Esteu aquí: Inici Neteja i medi ambient Espais verds i camins Espais i parcs naturals

Espais i parcs naturals

EIN Desembocadura del Gaià

Tarragona té un terme municipal molt extens amb una gran quantitat d'espais naturals, tres dels quals estan protegits pel Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN):

  • A l'EIN de Tamarit-Punta de la Móra hi ha diferents comunitats vegetals. A l’interior, una màquia de coscoll amb margalló, després un bosc de savines i pins blancs i pinyoners, sovint inclinats per la brisa marina. Ja al mar, hi ha algues i una praderia de posidònia, planta que és la base d’una multitud de peixos. En aquest espai hi ha protegida una superfície de 302,54 hectàrees de zona marítima i 120,39 hectàrees de superficie terrestre. El Bosc de la Marquesa, que forma part de l’EIN com a zona forestal contigua a la Punta de la Móra, és una finca privada que col·labora en la seva conservació i millora amb un acord de custodia del territori amb l’Associació Aurora. Aquesta associació també manté un acord amb l’Ajuntament a l’escènica i extensa Platja Llarga, just al sud d’aquest EIN, que conté mostres d’hàbitats de duna i reraduna amb savines on cal un treball de preservació i sobretot de restauració.
  • A l'EIN de la Desembocadura del riu Gaià i platja de Tamarit s’hi han identificat més de 80 espècies d’ocells. A l’interior, el bosc de ribera està dominat pels àlbers i més cap a la costa per canyes i canyissos, que s’estan substituint per replantacions d’arbres autòctons, com xops i salzes. L’Associació mediambiental La Sinia ofereix al visitant la possibilitat de conèixer l’entorn amb visistes i activitats.
  • A l'EIN Riu Gaià-Albereda de Santes Creus hi ha bosc de ribera format per salzes, àlbers, sarga, oms, freixes i altres espècies vegetals. Només 3,83 hectàrres estan situades al terme de Tarragona, la resta d'espai pertany a altres municipis.

A més d'aquests tres espais protegits, també hi ha l'espai natural dels Morrots, amb fantàstiques vistes de la costa, els parcs del Pont del Diable, uns jardins romàntics molt especials al voltant de l'imponent aqüeducte romà Patrimoni de la Humanitat, i del Llorito, aquest últim, amb una àrea ludicesportiva que ofereix un ampli ventall de serveis per gaudir en família.

Els amants dels espais verds també poden gaudir d'itineraris senyalitzats i excursions a peu com el Tomb de l'Anella Verda i altres rutes més curtes recollides a l'apartat d'itineraris.

 

Consulta en aquest enllaç el Mapa d'Espais Verds de Tarragona

Segells de reconeixement d'administració oberta