Esteu aquí: Inici Neteja i medi ambient Informació ambiental Gots reutilitzables

Gots reutilitzables

Got reutilitzables - Normativa, dades i distribuïdors

 

A partir del 3 d'agost de 2018, l'Ajuntament de Tarragona obliga per decret i com a condició inexcusable per a totes les barres circumstancials que s’hagin d’instal·lar al domini públic municipal en espais oberts al públic, amb motiu d’activitats que disposin de venda de begudes, la utilització amb caràcter exclusiu de gots de plàstic reutilitzables, quedant expressament prohibits els gots de plàstic d’un sol ús.

Per què gots reutilitzables?

La reducció de plàstics d’un sòl ús és un objectiu que implica les administracions públiques de la Unió Europea, dins d’aquest canvi s’emmarquen iniciatives com l’eliminació de les bosses de plàstic gratuïtes als comerços. A part de les bosses de plàstic, un altre element amb un alt impacte ambiental són els gots de plàstic d’un sòl ús. Un got de plàstic d’un sòl ús triga més de 100 anys a degradar-se de forma natural.

És per això, Tarragona pren el lideratge a nivell municipal de tot Catalunya i, des de l’any 2017, ha implantat l’obligació d’utilitzar gots reutilitzables per part de tots els establiments que venguin begudes a l’espai públic, en especial en festes i grans esdeveniments com les festes de Sant Magí o Santa Tecla. En aquest enllaç podeu consultar dades mediambientals sobre els consums de gots de plàstic d'un sol ús corresponents a les festes de Santa Tecla 2016.

Informació per als usuaris

Quan un establiment de venda de begudes subministra la beguda amb un got reutilitzable, cobrarà dos conceptes: el got i la beguda.

A tall d’exemple: el client haurà de pagar 4 euros.

  • 3 euros per la beguda
  • 1 euro pel got reutilitzable

En la segona consumició, si el client ja aporta el got reutilitzable, aleshores només pagarà 3 euros.

Un cop el client ja no vol realitzar més consumicions, cada establiment es reserva el dret a recomprar o no els gots reutilitzables que ha venut. Però al client sempre li queda l'opció d’emportar-se el got per fer-lo servir un altre dia, o en d’altres establiments de venda de begudes.

Per a més informació us podeu adreçar al Telèfon Verd (977 29 62 22).

Quina norma s'aplica?

L’Ajuntament de Tarragona ha establert la següent norma. La totalitat del Decret es pot consultar a la Seu Electrònica.

Com ha de ser el got reutilitzable?

"Els establiments que venguin begudes a l’espai públic ho hauran de fer en got de plàstic reutilitzable, homologat i recomanat per a tal ús. Això significa que ha de tenir un gramatge igual o superior a 7,5 gr. per cada 100 ml. de capacitat del got i els certificats d’ús alimentari i de PP5 (Polipropilè), els pictogrames que acrediten aquests certificats hauran d’estar visibles a la part inferior del got." Decret 426/17.

  • Pictogrames:
Apte per ús alimentari
Apte per ús alimentari
Material PP5 (poliproplilè)

 

 

Fabricants i/o distribuidors de gots reutilitzables

A tall informatiu, aquestes són algunes de les empreses que poden proveir gots reutilitzables homologats.

Empresa
Contacte
Lloc web
Re-cup

C/ d’Alí Bei, 29 08010 Barcelona

93 328 28 82

www.re-cup.es
Ecofestes

C/ Estació, 42 08650 Sallent (Bcn)

93 837 15 48

www.ecofestes.com
Eco-cup Regió de CERET (66), França www.ecocup.es
Pons

C/ General Contreras, 11 baixos Tarragona

977 23 27 00

-
Combinats SCCL

Cooperativa Obrera Tarraconense.

C/ Fortuny, 23. Despatx 8. Tarragona

www.combinats.cat
Segells de reconeixement d'administració oberta