• Canals RSS de l'Ajuntament de Tarragona
  • Facebook de Santa Tecla Tarragona
  • Twitter de Santa Tecla Tarragona

Santa Tecla

Santa Tecla
Esteu aquí: Inici Les festes Vocabulari de les festes C
Santa Tecla

C

Cafè, copa i puro per un duro

Acte gastronòmic que té lloc el 21 de setembre a primera hora de la tarda a la plaça del Rei en què els establiments de restauració d’aquesta plaça serveixen un cafè, una copa de licor i un puro al preu d’un duro de l’antiga moneda espanyola. És amenitzat amb música en directe, de tal manera que esdevé un cafè concert.

canya!

Expressió que el cap de colla d’un ball crida perquè els balladors augmentin el ritme o la intensitat de les seves evolucions.
 

Notes: Al Ball de Diables s’usa també com a crit d’animació general. És d’ús comú entre els balls de Diables, de bastons i de Pastorets, entre d’altres.

carretillada

Encesa conjunta del Ball de Diables en moments en què es vol remarcar la presència del ball com a grup: entrades d’autoritats, Entrada del Braç de Santa Tecla, entrades a plaça, etc.
 

Nota: Generalment en cercle, pot ser estàtica, en què els diables encenen tots alhora i cadascun balla sobre el seu lloc; en rodó i contínua, en què els diables, encenent d’un en un, van girant en cercle fins a tornar al punt de partida, recarregar i continuar tirant; o endavant, en què els diables encenen alhora però, en lloc de formar una rotllana, s’obren en dues files que avancen en el sentit del recorregut de la cercavila.

concert vermut

Audició pública musical, generalment de gralles, en què el públic beu diversos tipus de begudes —preferentment vi de vermut, blanc o negre— mentre va menjant olives, patates, musclos, etc.

cuc

Coreografia del Ball del Patatuf consistent en diversos tipus de passada entre els balladors, desenvolupada per tal que la cercavila no es talli cada cop que es balla el Patatuf, ja que és un ball estàtic.

Notes: Els cucs reben diversos noms que han anat inventant els balladors: a) Cuc patata: les files se separen cap enrere i tornen a baixar per parelles; b) Cuc patufet: les files se separen cap enrere i tornen a baixar fent una sola fila encapçalada per la nena (nena, nen, nena, nen…); c) Cuc cadena: les files se separen cap enrere i quan es troben de cara inicien una cadena; d) Cuc Maginet: totes les parelles alcen els braços fent un pont i l’última parella avança per sota fins al davant, seguida per la penúltima, i així fins que totes hagin passat; e) Cuc Santa Tecla: les files se separen cap enrere i tornen a baixar de quatre en quatre (dues parelles juntes). Aquest cuc es va crear per baixar les escales de la Catedral en tornar de la Professó, tot picant de mans i cantant la cançó del Patatuf.

 


Santa Tecla

© Ajuntament de Tarragona - Plaça de la Font, 1 - 43003 Tarragona - Tel. 977 296 100 - ajuntament@tarragona.cat
Inici - Telèfons i adreces d'interès - Contactar amb l'Ajuntament - Sobre aquest web - Avís legal