Esteu aquí: Inici Neteja i medi ambient Notícies Notícies Medi Ambient Notícies 2016 Alliberades les tortugues marines nascudes a la platja Llarga el 2014

Alliberades les tortugues marines nascudes a la platja Llarga el 2014

Alliberades les tortugues marines nascudes a la platja Llarga el 2014

Aquest matí han alliberat tres dels exemplars de tortuga babaua a la platja Llarga, després d'haver-se recuperat al CRAM
Alliberades les tortugues marines nascudes a la platja Llarga el 2014 Alliberament de la 1a tortuga. Fotografia: Mauri
31/08/2016

 

Tres dels exemplars de tortuga babaua trobats a la platja Llarga de Tarragona l’any 2014 han estat alliberats al mar aquest dimecres, després d’haver estat tractades en un centre de recuperació d’animals marins, al Prat de Llobregat (Baix Llobregat). S’han equipat dues de les tortugues amb emissors via satèl·lit per fer-ne el seguiment, conèixer la seva ruta al mar i, així, ampliar el coneixement sobre la biologia d’aquesta espècie.

El naixement de tortugues és un fet molt poc habitual a les platges de Catalunya. L’octubre del 2014 es van detectar una trentena de tortugues acabades de néixer a la sorra de la platja Llarga de Tarragona. Gràcies a la col·laboració d’una veïna que va avisar el cos d'Agents Rurals, la Xarxa de Rescat de Fauna Marina va poder rescatar 12 exemplars vius, però en estat molt crític. Després d’una primera estada a l’Estació Biològica de Canal Vell, al Parc Natural del Delta de l’Ebre, tres exemplars van tirar endavant i van ser traslladats a les instal·lacions de la Fundació per a la Conservació i Recuperació d’Animals Marins (CRAM) del Prat.

 

Tractaments per millorar la mobilitat

Les tortugues, que van néixer amb poc més de 5 centímetres i 25 grams, ara fan entre 25 i 29 centímetres i pesen entre 3 i 4,5 quilos. Durant el temps que han estat ingressades, han seguit diversos tractaments de rehabilitació per millorar els problemes de mobilitat que presentaven, que van superar. La dieta d’aquestes tortugues ha estat a base de peix blanc, peix blau i calamar. Rebuda l’alta veterinària, ja estaven preparades per iniciar la seva vida a mar obert. Els emissors via satèl·lit que s’han col·locat a dues de les tortugues permetran conèixer millor aquesta espècie amenaçada, de la qual es desconeixen molts aspectes dels seus primers anys, com per exemple les zones on s’alimenten.

 

Condicions òptimes de la costa tarragonina

La tortuga babaua (Caretta caretta), igual que la resta de tortugues marines, viu tot l’any al mar però entre els mesos de maig i agost les femelles surten per fer el niu. Les platges tarragonines tenen unes condicions òptimes per a la seva reproducció, tant per la composició de la sorra i la temperatura que assoleix com per la presència de posidònies mar endins. Així, l’Ajuntament de Tarragona ha impulsat diverses actuacions de millora per a la fauna protegida de les seves platges, així com una xarxa de voluntariat que durant la temporada de cria ressegueix el litoral tarragoní buscant possibles rastres de tortuga, ja sigui de mares que fan el niu o de cries que hagin pogut néixer.

Estudis genètics de la Universitat de Barcelona han revelat que l’estiu del 2014 com a mínim dues femelles van fer el seu niu a les platges de Tarragona, un fet històric a Catalunya i molt rellevant per a la protecció d’aquesta espècie. Els tècnics i els conservadors insisteixen en la importància de la col·laboració ciutadana en casos com aquest d’espècies protegides i en perill d’extinció. En aquest sentit, cal recordar que no s’han de manipular els exemplars trobats i avisar ràpidament al telèfon d’emergències de Catalunya (112).

 

Xarxa de Voluntaris

L’Ajuntament ha impulsat una campanya de seguiment de la tortuga marina per a la sensibilització i protecció de la tortuga babaua (Caretta caretta) a les platges tarragonines. La Xarxa de Voluntaris, engegada l'estiu del 2015, s'encarrega de vigilar el litoral per detectar-ne la possible presència. La Xarxa està coordinada per l'Ajuntament amb l'ajut i col·laboració de les entitats ambientals que duen a terme tasques al litoral municipal: Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans (GEPEC), l'Associació Mediambiental La SíniaPlataforma La Platja Llarga i el Grup d’Amics de Toni Achón – Ecologistes de Tarragona (GATA).

Els diferents voluntaris es reparteixen arreu dels 15 quilòmetres de litoral de Tarragona i participen en l'elaboració del cens i la detecció de la tortuga. La seva tasca és realitzar passejos nocturns i a primera hora del matí per detectar la mateixa tortuga o el rastre que hagi deixat. La prioritat és arribar a detectar els possibles nius, garantir que ningú les molesti en el procés de posta, així com vetllar per la supervivència dels ous.

La campanya compta amb una formació específica per als voluntaris en què aprenen aspectes de la biologia i el comportament d'aquests animals quan arriben a la platja a pondre els ous, a més de les indicacions del que han de fer en cas de detectar algun indici de la presència de la tortuga. El projecte compta amb el vistiplau i la col·laboració de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina.

 

Crònica de Tac 12:

Segells de reconeixement d'administració oberta