Esteu aquí: Inici Serveis a la Persona Notícies Polítiques d'Igualtat Notícies 2014 a 2016 L’Ajuntament commemora el Dia Europeu per a la Igualtat Salarial

L’Ajuntament commemora el Dia Europeu per a la Igualtat Salarial

L’Ajuntament commemora el Dia Europeu per a la Igualtat Salarial

La regidora de Comerç i Turisme, Patrícia Anton, llegirà demà a les 11.30 hores un manifest a la plaça de la Font
26/02/2015

 

L’Ajuntament de Tarragona ha programat per demà un seguit d’actes en col·laboració amb la Federació Internacional d’Empresàries i Professionals (BPW) i l’Associació de Dones Empresàries (ADEE). Els actes començaran a les 10 del matí amb l’obertura del programa “El matí de Tarragona ràdio”, que es farà en directe des de la plaça de la Font. Durant el programa s’entrevistarà a la regidora Patrícia Antón, la presidenta de la ADEE, Laura Roigé, i la vicepresidenta de BPW a Tarragona, Sònia Mateo. A continuació s’obrirà un col·loqui sobre la igualtat salarial entre homes i dones amb diferents ponents. L’acte es clourà a dos quarts de dotze amb la lectura del manifest que farà la regidoria Patrícia Antón davant la porta de l’Ajuntament.

L’any 2008, el Parlament Europeu va aprovar una resolució on es sol•licitava a les institucions europees la declaració d’un Dia Europeu per la Igualtat Salarial a tota la Unió Europea, davant la necessitat dels diferents països membres a corregir la bretxa salarial existent. El 5 de març de 2011 la Comissió Europea va celebrar el primer Dia Europeu de la Igualtat Salarial. Aquesta data canvia cada any i és diferent en cada país, en funció de la diferència salarial existent a la UE i a cada país, i representa els dies extra que una dona necessita treballar per a guanyar el mateix salari que un home durant un any.
A Espanya, al 2010, el Consell de Ministres va acordar promoure el reconeixement del 22 de febrer com Dia Internacional per la Igualtat Salarial. Aquesta bretxa segueix augmentant segons dades oficials, situant-se al 2012 en un 23,93% de diferència.

Segons dades de l’Eurostat (2012), agafant com a referència el salari hora, Espanya és un dels països de la Unió Europea amb una major diferència retributiva entre treballadores i treballadors (23’83%), allunyant-se de la mitjana de la Unió Europea (16’5%) i situant-se a nivells del 2002 (20’2%), any en què es van produir les diferències retributives més elevades dels últims temps. A Catalunya, on es concentra el major número de dones treballadores d’Espanya, quasi un milió i mig, i la segona Comunitat Autònoma en percentatge d’ocupació, per darrera de la Comunitat de Madrid, suporta una bretxa salarial bastant elevada, que en els últims anys ha crescut notablement, passant del 17% l’any 2010 a un 24’ 81% l’any 2012.

En l’actualitat, segons estudis realitzats, una dona ha de treballar 84 dies més a l’any que un home per guanyar el mateix salari. Per tant, traduït al llarg d’una vida laboral de 35 anys, les dones haurien de treballar 11 anys i mig més per percebre les mateixes quantitats per treballs d’igual valor.

L’Ajuntament de Tarragona vol contribuir a trencar aquesta diferència de manera exemplar amb la implementació del “Pla local de Polítiques per a la Igualtat” que va aprobar-se al juliol de 2014 i que té l’objectiu d’aplicar mesures que potenciïn la igualtat salarial i la promoció en igualtat d’oportunitats. El pla també pretén incidir en l’educació en valors igualitaris dels infants, per superar els estereotips i les desigualtats dels homes i dones del futur.

 

Programa detallat de l’acte de celebració del Dia Europeu per a la Igualtat Salarial

Divendres, 27 de febrer de 2015

  • 10.00 h Obertura del programa “El Matí de Tarragona Ràdio”, amb Josep Sunyé.
  • 10.15 h Entrevistes a Patrícia Antón, regidora de Comerç i Turisme de l’Ajuntament de Tarragona; Laura Roigé i Pons, presidenta de ADEE-BPW Tarragona i Sònia Mateo, vicepresidenta de BPW Tarragona.
  • 11.00 h Col.loqui amb:
  • María Sénz de Santa María, notària.
  • Agatha Girbes, directora de Tandem RRHH.
  • Montse García Biosca, directora d’unitat de Polítiques per a la Igualtat de l’Ajuntament.
  • Maria José Vela Fernández, agent per a la Igualtat.
  • Anna Villada, coordinadora de l’àrea comercial del Casino Tarragona.
  • Lídia Vargas, coordinadora territorial de l’Institut Català de la Dona a Tarragona.
  • 11.30 h Lectura del Manifest per a la Igualtat Salarial per part de la regidora Patrícia Antón.
Segells de reconeixement d’administració oberta