L’actor Oriol Grau pronuncia un pregó de Santa Tecla irreverent i emotiu reivindicant el paper de la cultura, la llengua i el feminisme

Santa Tecla Tarragona

Grau: “En aquesta primera escola de teatre de carrer que és el ball de Dames i Vells, he après l'ofici de fer riure, que tantes satisfaccions m'ha donat a la vida”

21/09/2023

L’actor, guionista i vocalista tarragoní, Oriol Grau, ha pronunciat aquesta tarda el Pregó de Santa Tecla 2023 des de la plaça de la Font. Abans però, el primer Toc de Pregó, interpretat pels Macers de la Ciutat, ha posat solemnitat a l’acte. A continuació, la consellera de Cultura i  Festes, Sandra Ramos, ha glossat des del balcó principal de l'Ajuntament la figura del pregoner d'enguany, qui anteriorment ha signat el llibre d’Honor del Consistori.  

La consellera Ramos ha presentat el pregoner com “ambaixador impagable de la cultura no només de Tarragona sinó de tot el país, el seu talent ha estat, és i serà la millor carta de presentació de la nostra ciutat”. Ramos ha fet repàs a la seva trajectòria professional com a actor, director, músic, guionista, promotor, gestor, docent i fins i tot dibuixant: “Ets la ràdio, la tele, la padrina Josefina, La Cosa Nostra, Plats Bruts, en Palomino, el Col·lectiu de Teatre Necessari Trono Villegas, la Sala Trono, la Gramola de la iaia i no acabaríem”. 

A continuació, Oriol Grau  ha llegit el Pregó emocionat per l’honor i responsabilitat que aquest comporta. “En els darrers anys, l’Ajuntament ha tingut la gentilesa de nomenar-me Tecler d'Honor, Perpetuador, i ara, Pregoner", i adreçant-se a l'alcalde Viñuales ha continuat "compartim l'amor incondicional per Tarragona, aquest tarragonisme ha estat l'autèntica i poderosa raó per la qual vaig acceptar l'encàrrec de pregoner”.  

El pregoner ha començat recordant les festes de Santa Tecla de la seva infantesa, com “la mínima expressió” i la revifalla d’aquestes amb l'arribada del primer ajuntament democràtic, quan es volia una festa per a la gent d'aquí”. Oriol Grau ha posat en valor la represa d'aquells elements de la cultura popular, entre molts, la recuperació del ball parlat de Dames i Vells el 1981.  

El Pregoner ha recordat també els seus inicis com actor a l’Escola Municipal d'Art Dramàtic de Tarragona Josep Ixart, on es va formar, i les seves primeres passes, amb tant sols disset anys, al ball parlat de Dames i Vells, ”la mostra de teatre popular més genuïnament tarragoní que tenim des del 1514”. Oriol Grau ha tingut un record especialment emotiu cap a la seva colla i ha explicat “en aquesta primera escola de teatre de carrer que és el ball de Dames i Vells, he après l'ofici de fer riure, que tantes satisfaccions m'ha donat a la vida”. El Pregoner ha finalitzat reivindicant el món del teatre i “un projecte cultural com es mereix aquesta ciutat”. 

Oriol Grau Elías ha volgut tancar el seu pregó amb quatre precs a tots els tarragonins i tarragonines a partir de les paraules de quatre pregoneres tarragonines anteriors a ell: la primera de l’Ajuntament Democràtic, Maria Aurèlia Capmany, on feia una crida a viure la festa; un segon prec basat en les paraules de la seva antecessora Agnès Busquets, on reclamava “nodrir-se de Cultura tot l’any”; Un tercer prec de la mà de la poetessa Montserrat Abelló per a l’ús de la llengua catalana; i la darrera demanda, citant a la Pregonera de l’any passat, la periodista Danae Boronat, ha estat “esborrem per sempre les desigualtats de gènere i acabem d’una vegada per totes amb els feminicidis. Ens volem vives!”. 

Tot seguit, alcalde i pregoner han onejat la Senyera al balcó i han encès la metxa que ha donat inici a la tradicional Tronada, a càrrec de la Pirotècnia Martí, de Borriana (Plana Baixa). 

Consulteu el text íntegre del Pregó d'Oriol Grau (PDF).

Foto: Tjerk van der Meulen.

square_img
25/09/2023

Sandra Ramos: "Santa Tecla és un referent a nivell nacional que ens situa com a capital de la Festa Major"

La consellera de Festes ha lamentat l’accident ocorregut ahir a la nit durant la Traca i ha assegurat que “s’han acomplert totes les estrictes mesures de seguretat”

Vegeu-ne més
square_img
21/09/2023

L’actor Oriol Grau pronuncia un pregó de Santa Tecla irreverent i emotiu reivindicant el paper de la cultura, la llengua i el feminisme

Grau: “En aquesta primera escola de teatre de carrer que és el ball de Dames i Vells, he après l'ofici de fer riure, que tantes satisfaccions m'ha donat a la vida”

Vegeu-ne més
square_img
21/09/2023

El Ball de Dames i Vells, distingit amb el 46è Premi el Balcó Tarragoní de l'any

L'alcalde Rubén Viñuales ha lliurat el guardó, que anualment atorga Òmnium Cultural del Tarragonès

Vegeu-ne més
square_img
21/09/2023

Els cossos de seguretat presenten un dispositiu a mida per als dies forts de Santa Tecla

S'amplia la presència policial i un dels punts que es controlarà més és la venda d’alcohol no autoritzat i els furts

Vegeu-ne més

APP TGN Agenda

Descarrega’t l’app TGN Agenda i tindràs a mà tota l’activitat de la ciutat de manera permanentment actualitzada. L’aplicació t’informarà dels esdeveniments relacionats amb la cultura, les festes, el patrimoni i l’esport i podràs personalitzar-la segons els teus interessos. Estigues al dia de les festes de Santa Tecla de manera ràpida i senzilla!