La Crida

Santa Tecla Tarragona

Què Cultura popular i festes
Quan 15/09/2023 19:00 to 21:00
Programació Santa Tecla
Localització
Preu Gratuït
Organitzat per Conselleria de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Tarragona
Afegeix a la teva agenda...

Com mana el costum, l’alcalde, Rubén Viñuales Elías, convida la ciutadania a participar de la festa gran de la ciutat. La plaça de la Font serà l’escenari principal dels homenatges festius al Perpetuador i les Tecleres i els Teclers d’Honor. S’enceta l’acte amb el toc d’obertura per la Cobla de Ministrers del Consell Municipal. Aquest toc donarà pas a l’acte protocol·lari de nomenament del Perpetuador, Salvador Fà Vallverdú, i de les Tecleres i els Teclers d’Honor.

Homenatge al Perpetuador, Salvador Fà Vallverdú. Salvador Fà està vinculat a la cultura popular per tradició familiar, ja que el seu pare, Salvador Fà i Llimiana, va ser un coreògraf i director de danses de reconeguda trajectòria, i ànima de l’Esbart Dansaire de Tarragona, a la qual el Salvador pertany des de la seva fundació, l’any 1982. Ha sigut un dels principals impulsors del Seguici Popular en general, i ha participat activament en la recuperació del Ball de Gitanes, el Ball de Serrallonga, el Ball de Pastorets i el Ball dels Set Pecats Capitals, i també ha assessorat el Ball de Cossis i el Ball de Titans. Graller en actiu durant els primers anys de la democràcia, és membre de la Comissió Assessora del Seguici Popular des de la seva creació, l’any 1991, i locutor habitual durant la tanda de lluïment del Seguici el matí de Santa Tecla a la plaça de la Font. L’any passat va ser el comissari dels actes commemoratius dels set-cents anys de l’arribada del Braç de Santa Tecla. 

 

Alhora, també s’homenatja les Tecleres i els Teclers d’Honor:

  • Marina Gavaldà Escarré, David Osorio Alvero, Alba Sáez Francesch, Alba Porté Cabestany, Sílvia Forn Ferrando i Xavier Ribera Fernández, 25 Santa Tecles de carretilles, versos i repics de timbal amb el Ball de Diables.
  • Aleix Cama Torrell i Jordi Vallvé López, 25 anys fent ballar l’Àliga.
  • Rafel Duarte Solichero, Rafalet, i Joan Carles Blanch Torrebadell, 25 anys de parlament al Ball de Dames i Vells.
  • Marcel·lí Dalmau Gómez, 25 anys de compromís amb la festa com a mulasser i casteller.
  • Jesús Martínez Casanelles i Juan López Sánchez, membres del Grup de Campaners de la Catedral, 25 anys fent repicar les campanes en els moments més sentits de la festa.
  • Jordi Llorach Ximenis, a la festa des del 1976 fins al 2022, primer com a bastoner de l’Esbart Santa Tecla, després com a casteller de la Colla Jove Xiquets de Tarragona i, en la seva darrera etapa, com a mulasser i geganter a l’Associació Mulassa de Tarragona.
  • Jaime Tortosa López, Cristian Presa Virgili i Verónica Cortijo Martín, 25 anys fent ballar el Lleó.
  • Jordi Piñas Martínez, Pedro Ortega Papaseit, Jordi Suriñach Perdigó, Enric Seritjol Ferré i Roger Peiró Bernat, 25 anys vestint la camisa ratllada dels Xiquets de Tarragona.
  • M. Neus Baena Font, Jordi Bardina Tomàs, Froilà Boronat Rovira, Carles Castañer Seijido, Elizabeth de la Osa Masdeu, Francesc Xavier Magarolas Solé, Meritxell Martorell Montuenga, Gabriel Molina Ferré, Jon Montero Arnal, Isabel Mora Estellé, Ramon Pasano Roig, Gemma Riambau Puig, Pau Ricomà Vallhonrat, Josep Maria Rossell Mayo, Mercè Salla Bofarull, Martí Solé López i Arnau Vidal García, 25 anys vestint la camisa lila de la Colla Jove Xiquets de Tarragona.
  • Aina Juncosa Ciurana, membre del Ball de Cercolets, com a balladora i després com a responsable del ball petit. També ha passat pels Turcs i Cavallets i és dansaire del Retaule.
  • Laura Fernández Montcada, balladora del Ball de Cercolets, responsable del Patatuf Petit, actualment membre dels Turcs i Cavallets, dels Diables Voramar, de la Víbria i dansaire del Retaule.
  • Josep Pitu Boronat Piqué, per la seva contribució a la inclusió i interacció de la ciutadania amb discapacitat a la nostra Festa Major des del programa Festa per a Tothom.
  • Josep Bertran Gimferrer, per la seva implicació en la festa de Santa Tecla i pel seu suport incondicional a les entitats del Seguici Popular.

 

A l’acabar, Ball d’Homenatge al Perpetuador i a les Tecleres i els Teclers d’Honor. Des de l’any 2016, i de la mà de l’Esbart Santa Tecla, els homenatjats reben aquest emotiu present dansat. 

 

S’obsequiarà els assistents amb la postal número 34, dedicada enguany al Griu.

 

Tot seguit, des del balcó de l’Ajuntament, pl. de la Font. Toc de Crida i Tronada. El Toc de Crida per la Cobla de Ministrers del Consell Municipal, que anuncia protocol·làriament l’inici de Santa Tecla.

 

Tot seguit, l’alcalde crida el Visca Santa Tecla! a tota la ciutat.


Finalment, l’alcalde i el Perpetuador calaran foc a la metxa que des del balcó encendrà els Onze Morters de Santa Tecla i la primera tronada de la Pirotècnia Martí, de Borriana (Plana Baixa), amb els Visca Santa Tecla! que inunden la plaça.

 

square_img
22/12/2023

Exhaurides les entrades per al concert d'Estopa

Tarragona és una de les ciutats on farà parada la gira de celebració dels 25 anys de carrera de la formació musical

Vegeu-ne més
square_img
19/12/2023

Estopa actuarà a l’Anella Mediterrània el 14 de setembre

Les entrades surten a la venda aquest dijous 21 de desembre a les 12 h

Vegeu-ne més
square_img
25/09/2023

Sandra Ramos: "Santa Tecla és un referent a nivell nacional que ens situa com a capital de la Festa Major"

La consellera de Festes ha lamentat l’accident ocorregut ahir a la nit durant la Traca i ha assegurat que “s’han acomplert totes les estrictes mesures de seguretat”

Vegeu-ne més
square_img
21/09/2023

L’actor Oriol Grau pronuncia un pregó de Santa Tecla irreverent i emotiu reivindicant el paper de la cultura, la llengua i el feminisme

Grau: “En aquesta primera escola de teatre de carrer que és el ball de Dames i Vells, he après l'ofici de fer riure, que tantes satisfaccions m'ha donat a la vida”

Vegeu-ne més

APP TGN Agenda

Descarrega’t l’app TGN Agenda i tindràs a mà tota l’activitat de la ciutat de manera permanentment actualitzada. L’aplicació t’informarà dels esdeveniments relacionats amb la cultura, les festes, el patrimoni i l’esport i podràs personalitzar-la segons els teus interessos. Estigues al dia de les festes de Santa Tecla de manera ràpida i senzilla!