Esteu aquí: Inici Seguretat Ciutadana Guàrdia Urbana Consells per a la gent gran Consells de seguretat per a la gent gran

Consells de seguretat per a la gent gran

1. No obris la porta a desconeguts

Mira sempre per l’espiell i fes ús de la cadena de seguretat de la porta. No obris la porta de la finca ni la de casa a desconeguts. Quan entris a la finca vigila que no hi hagi alguna persona desconeguda a l’interior. Si desconfies, demana que t’acompanyin.

2. No donis informació per telèfon

No donis cap dada personal ni bancària per telèfon. Desconfia sempre de qui et digui que has guanyat un premi o un regal. Solen ser un engany o una trampa.

3. No mostris les joies

Cal que portis les joies de manera discreta. No és convenient portar-ne moltes. En cas de dur-les al coll, dissimula-les sota la roba.

4. Evita parlar amb desconeguts

No donis cap informació a persones desconegudes. En cap cas tampoc no donis dades personals (adreça, número de telèfon...). No acceptis cap regal, ni compris res al carrer. No facis cas de qui et digui que portes el vestit tacat.

5. Vigila quan surtis de les entitats bancàries

No surtis mai de les entitats bancàries ni dels caixers automàtics amb els diners a la vista. Procura anar acompanyat/ada i no treguis grans quantitats de diners.

6. Porta només el que necessitis

Cal evitar portar objectes, claus i documentació que no siguin imprescindibles. En cas de robatori ho perdries tot.

7. Vigila les teves pertinences

Evita portar al mateix lloc els diners, les claus i la documentació personal (DNI, targetes, carnets...); distribueix-los en diferents espais. Si t’asseus, tingues la bossa de mà agafada amb les mans o entre les cames, mai penjada a la cadira.

8. Escull bé la teva bossa de mà

Evita dur la motxilla o la bossa a l’esquena en llocs molt concorreguts. Recorda dur sempre la bossa ben tancada. Les més segures són les que porten cremallera.

9. Vigila als caixers automàtics

Procura fer-ne ús quan l’oficina on siguin estigui oberta al públic. Si està tancada, passa el pestell i no deixis la cartera sobre el caixer mentre fas les operacions. Evita utilitzar els caixers que estiguin al carrer.

10. Controla la cartera

Evita portar la cartera a la butxaca del darrere dels pantalons. Els millors llocs són les butxaques interiors. Si l’has de portar darrere, fes-ho amb el botó de la butxaca dels pantalons cordat. Ves amb compte amb les empentes i les aproximacions sospitoses.

11. Controla la bossa de mà

Porta la bossa sempre en bandolera i pel costat de les façanes dels edificis, mai pel costat de la calçada, ja que pots patir una estrebada.

12. Ves amb compte a les cues

Vigila les teves pertinences. És un moment que els carteristes aprofiten per intentar el furt. No portis la motxilla a l’esquena ni deixis cap cremallera de la bossa oberta.

 

Segells de reconeixement d'administració oberta