Tarragona lidera les Maratons de Donació de Sang de Catalunya

Santa Tecla Tarragona

La capital és l'única ciutat on any rere any se superen els 1.000 donants en una única jornada

12/09/2018

La Marató de Tarragona és un èxit de participació any rere any. Més de 1.000 persones donen sang en una jornada festiva i solidària. Cap altra ciutat catalana acumula tantes donacions en un sol dia i durant tants anys consecutivament. L'èxit, en bona part, es deu a la intensa implicació del teixit associatiu i comercial de la ciutat.

Aquest any la cita és el dissabte 15 de setembre, coincidint amb la celebració de les Festes de Santa Tecla, la Festa Major de la ciutat. El Teatre Tarragona (Rambla Nova, 11) serà l'escenari d'aquesta activitat especial, que se celebrarà de 9 a 21 hores.

La Mulassa, l'element més trapella de totes les bèsties del Seguici Popular de Santa Tecla, és la imatge d'aquesta edició de la Marató. En els darrers anys, diferents personatges del Seguici tarragoní han protagonitzat els cartells de la Marató, que sempre se celebra coincidint amb Santa Tecla.

És just en aquesta època, tornat de les vacances d'estiu, quan més baixes es troben les reserves de sang, ja que durant les darreres setmanes el nombre de donacions ha disminuït considerablement pel canvi d'hàbits de la ciutadania. L'objectiu de la campanya és, doncs, ajudar a omplir les neveres de sang del Banc, que avui tenen reserves per als pròxims 8 dies i de només 3 per alguns grups com l'A i el 0 negatiu.

Reserva d'hora

Per donar sang i per tal d'agilitzar l'organització, es pot fer reserva prèvia de l'hora al web del Banc de Sant i Teixits.

L'etiqueta #MSangTgn servirà per difondre l'esdeveniment a les xarxes socials de manera que els qui no poden donar, també poden col·laborar fent difusió de la Marató.

12 hores d'activitats

Durant tot el dia, l'espai posterior al teatre acollirà activitats per als donants i els seus acompanyants. Allà s'hi celebrarà l'acte central d'agraïment als col·laboradors de la Marató que serà presentat per Oliver Márquez, periodista tarragoní.

Entre les activitats destacades hi ha els pintors i caricaturistes que faran caricatures als donants durant bona part del matí, també hi haurà el Nano de la sang, el capgròs donant de sang que ens acompanya a cada Marató, que saludarà als assistents durant tot el dia, i de diverses entitats que donaran suport a la Marató. La Colla de Castellers dels Xiquets de Tarragona faran un pilar i hi haurà exhibició de puntaires i la visita de diversos personatges d'Star Wars.

A banda, els donants rebran tot tipus d'obsequis de les entitats, les empreses i els comerços que s'han sumat a la Marató amb la seva aportació. I hi haurà un "Fotomaton-Vine a donar en grup" perquè els donants i els seus acompanyants puguin fer-se una foto i endur-se'n un record de la Marató.

Per facilitar la participació, i gràcies a la col·laboració de Creu Roja Joventut, s'instal·larà una zona de joc infantil on els nens i nenes podran estar-s'hi mentre els seus pares donen sang.

Els qui ho prefereixen també poden acompanyar els grans a la zona de donació. Viure la Marató des de petits és una manera de conscienciar de la necessitat de donar sang entre la ciutadania.

Implicació ciutadana

La campanya, organitzada pel Banc de Sang i Teixits (BST), compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Tarragona i l'Associació de Donants de Sang del Tarragonès. La Marató es converteix cada any en una gran diada festiva amb la participació d'entitats, institucions, empreses i particulars que s'hi impliquen i organitzen activitats lúdiques, obsequis i moltes sorpreses durant tota la jornada.

La donació de sang, un hàbit cívic

Malgrat els avenços científics i tecnològics, la sang no es pot fabricar. És per això que la donació voluntària i altruista és encara l'única via per obtenir tota la sang necessària per atendre a tots els malalts de Catalunya. De fet, es calcula que diàriament es necessiten entre 800 i 1.000 donacions de sang.

De cada donació de sang se'n beneficien com a mínim tres persones, ja que durant el processament de cada bossa s'obtenen concentrats d'hematies o glòbuls vermells, plaquetes i plasma. Tots aquests components de la sang caduquen passats uns dies, per això és necessari donar-ne de forma regular. Podem donar sang més d'una vegada l'any. En concret, les dones poden donar-ne 3 vegades i els homes 4.


Activitats

 • 9.00 h Inici de la Marató
 • Durant el dia: Presència del Nano de la Sang
 • 10.00 -14.00 h Espai infantil (Creu Roja Joventut)
 • 10.30 -13.30 h Fotomaton-Vine a donar en grup i emporta't un record de la Marató
 • 11.00 a 13.30 h Star Wars ens acompanyarà a la Marató (Legion 501 Spanish Garrison)
 • 11.00 h Ens acompanyen la parella Nanos Pescadors Petits (Nanos Nous)
 • 11.30 h Acta d'agraïment als col·laboradors de la Marató – presenta l'acte el periodista Oliver Márquez.
 • 11.30 h Recolzen la Marató amb un Pilar la Colla de Castellers Xiquets de Tarragona.
 • 12.00 h Actuació del "Coro Junco Romero" (Asociación Cultural y Folklórica Andaluza de Tarragona)
 • 12.30 h Pintors faran caricatures als donants (Caricaturistes: Wualto, Hugo Prades, Miguel Villalba, Txiqui, Napi, Pintors: Antonio Tomàs, Pere Salas)
 • 13.00 h Bastoners d'Altafulla
 • 13.30 h Classe de bachata a càrrec dels professors de DANSCLAS a la coca de la rambla
 • 16.00 - 19.00 h Exhibició de puntaires (Grup Puntaires Neus Palau)
 • 16.00 - 20.00 h Espai infantil (Creu Roja Joventut)
 • 16.30 a 19.00 h Star Wars ens acompanyarà a la Marató (Legion 501 Spanish Garrison)
 • 18.00 h Actuació de la Tuna Magisteri.

 

Obsequis i serveis

Per a tots els donants hi haurà obsequis com cada any de diferents obsequis per gentilesa d'entitats tarragonines. Nàstic, Aquopolis, CBT, Gimnàs Royal Tarraco, Port de Tarragona, Escola de ball Dansclas, Bodycam, Raffa Gelatti, Gelateria Sirvent, Museu Biblic Tarraconense, Coec, Mandala cafeteria, Viena, Peluqueria Trasquilón, Foot on Mars, Aquum.

Hi haurà un refrigeri especial amb productes procedents de diversos comerços i empreses (Pastisseria Conde, Pizzeria Cal Faune, Coca-Cola, forn de pa i pastisseria Tarraconense, Pulvinar, Fleca Flaqué, Piamontesa, Pizzeria Imperial, Pizza Nova, La botiga del cafè i altres...).

square_img
10/08/2020

El Pot Petit actuarà a Tarragona el dia de Santa Tecla

Una altra de les propostes musicals de Santa Tecla, Stay Homas, ja ha exhaurit les seves entrades

Vegeu-ne més
square_img
29/07/2020

Octavi Torné 'Octavius' dissenya la imatge gràfica de la Santa Tecla 2020, centrada en les matinades

Manel, Stay Homas i Miguel Poveda, els grans concerts

Vegeu-ne més
square_img
28/07/2020

L'alcalde s'adreça a les entitats del Seguici per tal de fer una festa "consensuada i unitària"

S’obre per a les entitats un període de recollida de propostes viables en el context actual

Vegeu-ne més
square_img
13/07/2020

Aquest dimarts reobre la Casa de la Festa

Les bèsties, gegants i elements del Seguici podran atendre fins a vint persones en una visita de vint minuts

Vegeu-ne més

APP TGN Agenda

Descarrega’t l’app TGN Agenda i tindràs a mà tota l’activitat de la ciutat de manera permanentment actualitzada. L’aplicació t’informarà dels esdeveniments relacionats amb la cultura, les festes, el patrimoni i l’esport i podràs personalitzar-la segons els teus interessos. Estigues al dia de les festes de Santa Tecla de manera ràpida i senzilla!