament a l’hospital o al Centre d’Atenció Primària. El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) és el que actua amb més rapidesa i millor deriva els pacients als centres sanitaris més adequats segons la seva simptomatologia.

Una simptomatologia diferent en les dones

El principal símptoma del infart de miocardi és un dolor al pit, intens i perllongat. És un dolor que pot irradiar altres parts del cos com, per exemple, els braços, i que sol anar acompanyat d’un quadre vegetatiu amb suor freda, debilitat i, de vegades, amb nàusees i vòmits.

En les dones, el dolor al pit no és tan freqüent com en els homes, ja que hi ha altres símptomes que cal tenir en compte, com la dificultat per respirar, la debilitat, la sensació d’indigestió, la fatiga i el dolor al coll o mandíbula. Amb vídeos testimonials i pòsters que recullen el lema "Si corres pels teus, per què esperes quan es tracta de tu?", es pretén sensibilitzar les dones perquè no triguin en trucar al 112.

La campanya està cofinançada pel Departament de Salut i, i la iniciativa europea "Els Segons Compten" -coordinada per la Societat Espanyola de Cardiologia- a més de la col·laboració del SEM.

Segells de reconeixement d'administració oberta