Esteu aquí: Inici Salut Notícies Promoció de la salut Notícies 2014 S'inicia el projecte Tarragona Cardioprotegida

S'inicia el projecte Tarragona Cardioprotegida

S'inicia el projecte Tarragona Cardioprotegida

La ciutat ja compta amb més de 60 desfibril·ladors repartits per diferents punts
S'inicia el projecte Tarragona Cardioprotegida Foto: Mauri Fernández
30/04/2014

 


Avui s’ha presentat el projecte Tarragona Cardioprotegida, que té com a principal objectiu facilitar la intervenció i tractament de les situacions d’emergència i aturada cardíaca. El grup de treball que impulsa el projecte està format per l’àrea de Salut de l’Ajuntament de Tarragona, Creu Roja, l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil, el Consell Català de Ressuscitació, el Servei d’Emergències Mèdiques, el Col·legi de Farmacèutics de Tarragona i la Fundació Tarragona 2017 Smart Mediterranean City.

El tinent d’alcalde de Serveis a la Persona, Javier Villamayor ha explicat que “el grup de treball establirà mecanismes de coordinació i comunicació per tal difondre la desfribil·lació precoç i possibilitar l’accés i ús públic dels desfibril·ladors, potenciant l’accessibilitat d’aquests aparells a menys de cinc minuts dels llocs públics de major concurrència de la ciutat, centres esportius i d’oci”. Actualment Tarragona ja disposa de més de 60 desfibril·ladors que es troben al campus universitari, els equipaments del Patronat Municipal d’Esports, els centres d’atenció primària i hospitals i d’altres recursos privats. Tarragona Cardioprotegida establirà els circuits i protocols per ampliar-ne el número.

En els pròxims dos mesos es definirà un pla de formació i entrenament per a l’ús de desfibril·ladors semiautomàtics per a aquells col·lectius que poden intervenir en primera instància a disminuir el temps d’espera entre la situació d’aturada cardiorespiratòria i la desfibril·lació, com ara policia local, inspectors zona blava, membres d’entitats associatives i llars de jubilats, etc. Actualment 26 escoles de la ciutat ja formen part del projecte de Suport Vital Bàsic. La directora del Consell Català de Ressuscitació, Carme Boqué, ha destacat el bon funcionament del programa escolar de la ciutat i ha recalcat la importància de la formació en les tècniques de suport vital com a complement als aparells desfibril·ladors i, en aquest sentit, ha explicat que: “Davant una aturada cardiorespiratòria la capacitat de resposta de les persones de l’entorn és cabdal”.

A Catalunya cada dues hores i mitja mor una persona d'aturada cardíaca sobtada, és a dir, hi ha uns 10 morts al dia. Si quan es produeix aquesta situació la víctima no és atesa ràpidament, la mort pot produir-se en pocs minuts. Però si les persones que presencien una parada cardiorespiratòria atenen a la víctima de manera correcta, la seva supervivència pot augmentar de forma significativa.

Enllaç al mapa amb la localització dels desfibril·ladors a la ciutat: www.tarragona.cat/salut/centres-i-recursos/mapa-de-desfibril-ladors

Segells de reconeixement d'administració oberta