Notícies 2022

Santa Tecla Tarragona

Tarragona i Constantí commemoren els 700 anys de l'Arribada del Braç de Santa Tecla

Tarragona engega motors per a la gran celebració de Santa Tecla 700, que viurà el seu punt àlgid durant les festes extraordinàries d’enguany
03/05/2022

Després del preludi de l’any passat, les ciutats de Tarragona i Constantí es preparen per celebrar el actes commemoratius dels 700 anys de l’Arribada del Braç de Santa Tecla. El 17 de maig de fa 700 anys tenia lloc l’arribada solemne de la relíquia del braç de Santa Tecla a la ciutat de Tarragona. El braç, provinent d’Armènia, fou traslladat fins al port de Salou, i d’allà portat a Constantí, on va estar un temps fins que el 17 de maig de 1321 va ser traslladat fins a la Catedral de Tarragona en solemne processó.  

Aquest matí, l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, acompanyat de la consellera de Cultura, Inés Solé; l’alcalde de Constantí, Óscar Sánchez, i la regidora de Cultura, Dolors Fortuny, han presentat en roda de premsa a l’Antic Ajuntament de Tarragona el detall dels actes commemoratius que es duran a terme aquest mes de maig a Constantí i que culminaran durant la Santa Tecla d’aquest 2022, al mes de setembre a Tarragona. 

L'alcalde Ricomà ha explicat que “Santa Tecla 700 és una gran oportunitat per reivindicar la nostra festa com l’expressió cultural més viva, multitudinària i integradora de la ciutat” i ha expressat que “la commemoració d’enguany ha de ser una explosió festiva, una tornada als nostres carrers i places, una reivindicació creativa i cultural que posi en valor les arrels, el llegat i el futur de la nostra festa”. Ricomà ha conclòs dient "serà una exposició de talent i tarragonisme cap a la resta del país i el món que deixarà el nom de Tarragona a una gran alçada”.  

Per la seva banda, l’alcalde de Constantí, Óscar Sánchez, ha volgut destacar “la importància històrica que té per al nostre municipi aquesta efemèride relacionada amb els 700 anys del trasllat del Braç de Santa Tecla des de Constantí fins a Tarragona”. Sánchez ha subratllat la transcendència d’aquesta programació d’activitats “no només per a Constantí, sinó també per a tot el Camp de Tarragona, un fet que posa de manifest la gran rellevància de les nostres comarques en la història medieval de Catalunya”. L’alcalde de Constantí ha destacat que “portem treballant en aquesta commemoració des de fa uns anys i fruit d’això, el nostre municipi ha organitzat una programació d’actes pròpia del 8 al 14 de maig”. 

14 de maig, un Seguici excepcional 

Així, dissabte dia 14, Constantí organitza una professó extraordinària i simbòlica amb la presència del seguici popular de la seva ciutat així com també, de manera excepcional per a l’ocasió, de gran part del seguici de Tarragona. Hi participaran: el ball de Diables de Constantí, Drac de Sant Roc de Tarragona, Àliga de Tarragona, Mulassa de Tarragona, Lleó de Tarragona, Magí de les Timbales, Gegantons Negritos, Gegants Moros, Gegants Vells de Tarragona, Gegantons de Constantí, Gegants de Constantí, Nanos Vells de Tarragona, Ball de Pastorets de Constantí, Ball del Patatuf de Constantí, Ball de Gitanes de Tarragona i Ball de Valencians de Tarragona. A més, també hi serà present el Braç de Santa Tecla per commemorar aquesta entrada de la relíquia des de Constantí fins a Tarragona. El Seguici sortirà a les 18 h i recorrerà el carrers de Constantí que històricament van formar part del recorregut que va fer la relíquia ara fa 7 segles. 

Segons ha explicat la consellera de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Inés Solé, “aquest serà el retorn del seguici al carrer de manera itinerant i la segona vegada en la història de la festa tarragonina que una part important del nostre seguici popular es trasllada fora de la ciutat, després que al 1998 ho fes a Elx amb motiu del Congrés Internacional de Teatre Medieval”. 

Actes previs 

Abans d’aquest dia, però, aquest dijous 5 de maig, el Museu Bíblic Tarraconense acollirà la presentació dels Goigs en llaor del Braç de Santa Tecla patrona excelsa de Tarragona, a càrrec dels gogistes tarragonins. 

Diumenge 8 maig tindrà lloc una caminada des de Constantí fins a Tarragona per commemorar els 700 anys del trasllat del Braç de Santa Tecla de Constantí a Tarragona. La marxa sortirà a les 10 h des de la plaça de les Escoles Velles de Constantí. I a les 13 h tindrà lloc la rebuda a la Catedral de Tarragona.  

La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Constantí, Dolors Fortuny, ha destacat el paper fonamental que hi juguen les entitats i associacions de Constantí, tant “en aquesta Caminada del día 8 de maig com en tota la programació d’actes organitzats a Constantí”. Fortuny ha subratllat que “una vegada més es posa de manifest el dinamisme i la implicació de les nostres entitats i el nostre teixit associatiu a l’hora de donar forma a una programació tan extensa i variada”. Ha destacat el paper de “tots els constantinencs i constantinenques, els Tres Tombs de Constantí, el Cercle Cultural Recreatiu i Esportiu, la Parròquia de Sant Feliu Màrtir i el Capítol de la Catedral, l’Esbart Dansaire Constantí, els Balls de Cercavila de la Societat El Casino, el Museu Bíblic Tarraconense, Les Forques Teatre Associació d’Amics del Teatre de Constantí, el guia Oriol Nicolau, l’historiador Ferran Marín i l’empresa Patrimonium, el Gremi de Marejants i el Gremi de Pagesos i l’Ajuntament de Tarragona”. 

Santa Tecla 2022. La Santa Tecla més excepcional 

Com ja es va anunciar ara fa un any, durant la Santa Tecla d’aquest 2022 serà quan la commemoració de l’efemèride a Tarragona arribarà al seu punt culminant amb el gruix d’activitat. Tot un seguit d’actes extraordinaris que comptaran amb important participació d’entitats i associacions i en general del teixit cultural de la ciutat.  

De manera excepcional per a l’ocasió, aquestes festes de Santa Tecla tindran una durada superior. S’iniciaran el 12 de setembre i s’allargaran fins al dia 25, ampliant-se per tant 4 dies

El 12 de setembre, la TAP acollirà l’espectacle inaugural de gran format, ideat pel director teatral Marc Chornet i el músic i compositor Roger Conesa. Els dos tarragonins oferiran un espectacle contemporani que s’enfondirà en els fonaments del teatre medieval per oferir una mirada contemporània de la nostra cultura popular i la nostra festa, un diàleg entre contemporaneïtat i tradició, entre elements populars i elements sublims.  

L’acte ha estat concebut especialment per a l’ocasió i per ser gaudit en format 360º, motiu pel qual s’ha escollit la TAP com a escenari. L’espectacle omplirà tota la plaça amb diferents acciones que es desenvoluparan entre el públic, on tots els elements propis de la tradició tarragonina dialogaran amb expressions artístiques modernes. L’espectacle, en clau feminista i amb els recursos tècnics més innovadors, comptarà amb músics i actors professionals i tindrà un preu molt popular.  

El 25 de setembre, la catedral serà l’escenari del concert de cloenda, on s’interpretarà una peça musical de creació nova, obra del prestigiós compositor Josep Vila, sota la direcció de Xavier Pastrana. L’espectacle comptarà amb la participació de 150 intèrprets tant professionals com amateurs de les corals i altres col·lectius musicals de Tarragona com el Cor de la URV, Cor In Crescendo, Cor de Cappo, Cor Ciutat de Tarragona i diferents corals infantils.  

Una Mostra de Folklore Viu de luxe i altres cites destacades 

El 17 de setembre, Tarragona viurà un dels moments més esperats de la celebració amb l’excepcional Mostra de Folklore Viu, on tots i cadascun dels elements del Seguici tarragoní convidaran els elements més significatius del país en la que serà la Mostra de Folklore Viu més gran i extraordinària vista fins ara, ja que replicarà el Seguici de Tarragona amb els millors elements dels Països Catalans.  

Altres cites destacades de l’efemèride, dins del calendari tecler d’enguany seran la presentació del llibre il·lustrat de Joan Carles Blanch Operació Tecla que, adreçat a tots els públics, explica la història de l’origen de la santa. La vida de Tecla, la construcció de la catedral de Tarragona, la ciutat medieval, les intrigues entre reis, papes i les guerres i les festes… en definitiva, aquest llibre il·lustrat apropa al lector a tot el detall de la relació entre Santa Tecla i Tarragona. 

Una altra cita serà la presentació del documental sobre la recuperació de la festa a càrrec dels tarragonins Maria Roig, Joana Zapata i Sergi Morris. La peça se centra en la recuperació de la festa durant els últims 20 anys del segle XX i posa cara i veu als protagonistes d’aquesta represa cultural i festiva a través de diversos testimonis d’una generació que ha protagonitzat aquesta etapa d’efervescència de cultura popular.  

La companyia tarragonina La Imperfecta estrenarà al Teatre Tarragona en el marc de les festes de Santa Tecla un espectacle de dansa contemporània confeccionat també per a l’ocasió per tal d’apropar, a través del cos i del moviment, el personatge històric de Santa Tecla i conèixer la dona que va ser. 

Finalment, de la mà del també tarragoní David Oliete, es presentarà el projecte fotogràfic multidisciplinari i de llarg termini Santa Tecla: del cor a la festa, que permetrà documentar, preservar i divulgar la festa de Santa Tecla a partir de retrats dels joves teclers de les entitats del Seguici avui i d’aquí 15 anys, per fer un apropament a l’essència generacional de la festa. 

Foto: Tjerk van der Meulen.

La periodista Danae Boronat serà la pregonera de les Festes de Santa Tecla

Al 2019 es va convertir en la primera dona en narrar un partit de futbol de 1a divisió masculina a la televisió
12/05/2022

La periodista tarragonina Danae Boronat serà la pregonera de les festes de Santa Tecla d’aquest 2022. Així li ha comunicat personalment l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, que ha explicat que "quan li vaig proposar, no va dubtar ni un segon. És una dona que representa magníficament el sentiment d'orgull de ciutat, de feminisme i de superació". 

Danae Boronat (Tarragona, 1985) és periodista i presentadora especialitzada en l’esport. Al maig del 2019 es va convertir en la primera dona en narrar un partit de futbol de 1a divisió masculina a la televisió en castellà (Atletico-Sevilla per La Liga TV) així com també va narrar els partits del Mundial de França 2019 de futbol femení. 

Danae Boronat Lozano va estudiar la carrera de periodisme a la Universitat Rovira i Virgili. Va començar exercint com a periodista esportiva a RNE Tarragona, on va explicar l’ascens del Nàstic a 1a divisió i col·laborant a Ràdio Sant Pere i Sant Pau. Posteriorment va treballar al programa local d’esports d’Onda Cero durant tres temporades.

Al 2010 s’incorpora a la cadena de televisió Cuatro per a fer el seguiment del FC Barcelona a Deportes Cuatro. Al 2015 passa al canal esportiu beIN Sports on presenta diversos programes de futbol. Des del 2018 presenta a Movistar els programes de La Casa del Fútbol així com també col·labora habitualment a  Tú Dirás de Rac1, al Matí de Catalunya Ràdio i al canal Esport3.   

Boronat ha manifestat en diverses ocasions la seva preocupació per “trencar el sostre de vidre als mitjans de comunicació i obrir el camí a les futures periodistes”. En aquest sentit, al 2021 va publicar el seu primer llibre No les llames chicas, llámalas futbolistas. Del maltrato al reconocimiento, la lucha por la igualdad en el fútbol.  

El Pregó de les festes tindrà lloc, com és habitual, el proper 21 de setembre i donarà el tret de sortida a la part tradicional de Santa Tecla

Gran part del Seguici de Tarragona i el Braç de Santa Tecla participen dissabte a Constantí a la professó commemorativa dels 700 anys de l’Arribada del Braç

Serà la primera sortida de part del Seguici de Tarragona fora de la ciutat des del 1998 i la primera actuació itinerant des del 2019
13/05/2022

Aquest dissabte 14 de maig, 700 anys després de l’arribada del Braç de Santa Tecla a la ciutat, el Seguici de Tarragona es trasllada a Constantí per participar a la professó extraordinària i simbòlica que commemorarà el trasllat de la relíquia del Braç de Santa Tecla de Constantí a Tarragona en solemne processó. A l’ofici hi participaran de manera excepcional gran part del Seguici de Tarragona i el Seguici popular de Constantí

Segons ha expressat l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, qui participarà demà a l’acte commemoratiu a Constantí, “es tracta d’una celebració de gran rellevància, ja que serà la segona vegada en la història de la festa tarragonina que una part important del nostre Seguici es traslladarà fora de Tarragona. L’alcalde també ha afegit “A més, la cita de demà serà el veritable retorn del Seguici al carrer en el format itinerant tradicional des d’abans de la pandèmia”. 

A la professó hi participaran el ball de Diables de Constantí, el Drac de Sant Roc de Tarragona, l’Àliga de Tarragona, la Mulassa de Tarragona, el Lleó de Tarragona, el Magí de les Timbales, els Gegantons Negritos, els Gegants Moros, els Gegants Vells de Tarragona, els Gegantons de Constantí, els Gegants de Constantí, els Nanos Vells de Tarragona, el Ball de Pastorets de Constantí, el Ball de Turcs i Cavallets, el Ball del Patatuf de Constantí i el Ball de Gitanes de Tarragona. A més, també hi serà present el Braç de Santa Tecla per commemorar aquesta entrada de la relíquia des de Constantí fins a Tarragona.  

La celebració s’iniciarà a les 18 h amb l’anada a ofici que tindrà lloc a la plaça de l’Església de Constantí. Seguidament, s’inaugurarà una placa commemorativa d’aquests 700 anys a la Plaça del Castell, i tot seguit s’iniciarà una professó pels carrers de Constantí que històricament van formar part del recorregut que va fer la relíquia ara fa just 7 segles. Així, la professó passarà de manera excepcional per alguns dels carrers del nucli antic de Constantí, com el carrer del Castell o el carrer Església Vella.   

Després del recorregut en professó pels carrers, els elements del Seguici Popular tarragoní i constantinenc arribaran fins a al plaça de les Escoles Velles, on tindrà lloc un ball de lluïment final.  

Tarragona escalfa motors per a la Santa Tecla més excepcional 

La ciutat de Tarragona escalfa motors amb la celebració de demà a la localitat veïna de Constantí per a la gran celebració de Santa Tecla 700, que viurà el seu punt àlgid durant les festes de Santa Tecla extraordinàries d’enguany. De manera excepcional, amb una durada de 14 dies, Santa Tecla 2022 acollirà tot un seguit d’actes extraordinaris que comptaran amb important participació d’entitats i associacions i en general del teixit cultural de la ciutat. Tal com ha explicat l’alcalde Ricomà, “les festes de Santa Tecla d’enguany, amb la commemoració dels 700 anys de l’arribada del Braç de Santa Tecla a la nostra ciutat, seran una veritable exposició de talent i tarragonisme cap a la resta del país i el món que deixarà el nom de Tarragona a una gran alçada”. 

Foto: Laia Díaz.

La Casa de la Festa inicia la seva reforma

Inés Solé: “Aquestes obres solucionaran i posaran fi a les mancances històriques de l'equipament”
31/05/2022

Comencen els treballs de reparació i reforma de la Casa de la Festa. Es tracta d’unes obres funcionals que han de solucionar i posar fi als desperfectes estructurals patits des de fa anys a causa, especialment, de les humitats. Així ho ha anunciat aquest dimarts la consellera de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Inés Solé, qui ha recordat que “La Casa de la Festa va entrar en funcionament l’any 2007 i ja des d’aquell moment ha anat patint desperfectes i, malgrat s’han anat fent reparacions puntuals, mai hi ha hagut una intervenció complerta per tal de minimitzar o evitar danys estructurals”. Solé ha manifestat que “en els últims 15 anys no s’ha invertit en aquest equipament i ara, per primera vegada, es farà una inversió important des de la Conselleria”. “Després d'anys d'abandonament, cal una reforma integral i definitiva”. 

Davant d’aquesta situació, la Conselleria de Cultura de l’Ajuntament va encarregar a finals d’any un estudi previ i la posterior redacció d’un projecte integral que incorporés tant la reparació de les patologies com la reforma de l’edifici. El projecte està dividit en diferents fases. La primera, d’estudis previs consistents en l’aixecament i anàlisi de l’estat actual de l’edifici, descripció i estudi de les patologies derivades i descripció i revisió dels sistemes d’instal·lacions d’audiovisuals, clima i il·luminació. Una segona fase de projecte d’obra i serveis en la qual s’incloïa la redacció del projecte de reparació de patologies i reforma de la Casa. Finalment, en una tercera fase —prevista per l’any 2023—  en la qual es redactaria el projecte de redistribució i museïtzació de l’espai

Tant l’estudi previ, com la redacció i supervisió d’aquest projecte es va encarregar a partir d’un contracte menor a l’arquitecte Pere Socias, amb una sensibilitat especial cap al material exposat a la Casa i coneixedor de la Festa Major de Santa Tecla en tota la seva essència com és el Seguici Popular. Al mateix temps, tal com ha explicat la consellera Solé, l’experiència que té en l’àmbit de la cultura popular i la seva museïtzació ha estat decisiva a l’hora d’encarregar el servei”. Socias, present avui també durant la roda de premsa, ha explicat que “volem arribar a l’arrel del problema endèmic de les humitats i tot i que no serà una obra molt visible, sí que acabarà de manera definitiva amb tota la problemàtica existent”.  

Les deficiències i les solucions 

Les intervencions que es realitzaran responen a les quatre patologies principals contemplades al projecte. L'obra té un pressupost de 50.000 euros.  

  • Humitats: Primerament, tota l’edificació manca de ventilació i en conseqüència pateix humitats, sobretot en parets mitgeres així com també, quan hi ha pluges fortes, es produeixen filtracions d’aigua per la coberta. Per tal de solucionar les humitats, s’aixecarà tot l’acabat de la coberta per col·locar una nova làmina impermeable ben segellada, i a continuació es tornaran a col·locar les teules substituint aquelles en mal estat. Un cop solucionats els punts d’entrada d’aigua, es repararan les taques d’humitat existents. 
  • Mancança de ventilació: Les finestres existents a la sala del seguici són fixes, no permetent una ventilació natural adequada per evitar la formació de les humitats actuals a sostres i parets. Per solucionar això, se substituiran dues peces de vidre fixe per cada tram de coberta per una finestra basculant, per afavorir la ventilació. Aquestes finestres s’obriran durant 30 minuts al dia, com a mínim. 
  • Reubicació dels lavabos: Actualment els lavabos no es troben en una ubicació correcta per tal d’evacuar les aigües residuals i no disposar de ventilació directa. Aquest factor, acompanyat a que es tracta de sales humides i que l’edifici ja té problemes d’humitat en general, agreuja l’aparició de més humitats en aquella zona. A més a més, els lavabos actuals no compleixen les mesures d’accessibilitat als edificis públics. Per tots aquests motius, la intervención contempla l’enderrocament dels mateixos al seu emplaçament actual creant un magatzem amb pressa d’aigua per a la neteja dels elements del seguici. Els nous lavabos s’emplaçaran a la sala dels Balls, en relació amb la sortida d’emergència de l’edifici i complint les mesures d’accessibilitat vigents. 
  • Ampliació de la porta d'accés a la sala d'audiovisuals: És necessari ampliar les portes d’accés a la Sala del seguici perquè pugui entrar tot el bestiari ja que ara mateix, algún element com ara la Cucafera no pot acceder-hi a l’interior havent-se de quadr al vestíbul. Per tal de solucionar-ho, s’enderrocarà part del mur que delimita el vestíbul amb la Sala d’audiovisuals per fer l’amplada de pas de la porta més gran. 

Aquest estiu, a ple rendiment

Des de la Conselleria s’està treballant amb l’objectiu que la Casa de la Festa reobri en les millors condicions aquest estiu, de forma habitual de dijous a dissabte (horari per concretar) i reforçant-se durant els períodes festius amb més atenció i activitats tant a l’equipament com a l’entorn d’aquest, com és el cas dels actes del cicle Cultura en Família programats als jardins de La Casa de la Festa els dissabtes 9 de juliol i 6 d’agost al matí.  

Santa Tecla 2022 presenta la seva imatge protagonitzada per la commemoració dels 700 anys de festa a la ciutat

La proposta gràfica és obra de 19 artistes de La Torreta i representa l’acte per excel·lència de les festes: l’Entrada del Braç
30/06/2022

Les festes de Santa Tecla 2022 ja tenen imatge gràfica. Una imatge que ha d'homenatjar la culminació de la celebració dels 700 anys de l'arribada de la relíquia del braç a Tarragona i a partir de la qual s'escriuen els 7 segles de festa major a la ciutat.  

La consellera de Cultura de l'Ajuntament de Tarragona, Inés Solé, l'ha presentat avui en roda de premsa juntament amb els autors del cartell, elaborat enguany per La Torreta, l’estudi creatiu i de disseny que impulsen la cooperativa El Far i la Fundació Topromi (de la Fundació Catalunya La Pedrera). 

La consellera Solé ha explicat que "amb aquest cartell volem reflectir la simbiosi entre passat i present, entre història i evolució. El braç de Santa Tecla com a origen, com a símbol tarragoní sense precedents". Solé ha afegit "si podem celebrar aquests 7 segles de festa major és gràcies a les persones que la conformen any rere any, per això aquesta imatge és un reconeixement a la nostra història, però també a la nostra gent". 

La imatge gràfica se centra en l’acte per excel·lència de les festes: l’entrada del braç de Santa Tecla a la Catedral de Tarragona. Com ja ho va ser en aquella professó de fa 700 anys, on es va comptar amb l’assistència de diferents gremis, la imatge d’enguany apel·la a aquesta participació a partir de tots els braços i mans que fan la festa i que, cada 23 de setembre, es troben en aquest moment àlgid que homenatja la santa.  

Una proposta gràfica inclusiva i participativa 

La Torreta presenta un disseny inclusiu i participatiu elaborat per un total de 19 persones. Solé ha volgut destacar "la gran aposta feta per un disseny de qualitat que afavoreix la transformació social" i ha agraït a les seves autores "l’autenticitat i la mirada original que han aportat totes i cadascuna d'elles donant com a resultat un disseny únic". 

Una de les seves dissenyadores, Annelie Bäder, ha explicat que "La Torreta és un projecte amb empremta social que treballa el disseny a partir de la passió i la creativitat de cadascuna de les persones que en formen part, combinant les capacitats de persones amb i sense diversitat funcional amb l’objectiu d’aconseguir resultats amb un estil propi". 

Per la seva banda, José Antonio Parejo i Javi Ciudad, altres dels autors de la proposta, han explicat que "narrativament, el cartell permet la comprensió i l’accessibilitat de totes les persones, podent identificar en ell tots i cadascun dels elements que fan la festa". Bäder i Parejo han coincidit en destacar que "és precisament això el que fa, a més a més, que aquesta sigui una imatge molt juganera perquè incita a la descoberta tant de grans com petits de cadascun dels elements amagats dins el cartell". El color groc, com a protagonista, fa referència a l’explosió de llum, foc i confeti daurat que tant caracteritza el moment de l’entrada del braç de Santa Tecla. 

Els 19 autors de la imatge són Annelie Bäder, José Antonio Parejo, Javi Ciudad, Luisa López, Miguel Torres, Jose de la Rosa, Rafa Aragón, Mari Aragón, Dani Cebrián, Emilio García, Eva María Lorenzo, Mercè Vallverdú, Cristina Lavilla, Azucena Guerra, Cristina Rodríguez, Júlia Abelló, Glòria Balada, Amanda Pérez i Núria Loras. 

A partir d'aquesta obra, les entitats festives de la ciutat confeccionaran les diferents peces de marxandatge d'aquesta Santa Tecla 2022, que es presentaran properament.  

Foto: Tjerk van der Meulen.

La Banda Unió Musical de Tarragona, perpetuadora de Santa Tecla 2022

Ricomà: “La BUMT és ja un element imprescindible de la nostra festa”
06/07/2022

La Banda Unió Musical de Tarragona (BUMT) serà la Perpetuadora de les Festes de Santa Tecla 2022. Així ho ha aprovat la Comissió Assessora del Seguici Popular reunida ahir al vespre. La BUMT, formada ara fa gairebé 30 anys, el 1993, compta amb un ampli repertori musical de la festa, però també de música de banda, amb una clara voluntat d’oferir a la ciutat de Tarragona sonoritats musicals renovades amb la màxima qualitat interpretativa. L’alcalde de la ciutat, Pau Ricomà, apunta “que la BUMT és ja un element imprescindible de la nostra festa”. 

Així mateix l’alcalde destaca que la formació “recull el testimoni de tradició de la música de banda que ha estat present històricament a Tarragona" i que alhora “ho fa amb un gran talent i un esperit renovat”. Aquest és un dels trets originaris de la BUMT: la inquietud musical i l’esperit renovador d’uns joves músics tarragonins que van impulsar l’any 1993 la seva fundació. 

Ja en aquell moment, es va constituir com un punt de trobada d’aquells músics amb interès per a la música de banda que compartien el mateix objectiu i al llarg d'aquests gairebé 30 anys, la BUMT ha estat sempre a la disposició del que la ciutat de Tarragona requeria, des de música festiva al carrer per Sant Magí i Santa Tecla, fins a processons, passant pels concerts que recentment experimenten amb diverses temàtiques com el circ, l'òpera, el rock o el món Disney.  

També ha estat present als actes de celebració d'altres entitats esportives i culturals tarragonines, com el Club Gimnàstic de Tarragona. Així com als actes culturals i socials rellevants per la ciutat com la inauguració del Teatre Tarragona o els actes commemoratius de l'11 de setembre. A més, la BUMT ha internacionalitzat la seva música passant per França, Itàlia i Madrid, entre altres. 

Ricomà ha volgut tancar la notícia desitjant que “un any més la BUMT ens acompanyi i sigui una de les protagonistes de la banda sonora de la nostra festa”. 

Foto: Concert Amparito Rock de la BUMT en el marc de les festes de Santa Tecla 2021. Foto: Quim Gavaldà.

Més de 30 propostes i la programació de 3 dies temàtics, a la 11a edició del festival La Terrasseta de Tarragona

Tindrà lloc del 14 al 21 de setembre al Parc Saavedra de Tarragona
06/07/2022

Adala, Ketekalles, The Baggies, Flox, Misha1dem, Joan Colomo, Lisasinson, Las  Bajas Pasiones, Los Tiki Phantoms, Maria Jaume, Alérgicas al polen i Alba Morena formen el cartell musical d'aquesta 11a edició, amb una programació majoritàriament femenina. S’hi sumen 6 propostes de circ contemporani i la  projecció de 6 pel·lícules a la fresca.

Per 11è any consecutiu, el festival La Terrasseta arriba per tancar els festivals de  l’estiu amb propostes musicals, de cinema i de circ que tindran lloc del 14 al 21 de setembre, en el marc de les festes de Santa Tecla a Tarragona, al Parc Saavedra. Un espai de trobada per reivindicar els valors comunitaris i gaudir de la cultura de carrer.

La Terrasseta es consolida com un festival feminista. Conscientment aposta per una programació protagonitzada, en un 70 %, per dones i/o identitats de gènere dissident. A més a més, està impulsat per un nucli gestor format en un 90 % per dones, identitats de gènere dissident i persones migrades, un dels pocs festivals del país gestionat per una majoria de dones. L’objectiu és apostar per la pluralitat artística i per fer visibles nous referents, tant dalt com darrera els escenaris, per tal que proliferin més formats així

L’edició d’enguany amplia dos dies respecte les edicions 2020 i 2021 i recupera dues nits de festa fins les 5 h. Independentment d’això, l’organització fa una aposta per la configuració d’un festival més pausat i més sostenible, amb la finalitat de cuidar l’impacte al veïnat i al territori posant el focus a les propostes de circ, cinema i música.

Les jornades temàtiques de La Terrasseta

Aquest és un festival de descobriment de nous talents emergents, però que alhora compta amb jornades temàtiques que també inclouen propostes de grups consolidats. Una d’elles és la Terrasseta meets Jamaica, una proposta dedicada als ritmes jamaicans com el reggae, l’ska, el rocksteady. Enguany tindrà lloc el divendres 16 de setembre, amb 12 hores de programació, la presència dels DJs Ganjanights i Lupe i la concentració de 4 concerts en un sol dia per primer cop.

Adala presentarà el seu darrer treball Klima i també els seus grans èxits. També hi serà Flox, amb 7M de reproduccions a Spotify, el grup The Baggies (amb membres d'Skatalà, Soweto i Dr. Calypso) fent un tribut a Madness i la cantant canadenca Misha1dem i la seva banda, presentant el seu disc "Black&alive".

Dissabte dia 17 serà el torn de la Terrasseta feminista, una jornada que arrencarà a les 11 h amb la presentació de dos projectes de referència feminista: Basoa (Bizkaia) i Festivales Solidarios. Un dia protagonitzat pels grups Lisasinson, punkipop provinent de València que per primer cop actuarà a Tarragona, Ketekalles amb el seu flamenc fusió que arribarà amb el "pa'mi Tour" i Las Bajas Pasiones, que tornaran a La Terrasseta per presentar el seu nou disc Neocancaneo. Dj Trapella serà l’encarregada de tancar la nit.

El diumenge 18 de setembre es dedicarà a Sant Vinil, la fira del disc de La Terrasseta amb diferents paradistes que oferiran diferents tastos musicals i amb la presència  de Djs Primaticals. A la tarda tindrà lloc el segon Cabaret de circ del festival, un espectacle format per diferents números fets per dones.

La Terrasseta aposta per una programació consolidada de circ contemporani, ja que el circ utilitza un llenguatge propi que el permet arribar a tots els públics. És per  això que enguany, el festival compta amb un total de 6 espectacles que a través de  disciplines com el clown, les acrobàcies, o els equilibris, buscarà la complicitat amb  el públic assistent. Una programació amb segell de qualitat i majoritàriament amb creacions fetes per dones.

No podia faltar en aquesta 11a edició la programació de cinema a la fresca, un clàssic de La Terrasseta acompanyat dels sopars amb Food Trucks. La cartellera de pel·lícules d’enguany està formada per: Moonrise Kingdom, Kill Bill Vol. 1, El Show de Truman, Amélie, Fargo i Un funeral de muerte.

NOVETAT. Entrades i abonaments per accedir a les propostes artístiques i culturals

L’accés als espectacles programats requerirà de gestió prèvia d’entrada. Des d’avui mateix ja estan disponibles al web www.laterrasseta.com. Aquesta és una de les novetats d’aquesta 11a edició que l’organització ha acordat per tal de garantir el futur i la sostenibilitat del projecte, una mesura que a més a més posa en valor la cultura i la creació artística. Tot i així, es tracta d’entrades a preus populars a 2 €. Les persones menors de 10 anys podran accedir gratuïtament a totes les propostes

D’altra banda, entre setmana, un cop finalitzin els concerts de tarda, l’accés serà obert a tothom per poder gaudir dels sopars de les Food Trucks i del cinema a la  fresca. Alhora, els Djs del cap de setmana, el concert de Flox, les xerrades feministes  del matí de dissabte i la Fira del disc, també seran oberts a tothom.

Per tal de facilitar l’accés al festival, a més a més, es presenten 2 tipus d’abonaments:

  • L’abonament llimona té un cost de 20 euros i inclouen tots els actes de La Terrasseta 2022: 17 actuacions de música i circ, 6 pel·lícules, 2 xerrades i la Fira del disc. S’aconsegueix un estalvi de 16 euros.
  • L’abonament menta és un bo per al cap de setmana. Té un cost de 10 euros i inclouen els actes del divendres 16, el dissabte 17 i el diumenge 18 de setembre: 11 actuacions de música i Dj, accés al Cabaret de la Terrasseta i la Fira del disc. S’aconsegueix un estalvi de 4 euros.

Els abonaments, a banda de reduir el cost de les entrades també serveixen per accedir al parc de forma més ràpida, per una porta d’accés exclusiva per a abonaments. El nombre d’aquests és limitat i es podran aconseguir fins el 15 d’agost o fins a exhaurir existències. Només es poden adquirir a través del web del festival www.laterrasseta.com des d’avui mateix.

Les entrades individuals també es poden aconseguir al web www.laterrasseta.com a partir d’avui, però també es podran adquirir a la mateixa taquilla, a l’entrada del parc, donat que enguany l’accés al parc no tindrà una limitació d’aforament.

La Terrasseta és un festival de petit format de música, cinema i arts de carrer que s’ha convertit en un referent al sud de Catalunya.

L’edició d’enguany compta amb el patrocini principal de l'Ajuntament de Tarragona i el suport de la Diputació de Tarragona, el departament de Cooperació de l’Ajuntament de Tarragona i el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD).

Consulteu la programació completa de La Terrasseta 2022 (PDF).

Foto: Tjerk van der Meulen.

Balls parlats i cultura urbana es fusionen al taller 'Raperes i Vells' de l'Estiu Jove

El resultat s’exhibirà a el dia 20 d’agost durant el Vermut Populart de Dames i Vells en el marc de Santa Tecla 700
19/07/2022

Els balls parlats i la cultura urbana es fusionen per donar a conèixer la pràctica creativa de l’elaboració de ‘versots’ i de rap i rima en un taller formatiu que s’emmarca en el marc de la celebració de Santa Tecla 700 i de l’Estiu Jove. Amb l’objectiu de crear ‘versots’, raps i rimes, la Conselleria de Cultura i la Conselleria de Joventut amb el ball de Dames i Vells i Versembrant, organitzen aquesta formació gratuïta que es realitzarà els dies 9, 10, 11 i 16 d’agost d’11 a 14 h a l’Espai Jove Kesse.  

El resultat del taller impartit pels actors Oriol Grau i Fermí Fernández, membres del ball de Dames i Vells de Tarragona, i el raper Joel Prieto, més conegut com Fetitxe 13, s’exhibirà el pròxim dissabte 20 d’agost al migdia durant el Vermut Populart Dames i Vells.

Les inscripcions poden tramitar-se al web de l'Espai Jove, on es pot consultar tota l'agenda d'activitats de l'Estiu Jove.     

Foto: Marc Colilla.

Tarragona es prepara per culminar la commemoració dels 700 anys de l'arribada del braç de Santa Tecla

Aquesta dimecres s'ha celebrat l'acte principal que dona el tret de sortida a la celebració
21/07/2022

Aquest dimecres 20 de juliol al vespre s’ha celebrat, a la plaça de les Cols de Tarragona, la festa de presentació del projecte Santa Tecla 700. Amb aquest acte públic, conduït per l’actor Fermí Fernández, s’ha volgut donar a conèixer els detalls de la commemoració dels 700 anys de l’arribada de la relíquia del braç de Santa Tecla a Tarragona, que viurà el seu moment àlgid del 12 al 25 de setembre d’enguany, en unes festes de Santa Tecla excepcionals. 

Prèviament, a les 18.30 hores, s’ha organitzat una fotografia conjunta a les escales de la Catedral amb tots els agents implicats. D’aquesta manera, s’ha volgut reconèixer i agrair el compromís de les entitats, persones, empreses i patrocinadors que han fet, fan i faran possible Santa Tecla 700.  

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha remarcat en el seu discurs aquest agraïment i s’ha mostrat satisfet que aquesta Santa Tecla sigui “extraordinària”, no només pel retorn en plenitud de la festa popular als carrers, sinó també perquè des de l’organització de Santa Tecla 700 s’ha treballat en l’efemèride com una oportunitat per apostar pel talent local

'Setembre', l’espectacle inaugural: una lectura actualitzada de Santa Tecla 

L’espectacle inaugural, ideat i dirigit per Marc Chornet, amb música original de Roger Conesa, serà un dels plats forts de la commemoració. Tindrà lloc el dia 12 de setembre, a les 20 hores, a la Tarraco Arena, i oferirà als presents una lectura contemporània, i molt arrelada a la ciutat, de la figura de Santa Tecla. 

Si Tarragona tingués calendari propi, no hi ha dubte que la primera pàgina es correspondria al setembre. Per als tarragonins i les tarragonines, aquest mes de l’any implica una represa, un renaixement, una tardor amb regust de primavera. Setembre és el moment en què la gent es retroba als carrers i passa llista dels que hi són i dels que no hi són. Nostàlgia i esperança. És quan petits i grans, creients i no creients, els qui van néixer a Tarragona i els nouvinguts, s’uneixen al voltant d’una mateixa celebració.  

Tota aquesta identificació es deu a un nom propi: Santa Tecla. Per aquest motiu, aquest espectacle es formula una pregunta aparentment senzilla, però amb fondària: Si Tecla, que va actuar de manera inspiradora per als habitants de les ribes del Mediterrani del segle I dC, visqués en el nostre present... Qui seria? Martiri, espiritualitat, persecució... Quina forma prendrien?  

Quatre dones de quatre edats diferents (entre les quals figuren les actrius Muntsa Alcañiz, Agnès Busquets i Júlia Creus) encarnaran les diverses edats i peripècies de Santa Tecla amb la Tarragona actual com a escenari. Tot plegat amb la finalitat de traçar un retrat de la ciutat, que vibri a cavall de la memòria, la tradició, el present i el futur.  

Una Catedral del so com a colofó de la festa 

Pel seu valor simbòlic, ritual, artístic, religiós i ciutadà, la Catedral de Tarragona serà l’encarregada d’embolcallar el so i el relat en el concert de cloenda de la commemoració, dirigit pel tarragoní Xavier Pastrana, que se celebrarà el dia 25 de setembre a les 20.30  hores. S’hi interpretarà una peça musical de creació nova dedicada a la patrona, obra del prestigiós compositor Josep Vila i Casañas, un dels directors amb més difusió mundial del nostre país.  

La composició musical en qüestió porta per títol Vesperae Tarraconensis, i el lligam amb les festes tarragonines hi serà ben present. El sobrenom «La Catedral del so» ve donat per la característica disposició que tindran els músics dins el plànol del temple. Els quatre cors es distribuiran en quatre punts (davant del retaule, als laterals del creuer i al cadiram de la nau central) fent que en determinats moments el so canviï de posició, quan cantin sols, i en d'altres la música es pugui sentir com un embolcall de 360 graus. Aquesta disposició presenta tot un repte per a ser aplicada en una sala tan gran com la Catedral de Tarragona. Serà, certament, un autèntic desafiament per als intèrprets i també per al compositor, però proveirà d'una experiència sonora única per al públic assistent. 

La solemnitat vindrà marcada per la magnitud de la plantilla de músics que interpretaran aquesta obra: quatre cors, dotze instrumentistes de vent, orgue i dos solistes, sumant un total de més de 150 persones. La plantilla musical tindrà un marcat accent tarragoní especialment en l'apartat coral. Ensemble O Vos Omnes (l'únic cor professional del sud de Catalunya i el primer cor resident de l'Auditori de Barcelona, Cor de la URV, Cor Da Capo, Cor In Crescendo i Cor Ciutat de Tarragona formaran una gran massa coral que de vegades actuarà com a unitat i d'altres ho farà individualment, de manera també es podrà gaudir de cada cor per separat. Els solistes Marta Matheu i Roger Padullés sumaran les seves veus a aquesta plantilla, que es veurà completada per un grup instrumental de 12 vents i el magnífic orgue de la Catedral de Tarragona amb Juan de la Rubia, un dels millors organistes del país. 

La Mostra de Folklore Viu, un homenatge extraordinari als seguicis populars 

Aquesta Santa Tecla alguns actes ja consolidats també agafaran un major relleu. És el cas de la Mostra de Folklore Viu, que té per objectiu convidar a Tarragona manifestacions festives d’altres pobles i ciutats del país, de l’Estat espanyol i del món.  

Normalment, aquesta cercavila sol tenir un caire temàtic molt determinat. Enguany, però, la Mostra de Folklore Viu vol esdevenir un homenatge als seguicis populars dels Països Catalans —i, en especial, al tarragoní i els seus participants— amb una selecció de més d’una vintena d’elements d’algunes de les principals festes majors d’aquest àmbit cultural i lingüístic, triades pel seu valor i singularitat i pel fet de disposar d’un homòleg en la festa major tarragonina. Amb un recorregut especial, que començarà i acabarà a la plaça de la Font, la Mostra de Folklore tindrà lloc el dissabte 17 de setembre, a les 19 hores

Dansa i resiliència a partir de la vida de Santa Tecla 

La commemoració s’ha volgut acostar a tants llenguatges artístics com ha estat possible. Per això hi ha previst també un espectacle de dansa, que porta per títol Constància invicta, de La Im.perfecta Dansa, i que es podrà veure el 15 de setembre, al Teatre Tarragona, a les 21 hores.  

Aquesta companyia tarragonina, que ha sabut colpir i fer reflexionar el públic amb espectacles com Memòria de les oblidades, planteja, en aqueta ocasió, un punt de partida interessant: a Tarragona tothom, o gairebé tothom, coneix la Santa, d’acord, però i la dona? A través del cos i del moviment, aquest espectacle vol aprofundir en el personatge històric de Tecla i el perquè aquesta aura mítica que l’envolta. 

Dos documentals i un llibre il·lustrat ajudaran a difondre el coneixement de la Festa 

Malgrat que el projecte Santa Tecla 700 ja va centrar, durant el 2021, bona part dels seus esforços a dur a terme diverses activitats en l’àmbit divulgatiu, els interessats a endinsar-se en la història de la santa i de la celebració enguany podran fer-ho, novament, en diversos formats, amb noves propostes de qualitat. 

Així les coses, per aquestes dates, com a acte previ a les festes de Santa Tecla, sortirà a la llum el llibre Operació Tecla, escrit i il·lustrat per Joan Carles Blanch, que interpreta les raons de l’arribada del Braç de Santa Tecla com una història de poder i analitza el vincle d’aquesta santa amb la ciutat. Realitat i ficció, text i il·lustracions s’hi aiguabarregen, amb una clara voluntat didàctica, per explicar com arrela Santa Tecla a la societat tarragonina.  

En el marc de les festes de Santa Tecla també es presentaran dos documentals. El primer, de Maria Roig Alsina i S. Morris Produccions, rescata imatges d’arxiu dels darrers 40 anys de festa major amb l’objectiu de posar en valor el procés de recuperació i enfortiment de la festivitat des de la instauració dels ajuntaments democràtics, i en especial entre els anys 1979 i 2000. Es tracta de posar cara i veu als protagonistes d’aquesta represa cultural i festiva a través dels diversos testimonis que van estar implicats en aquesta etapa d’efervescència de la cultura popular. Es presentarà el dia 16 de setembre a les 21 h al Teatre Tarragona

El segon, una proposta de Rafael López-Monné i Julio Villar, produït per Kamaleon, es capbussa en l’apassionant món de la Tarragona medieval i aborda les causes i les implicacions de l’arribada del Braç de Santa Tecla. Es presentarà al Teatre Tarragona el dia 18 de setembre a les 19.30 h

Del cor a la festa: un reconeixement als petits i a la continuïtat de la festa 

Aquesta Santa Tecla també es donarà a conèixer, en diferents formats, l’empenta inicial d’un projecte fotogràfic que tindrà recorregut en els pròxims anys, i que està encapçalat pel fotògraf David Oliete.  

Santa Tecla és tradició, emoció, patrimoni, ciutat, orgull, però també sentiment. Amb aquest punt de partida, Del cor a la festa, que fuig de la immediatesa dels temps actuals, durà a terme un conjunt de retrats fotogràfics a anys vista amb joves teclers de totes les entitats del Seguici. La idea és fer-ne un seguiment fotogràfic amb el pas del temps. Així les coses, es pretén reconèixer la festa com a patrimoni viu, demostrar visualment la continuïtat de molts dels qui ja hi accedeixen de menuts i enfortir el sentiment de pertinença. Perquè les arrels i el llegat són la base del futur. 

La commemoració dels 700 aniversari dels Gremis de Marejants i Pagesos 

L’arribada del braç de Santa Tecla a Tarragona coincideix amb la primera referència històrica del Gremi de Marejants i el Gremi de Pagesos a la nostra ciutat. Per aquesta raó, i per la transcendència que van tenir els gremis en la festivitat durant segles, ambdues entitats s’han afegit a la celebració.  

El Gremi de Marejants ha aprofitat l’avinentesa per tornar al Seguici amb la recuperació del Ball de Titans, que tenen previst de presentar en societat el 16 de setembre. El Ball de Titans va ser un dels balls més espectaculars, si més no des de 1577 fins a 1804. 

Al seu torn, el Gremi de Pagesos concentra les seves activitats commemoratives en els dies 21, 22 i 23 de juliol, a l’església de Sant Llorenç.  

La Professó d’enguany estarà plena de llum 

La Professó d’aquest 23 de setembre també prendrà un aire màgic, amb un camí de llum que il·luminarà el recorregut de la relíquia del braç de Santa Tecla amb la participació del públic assistent i l’organització de les agrupacions de la Setmana Santa de Tarragona.  

‘Rapers i Vells’, versots als instituts o l’auca de Santa Tecla, entre les moltes iniciatives de la celebració 

Entre les moltes activitats programades amb motiu del projecte Santa Tecla 700, també s’hi preveu donar a conèixer Rapers i vells, el fruit del treball conjunt de Fetitxe 13 i el Ball de Dames i Vells per barrejar els versos del ball amb el ritme rap, que es presentarà el 20 d’agost, a les 13 hores, a la plaça de Dames i Vells, en el marc de les festes de Sant Magí.  

Ja durant el mes de setembre, amb la represa escolar, es tornarà a celebrar el taller de versots i parlaments als instituts, amb la col·laboració de l’Associació de Professionals i Estudiosos de la Llengua Catalana (APELLC), professors de diferents instituts de la ciutat i habituals en la confecció dels parlaments dels diferents balls parlats locals, i es distribuirà a les escoles de la ciutat i a l’estand de la festa l’Auca de Santa Tecla, promoguda per l’IMET i amb els dibuixos de l’il·lustrador Octavi Torné. A l’estand també s’hi podran trobar els Goigs en llaor del braç de Santa Tecla, patrona excelsa de Tarragona presentats el mes de maig, gràcies a la iniciativa dels Gogistes Tarragonins.  

Les festes tarragonines, com a suma de moltes complicitats 

Les festes de Santa Tecla, tal com ha recordat l’alcalde Ricomà, són un exemple de col·laboració entre l’administració pública, la societat civil i les empreses privades. Entre els patrocinadors principals de la commemoració del 700 aniversari de l’arribada del braç de Santa Tecla a Tarragona hi ha Damm, Repsol, Diputació de Tarragona, Port de Tarragona, Parc Central i BASF, i Sorigué, Yzaguirre, Ikea, Carbonell Figueres i Ten Brinke com a patrocinadors. A tots aquests cal afegir Carburos Metálicos, Covestro, Agbar i BBVA com a col·laboradors principals, i Asesa, Griñó Hera Holding i Marina Port Tarraco com a col·laboradors.  

Les entrades, a la venda a partir de demà 

Les entrades per als espectacles inaugural i de cloenda del projecte Santa Tecla 700 es posaran a la venda a partir del dijous 21 de juliol i es podran adquirir per mitjà del web https://entrades.tarragona.cat/ 

L’entrada per gaudir de Setembre tindrà un preu de 5 euros, i en el cas del concert a la Catedral serà de 15 euros. Per a la resta d’activitats, de caire gratuït, les invitacions estaran disponibles a partir del dia 1 de setembre al mateix enllaç https://entrades.tarragona.cat/ 

Foto: Tjerk van der Meulen.

'Santa Tecla: del cor a la festa' escalfa motors a la Rambla

El projecte s'emmarca dins la celebració de Santa Tecla 700
20/08/2022

La Rambla Nova de Tarragona acull des d'aquest dissabte una mostra fotogràfica del projecte Santa Tecla: del cor a la festa, del tarragoní David Oliete Casanova i que ha comptat amb la col·laboració de Jan Magarolas i Marc Colilla

El projecte planteja un apropament a l’essència generacional de la Festa a partir de retrats en estudi dels joves teclers de totes les entitats del Seguici Petit tarragoní realitzats en dos moments: ara, i el segon, en els propers anys. 

Aquest matí, l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha visitat la instal·lació juntament amb l’autor del projecte, el fotògraf David Oliete, diverses representants de les entitats que hi participen així com la responsable de comunicació de BASF Tarragona —patrocinador del projecte— Conxita Esteve.

L’alcalde Ricomà ha destacat: “Després de 700 anys, Santa Tecla avui és el que sentim als carrers i el que vivim a les places però també és el sentiment compartit que creix de generació en generació. No hi ha millor manera de celebrar aquests set segles que homenatjant a totes les persones que ho han fet possible, les grans i també les petites, ànima del futur de la nostra festa”. 

Tal com ha explicat l’autor del projecte, David Oliete, “Santa Tecla: del cor a la festa és un projecte fotogràfic multidisciplinari i de llarg termini que permetrà documentar, preservar i divulgar la festa de Santa Tecla posant en valor les arrels, el llegat i el futur, tot fugint de la immediatesa d’avui en dia”. 

Per la seva banda, la responsable de Comunicació de BASF a Tarragona, Conxita Esteve, ha expressat que "des de BASF portem molts anys col·laborant amb la festa i especialment amb els més petits, un públic que ens captiva ja que és el futur de la nostra festa".

La instal·lació, que es pot visitar des d’avui al tram superior de la Rambla Nova (alçada del Teatre Tarragona), consta de sis tòtems que inclouen un total de 21 fotografies de grup corresponents a les 21 entitats que hi participen a la Santa Tecla Petita. Aquestes imatges volen ser un petit tast del projecte, que veurà la llum durant aquestes festes de Santa Tecla amb una exposició a la Casa de la Festa i on també es farà un reconeixement a tots els nens i nenes que han participat en el projecte, així com a totes les entitats protagonistes. 

Foto: Tjerk van der Meulen.

Compte enrere a Tarragona per viure la Major Festa de Catalunya

La Santa Tecla del retrobament i de la commemoració s’allarga tres dies més i aposta per la gratuïtat, la descentralització, el talent tarragoní i la perspectiva de gènere
29/08/2022

La Santa Tecla més llarga, excepcional i esperada ja és aquí. Després de 2 anys sense poder viure les festes d’una manera habitual, enguany s’allargaran del 12 al 25 de setembre, 3 dies més, amb motiu de la commemoració dels 700 anys de l’arribada de la relíquia del Braç de Santa Tecla a Tarragona.  

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, i la consellera de Cultura, Inés Solé, han presentat aquest matí el detall del programa. En total, prop de 400 actes que inclouen tota una programació especial per culminar la commemoració dels 7 segles de festa a la ciutat. Tant alcalde com consellera han destacat el caràcter obert i participatiu de les festes, la gran oferta musical, l’aposta ferma pel talent del territori, per la gratuïtat en la majoria dels seus actes, la descentralització en molts d’ells i la perspectiva de gènere.  

Una Santa Tecla que enguany, com ha destacat l’alcalde de la ciutat, “projectarà Tarragona, la seva història i tradició, com la gran ciutat que és; i com a gran aparador de talent local i cultura i festa excepcional que tenim”.  Ricomà ha destacat també “la gran oportunitat que representen les festes per activar l’economia de la nostra ciutat. Es tracta de la millor inversió que podem fer”. 

Per la seva banda, la consellera de Cultura, Inés Solé, ha agraït l’esforç de totes les entitats i agents culturals de la ciutat. Segons Solé, “elles ens enriqueixen culturalment com a ciutat i com a tarragonins i tarragonines i amb les quals hem confeccionat tot un programa de festes motivador i engrescador i que posa en valor el dret a la cultura”.  

La festa major de Tarragona, al territori català

El Patronat de Turisme se suma a la celebració de Santa Tecla 700 i ha desenvolupat una campanya de comunicació pensada per situar la festa major de la ciutat al conjunt del territori català. Així, i sota el lema “Santa Tecla, la Major Festa de Catalunya”, es posiciona una festa major d’origen medieval que s’ha perpetuat al llarg dels anys sense perdre de vista els seus orígens, tradició i modernitat.  

Un inici i un final extraordinaris

De manera excepcional, com ja s’havia anunciat, aquesta Santa Tecla tindrà una durada superior a l’habitual. Començarà dos dies abans de l’habitual, el dia 12, amb l’espectacle inaugural i commemoratiu d’aquests 700 anys d’història Setembre, de la mà dels tarragonins Marc Chornet i Roger Conesa. La cita serà a la TAP a les 20 h i oferirà una lectura contemporània i molt arrelada a la ciutat i a les seves festes de la figura de Santa Tecla, protagonitzada per les actrius Muntsa Alcañiz, Agnès Busquets, Júlia Creus i Maria Teresa Roig. 

També com a excepció, el Correfoc del dia de la Mercè no posarà punt i final a les festes d’enguany, que acabaran un dia més tard, el 25 de setembre. L’escenari per cloure no només aquesta Santa Tecla sinó també la commemoració dels 7 segles de l’arribada de la relíquia de la patrona a la ciutat serà, com ho va ser ara fa 700 anys, la Catedral de Tarragona, que embolcallarà so i relat en un concert extraordinari de cloenda de la commemoració dirigit pel tarragoní Xavier Pastrana i on s’interpretarà una peça musical de creació nova dedicada a la patrona, obra del prestigiós compositor Josep Vila i Casañas, un dels directors amb més difusió mundial del nostre país. La composició musical en qüestió porta per títol Vesperae Tarraconensis, La Catedral del So,  i el lligam amb les festes tarragonines hi serà ben present.

La Crida s’apropa a la ciutat

Seguint els passos del Pregó que va canviar el seu format al 2019 passant a celebrar-se al balcó de l’Ajuntament de cara a la ciutat, la Crida també s’adapta enguany i s’apropa encara més a la ciutadania deixant de celebrar-se a l’interior del Palau Municipal i prenent com a escenari la plaça de la Font, on es duran a terme els homenatges festius a la perpetuadora, la Banda Unió Musical de Tarragona, i tecleres i teclers d’honor mantenint el ritual del balcó del Palau pel que fa al toc d’obertura i Crida i a l’encesa de la primera tronada de festa major. 

I aquest mateix vespre de Crida, repetint l’experiència de la Santa Tecla passada, els grups de foc de Tarragona tornaran a impregnar tota la ciutat d’olor a pólvora per anunciar aquest inici de la Santa Tecla més esperada.   

Pel que fa al Pregó, per quart any consecutiu mantindrà el seu format pronunciat des del balcó del Palau Municipal enguany sense restriccions d’aforament a la plaça de la Font i afegint una novetat, i és que per primera vegada, la pregonera Danae Boronat, serà acompanyada per esportistes tarragonines.

El Seguici de Tarragona, d’enhorabona: recuperació del Ball de Titans al Seguici Popular

El Seguici de la ciutat està d’enhorabona aquest 2022 ja que, per fi, torna als carrers i les places amb total normalitat després de les tandes de lluïment excepcionals de l’any passat a sobre de l’escenari de la plaça de la Font. A més a més, enguany recupera un ball nou: es tracte del Ball de Titans que, coincidint amb els 700 anys de la seva primera noticia, el Gremi de Marejants proposa tornar a formar part del Seguici Popular de la ciutat tal com havien fet des del s.XIV i fins a principis del s.XIX. Es tracta d’un element clarament diferent a la resta i que no es troba documentat en altres poblacions del país. 

La Cercavila del Convit del 700, una Mostra de Folklore Viu única i irrepetible als Països Catalans

El 17 de setembre, Tarragona es convertirà en centre neuràlgic de la cultura popular dels Països Catalans amb una Mostra de Folklore de luxe i mai vista enlloc. Per commemorar Santa Tecla 700, l’acte vol esdevenir un homenatge als principals seguicis populars dels Països Catalans a partir d’una selecció d’elements participants  d’algunes de les principals festes majors triades pel seu valor i singularitat i pel fet de disposar d’un homòleg en la festa major tarragonina. En concret, la Mostra comptarà amb la participació del Ball de Diables de Vilanova, el Drac de Vilafranca, el Bou de Figueres, la Pàjara de Terrassa, la Godra de Caldes de Montbui, el Ball de Serrallonga de Sant Quintí de Mediona, l’Àliga de Girona, la Mulassa de Valls, la Cucafera de Montblanc, el Lleó de Barcelona, la Família Robafaves de Mataró, el Ball de Bastons de l’Arboç, el Ball de Pastorets d’Igualada, els Turcs i Cavallets de Sant Feliu de Llobregat, el Ball de Patatuf de Sant Climent de Llobregat, el Ball de Cercolets de Torredembarra, el Ball de Gitanes del Vendrell, el Ball de Valencians de Lleida, el Ball de Prims de Reus, la Dansa de Moma de Carcaixent i la Moixiganga de Sitges. Tots ells, i també de manera excepcional enguany, sortiran i finalitzaran a la plaça de la Font. 

Una professó excepcional 

També, en commemoració dels 700 anys de l’arribada de la relíquia de Santa Tecla a Tarragona, la professó del 23 de setembre serà extraordinària, doncs es veurà embolcallada en tot el seu recorregut per la llum de 7.000 espelmes que es distribuïran entre la ciutadania que la segueixi al seu pas per les places i carrers de la ciutat.  

Els castells 

Després de la magnífica diada de Sant Magí, la ciutat recupera també en la seva plenitud tot el calendari casteller habitual de les festes de Santa Tecla. El 18 de setembre a la plaça de la Font tindrà lloc, després de dos anys d’absència, l’habitual Diada del Primer Diumenge amb la Colla Xiquets de Tarragona, la Colla Jove Xiquets de Tarragona, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Castellers de Vilafranca. El 23 tornarà la diada de Santa Tecla amb els castells, torres i pilars de les colles castelleres de la ciutat: Xiquets de Tarragona, Jove Xiquets de Tarragona, Xiquets del Serrallo i Castellers de Sant Pere i Sant Pau. I finalment, el dia de la Mercè la ciutat viurà un retorn també molt esperat: la diada de la Mercè a la plaça de les Cols i els Pilars Caminant, que pujaran els vint esglaons de la Seu, els baixaran i enfilaran com és tradició el carrer Major fins a la plaça de la Font i al balcó de l’Ajuntament. 

Les celebracions de les entitats 

Com és habitual, diverses entitats celebren actes, molts d’ells commemoratius. És el cas de l’Esbart Santa Tecla, que per commemorar els seus 50 anys oferirà una ballada especial al Teatre Metropol en què els seus ex dansaires posaran en escena moltes danses ballades durant aquestes cinc dècades. També el Bou de la ciutat està d’aniversari i per celebrar els seus 30 anys organitza una cercavila especial amb la participació d’altres bous convidats. Altres celebracions d’aquesta Santa Tecla són els 35 anys de la Mulassa i els 20 de la Mulasseta, l’ homenatge i presentació del nou vestuari dels portants dels Gegants Moros i Negritos, el IV aniversari de la Geganta Frida o la festa del 10è aniversari de l’Associació Ambraçats.  

Dames i Vells es traslladen als barris de Ponent 

Per primera vegada en la història de la festa, el Ball de Dames i Vells es representarà enguany als barris de Ponent, en concret a la plaça de la Constitució de Bonavista, per oferir la seva particular visió de la ciutat i el món als veïns i veïnes d’aquesta zona de la ciutat.  

La Santa Tecla dels concerts

Aquestes festes també seran les del retorn dels grans concerts. Més de 50 actuacions musicals repartides per tota la ciutat i per a tots els gustos i, la majoria, gratuïtes. Els grans noms d’aquesta Santa Tecla seran Manel, que actuarà de manera gratuïta el dia 18 a la plaça Corsini; el dia abans ho faran Baron Rojo i Viuda Negra a l’Anella Mediterrània, les formacions Auxili i Germà Negre ho farà el mateix 17 a plaça Corsini, i els Pets ho faran a la TAP el dia 24 de setembre. 

No faltaran a la cita altres propostes tant tarragonines com la BUMT que oferirà al Teatre Auditori del Camp de Mart l’espectacle Amparito.cat, Rambla Music presentant La Salseta de la Plateria, un concert homenatge a aquestes orquestres que es farà al Teatre Tarragona; el concert de Santa Tecla dels Ministrers del Consell Municipal amb motiu del seu 20è aniversari a la Catedral; així com altres actuacions musicals més intimistes com el concert de Claudia Crabuzzaamb motiu del 50è aniversari de l’agermanament entre Tarragona i l’Alguer; o el concert de música de banda a la plaça de la Pagesia amb la Stadtharmonie Amriswil, una banda suïssa dirigida per l’oboista tarragoní Jordi Bertran Sastre, antic membre de la BUMT.  

A tot això, se sumaran moltes altres propostes de la mà d’iniciatives consolidades ja de la festa com són la Terrasseta, que del 14 al 21 oferirarà al Parc Saavedra música, teatre, circ, espai de trobada i reflexió feminista, projectes solidaris, cinema i restauració per a tots els gustos. Alguns dels seus caps de cartell d’enguany són Maria Jaume i Joan Colomo, que sens dubte faran les delícies dels seus seguidors assistents. Altres noms destacats arribaran de la mà del col·lectiu Barraques, que tornarà a omplir de bona música el passeig de les Palmeres les nits del 22, 23 i 24 de setembre amb actuacions com Svetlana o Ganjanights. Tampoc faltaran el Sona9, els Teclautors i el JazzClub de la Tecla Capsa, a la Capsa de Música de la mà de l’Associació de Músics; les propostes de La Música del Diable amb El Jardí Sonor amb Eva Fernández i 2UT; així com les moltes iniciatives familiars que oferirà l’associació Tecletes.  

El teatre, la dansa, el circ i la màgia de Santa Tecla  

Teatre, dansa, màgia i circ també hi seran molt presents en aquestes festes de Santa Tecla. La Sala Trono presenta dues propostes teatrals per aquestes festes: Els dies 22 i 23 es podrà veure a la Sala Trono Armanyà Les bones intencions, de Marc Artigau; i divendres 23 i dissabte 24, Les coses excepcionals, de Duncan Macmillan.  

Com ja es va anunciar, també la dansa formarà part de la commemoració de Santa Tecla 700 i ho farà en clau femenina i contemporània de la mà de la companyia tarragonina la Imperfecta Dansa, que portarà el dia 15 al Teatre Tarragona l’espectacle Constància invicta. La companyia planteja per a l’ocasió una aproximació en el personatge històric de la Tecla a través del cos i el moviment.  

Dins els actes commemoratius de Santa Tecla 700 també s’emmarca la proposta teatral de les Forques Teatre, de Constantí, que ens transportaran 700 anys enrere amb el seu espectacle El Trasllat del Braç de Santa Tecla, dilluns 18 a la plaça de la Pagesia.  

Ja es pot consultar el programa d’actes al detall al web de Santa Tecla i a l’app TGN Agenda

L'Ajuntament i el Port de Tarragona signen un acord de patrocini per Santa Tecla 700

Amb aquest acord, el Port col·labora en diversos actes com el llibre Operació Tecla i a la Mostra de Folklore Viu.
31/08/2022
L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà i el president del Port, Josep M Cruset, han signat aquest matí l’acord de patrocini per als actes commemoratius dels 700 anys de l’arribada del Braç de Santa Tecla a la ciutat. En una de les edicions més especials de les festes, l’Autoritat Portuària no ha volgut perdre l’ocasió d’unir-se a la celebració i ho farà com a patrocinador principal. Durant aquest acte protocol·lari, tant l'alcalde de la ciutat com el president del Port han destacat les bones relacions entre ambdues organitzacions. L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha agraït la col·laboració i complicitat del Port i ha destacat “ l'Autoritat Portuària ha entès perfectament la gran oportunitat que representen aquestes festes tant per activar l’economia de la nostra ciutat com per ensenyar a dins i a fora el gran talent local i la cultura que representen les festes de Santa Tecla”. Una Santa Tecla, com ha destacat el president del Port, en la què "la nostra institució no podia faltar atès el caràcter especial d’aquesta edició que marca set segles de tradició i devoció i les expectatives que aquesta edició de la festa major desperta entre els tarragonins i tarragonines. Amb aquest acord, el Port col·labora en diversos actes com el llibre Operació Tecla i a la Mostra de Folklore Viu.

L'espectacle inaugural 'Setembre' ultima els preparatius abans de l'estrena el 12 de setembre

Dirigit per Marc Chornet, l'acte compta amb la participació de prop de 200 intèrprets de les arts escèniques tarragonines
01/09/2022

Aquesta tarda, l’alcalde Pau Ricomà, ha assistit a l’assaig de Setembre, l’espectacle inaugural de la commemoració dels 700 anys de l’arribada del Braç de Santa Tecla a Tarragona. Setembre, del director tarragoní Marc Chornet, és una producció teatral de gran format que compta amb la participació de gairebé dos-cent intèrprets de les arts escèniques tarragonines. 

Aquests dies, actors i actrius, músics i ballarins estan realitzant els darrers assajos al Teatre Auditori del Camp de Mart abans de la gran estrena a la Tarraco Arena el dilluns 12 de setembre, primer dia de les festes d’enguany, a les 20 h. 

Durant l’assaig, l’alcalde de Tarragona ha destacat “l’orgull i les ganes de poder gaudir d’aquesta gran producció amb segell tarragoní i que de ben segur aportarà aquesta imatge de Tarragona, de la nostra cultura, del nostre talent local i de les nostres festes tan extraordinària”.  

Per la seva banda, el director Marc Chornet ha donat detalls de l’espectacle i ha explicat que “amb aquesta producció volem traçar un retrat de la ciutat que vibri a cavall de la memòria, la tradició, el present i el futur”. 

El fil argumental 

Setembre ofereix una lectura contemporània, i molt arrelada a la ciutat, de la figura de Santa Tecla en un espectacle que es planteja qui seria la Tecla avui dia, tenint en compte que va actuar de manera inspiradora per als habitants de les ribes del Mediterrani del segle I dC. 

Quatre dones de quatre edats diferents —les actrius tarragonines Muntsa Alcañiz, Agnès Busquets, Júlia Creus i Maria Teresa Roig— es posen a la pell de les diverses edats i peripècies de la Tecla amb la Tarragona actual com a teló de fons.  

Les entrades es poden adquirir al portal entrades.tarragona.cat.  

 

El concert de cloenda de Santa Tecla 700 ‘Vesperae Tarraconensis. la Catedral del So’ oferirà una segona funció en haver exhaurit les entrades

Els solistes Marta Matheu i Roger Padullés sumaran les seves veus als més de 150 músics que predran part a la peça de Josep Vila creada per a l’ocasió
05/09/2022

Vesperae Tarraconensis, el concert de cloenda de la commemoració dels 700 anys de l’Arribada del Braç de Santa Tecla a la ciutat oferirà un segon concert fruit de la bona acollida de la primera funció prevista, que va exhaurir entrades fa una setmana.  

El segon concert serà el mateix diumenge 25 de setembre a les 22.30 h. Les entrades estan ja disponibles a partir d’aquest dilluns mateix a les 12 h al mateix preu que la primera funció (15 €), prevista per a les 20.30 h, a través del web entrades.tarragona.cat 

Així ho ha anunciat avui l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, acompanyat pel degà i president del Capítol de la Catedral, Antoni Pérez de Mendiguren; i el director de l’obra musical, Xavier Pastrana; que han donat alguns detall d’aquest espectacle en una roda de premsa al Claustre de la Catedral. Segons l’alcalde, “Vesperae Tarraconensis és un clar exemple de la Tarragona que ens agrada mostrar, la Tarragona activa, valenta, potent i unida per les seves arrels i la seva cultura. Un esclat de talent que farà que ens mirin i que la ciutat sigui sentida amb orgull”.  

Josep Vila, exdirector de l'Orfeó Català i un dels directors i compositors de més difusió mundial del nostre país, ha compost aquesta obra musical que clourà amb solemnitat les festes d’enguany i la commemoració. Aquesta solemnitat vindrà marcada especialment per la magnitud de la plantilla de músics que interpretaran l’obra: 4 cors, 12 instrumentistes de vent, orgue i dos solistes, sumant un total de més de 150 persones.  

Aquesta plantilla musical tindrà un marcat accent tarragoní especialment en l'apartat coral. Ensemble O Vos Omnes (l'únic cor professional del sud de Catalunya i el primer cor resident de l'Auditori de Barcelona), Cor de la URV, Cor Da Capo, Cor In Crescendo i Cor Ciutat de Tarragona formaran una gran massa coral que de vegades actuarà com a unitat i d'altres ho farà individualment, de manera també es podrà gaudir de cada cor per separat. Els solistes Marta Matheu i Roger Padullés sumaran les seves veus a aquesta plantilla, que es veurà completada per un grup instrumental de 12 vents i el magnífic orgue de la Catedral de Tarragona amb Juan de la Rubia, un dels millors organistes del país. 

El sobrenom La Catedral del So ve donat per la característica disposició que tindran els músics dins el plànol del temple. Els quatre cors es distribuiran en quatre punts (davant del retaule, als laterals del creuer i al cadiram de la nau central) fent que en determinats moments el so canviï de posició, quan cantin sols, i en d'altres la música es pugui sentir com un embolcall de 360 graus. El seu director, Xavier Pastrana ha assenyalat que “aquesta disposició presenta tot un repte per a ser aplicada en una sala tan gran com la Catedral de Tarragona. Un repte per als intèrprets i també per al compositor, però proveirà d'una experiència sonora única per al públic assistent”.  

Vesperae Tarraconensis: una producció única  

Josep Vila ha escollit el gènere de les vespres per a posar música a aquesta celebració. Aquest gènere permet escriure música brillant i festiva (com el Magníficat final) però també d'altres moments més recollits. Aquesta varietat d'ambients farà que cada grup, solista i instrument, tingui el seu moment per a ser escoltat individualment. 

El títol Vesperae Tarraconensis indica perfectament l'origen de l'obra; això no obstant, no serà aquesta una música que només tingui sentit a Tarragona, sinó que podrà ser perfectament exportable a altres indrets i públics. El lligam amb les festes tarragonines, però, serà ben present i en alguns moments la música deixarà entreveure algunes melodies fàcilment reconeixibles a les orelles d'aquells que viuen la festa major. L'obra de Vila conté el seu característic segell d'harmonies brillants i suggerents, de domini del discurs musical i amb tota la saviesa d'un compositor que ha escrit molta música coral i simfònic coral i que coneix a la perfecció les possibilitats dels instruments.  

La música de Josep Vila és reconeguda arreu d'Europa i és interpretada per molts cors, tant amateurs com professionals. Sens dubte, aquesta serà una de les obres de més envergadura del compositor, que ha mostrat el seu entusiasme amb el projecte des del primer dia. 

Foto: Tjerk van der Meulen.

Aquest dissabte torna el Mercat de Nit, que celebra la seva 3a edició

Lluís Gavaldà, DJ Poppy i DJ The Jef seran els protagonistes musicals de la nit, que comptarà amb més de 40 varietats de tapes elaborades pels paradistes del Mercat Central
05/09/2022

Aquest dissabte 10 de setembre torna el Mercat de Nit. A partir de les 20 h i fins ben entrada la matinada, el Mercat Central de Tarragona i la plaça Corsini acolliran la 3a edició de l’esdeveniment, que enguany serà un dels primers actes previs de Santa Tecla.

El Mercat de Nit comptarà enguany amb l’acompanyament musical de Lluís Gavaldà, DJ Poppy i DJ The Jef, que escolliran la música per acompanyar una proposta gastronòmica formada per més de 40 tapes elaborades pels paradistes del Mercat Central. La moneda oficial de la nit tornarà a ser el tradicional “amparitu”, que ja es pot adquirir de forma anticipada a la parada de La Teca i la Meca del mercat. També s’habilitaran punts de venda d’”amparitus” el mateix dissabte 10 de setembre a la plaça Corsini i al carrer Colom en horari de 10 a 14 h i a partir de les 19 h.

Així doncs, aquest dissabte i després de dos anys, el Mercat Central tornarà a obrir excepcionalment fins a mitjanit, per donar pas posteriorment a un bon tast musical a Plaça Corsini fins les 03.30h.

El president de l’empresa de Mercats i conseller de Comerç de l’Ajuntament de Tarragona, Dídac Nadal, ha manifestat que "després dels darrers dos anys, Tarragona té més ganes que mai de celebrar una Santa Tecla memorable. Per això des de l'empresa de Mercats s'han destinat molts esforços en recuperar un acte que marca l'inici de les festes i que s'ha convertit en un dels més populars del programa. Convidem a tots i totes els tarragonins i tarragonines a anticipar-se i adquirir els seus “amparitus” abans del dia 10. Moltíssimes gràcies a tots i totes les paradistes, que porten setmanes preparant les seves propostes gastronòmiques per què el Mercat de Nit torni a ser un èxit i el Mercat Central un punt neuràlgic de la festa major de Tarragona".

Aparcament a Plaça Corsini i got reutilitzable

Cal recordar que l’aparcament de plaça Corsini estarà obert durant el Mercat de Nit amb una tarifa de cap de setmana de només 0,50 €/hora. L’aparcament no tanca a les nits.

D’altra banda, amb l’objectiu de minimitzar l’impacte dels residus, el Mercat de Nit comptarà amb gots reutilitzables, que es podran dur de casa o adquirir-los als punts de venda d’”amparitus”, a les pròpies parades del mercat o a la parada de La Teca i la Meca, que estarà oberta durant tot l’esdeveniment.

Foto: David Oliete - Mercats de Tarragona.

 

La Casa de la Festa reobre aquest divendres les seves portes

L’equipament cultural dona per finalitzada la primera fase de reforma consistent en el sanejament de les humitats
09/09/2022

La Casa de la Festa reobre aquest divendres i torna a la seva activitat habitual per aquestes festes de Santa Tecla, un cop finalitzats els treballs de sanejament de les humitats i pintura  previstos en aquesta primera fase de la reforma integral de l’equipament.   

Per tal de solucionar les humitats, en aquesta primera fase s’han sanejat i solucionat els punts d’entrada d’aigua, s’han reparat les taques d’humitat existents i s’ha pintat.

La consellera de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Tarragona, Inés Solé, m’ha mostrat satisfeta per la intervención i la reobertura i ha expressat que “estem avançant tal com estaba previst per acabar tenint la Casa de la Festa que les entitats i tota la ciutat de tarragona mereix”. 

L’equipament cultural obre aquest divendres mateix i ho farà de dimarts a dijous, de 15.30 a 21 h i dissabtes de 10 a 13.30 h i de 17 a 20.30 h. Aquest horari estarà vigent fins al 30 de setembre, quan està previst l’inici de la segona fase de les obres, consistent en la millora de la ventilació a partir de la substitució de les finestres i també la reubicació dels lavabos. 

Las Casa de la Festa, a banda de les visites lliures i obertes a tota la ciutadania, també acollirà durant aquesta Santa Tecla les habituals visites guiades i altres activitats començant des d’aquesta tarda mateix amb les dues visites programdes per a les 18 i 19 h. 

L'Ajuntament crea el tapagot per a les nits de Santa Tecla

El Punt Lila i Arc Iris estarà present en catorze espais oferint l’atenció i el material necessari en cada cas
12/09/2022

L’Ajuntament de Tarragona, a través de les conselleries de Cultura i Festes i Feminismes, LGTBIQ+ i Salut Pública, han creat el tapagot com a element dissuasiu per evitar la submissió química. Aquesta eina, tal i com ha apuntat la consellera de Feminismes, Cinta Pastó “es per evitar riscos, però alhora és per no oblidar que qui té el problema es sempre l’agressor”. “D’aquesta manera tothom pot gaudir de la festa amb tranquil·litat” destaca la consellera.  

El tapagot 

Des de l’Ajuntament es treballa conjuntament per erradicar els diferents tipus de violències, però malauradament sovint apareixen noves formes d'exercir-les. Aquest estiu han estat les punxades, però principalment els abusos provenen de la submissió química. És per aquest motiu que s’han fet 2.000 exemplars de tapagots que es repartiran en els Punts Lila i Arc Iris que s’instal·laran pels diferents espais susceptibles les nits de Santa Tecla i que tenen un format de lligacua o goma per subjectar els cabells, que també es pot portar al canell com a polsera. Aquest producte s’ha encarregat a una cooperativa de dones de Tarragona, Niu, que prèviament havia rebut formació a través del Programa Economia Social i Solidària de Tarragona Impulsa. 

La consellera de Cultura, Inés Solé, ha agraït la tasca duta a terme pels diferents departaments que treballen de manera transversal i conjuntament amb Festes i que “aposten un any més per la campanya #Respecta i el lema #noemtallislafesta, per tal de poder gaudir de l’oci, facilitant tot tipus d’informació i materials de prevenció necessaris per evitar les violències sexuals”. 

Els Punts Lila i Arc Iris i el Quiosquet

Els Punts Lila enguany estaran en catorze espais i horaris diferents com son la tarda del 14 de setembre a la Terrasseta o del 15 a Parc de la Ciutat; a les revetlles de les nits del 16, 17 i al concerts de Manel o la Baixada de l’Àliga, entre d’altres. La finalitat de la campanya i d’aquests punts és aconseguir que tothom conegui aquest servei i alhora sigui conscient que les agressions en els espais d'oci continuen sent una realitat en la nostra societat.  

L’Ajuntament compta, a més amb el protocol municipal d'actuació davant les violències sexuals i LGTBIfòbiques que facilita recursos al Punt Lila i Arc Iris, així com també el Quiosquet per les festes, des d'on es facilita informació sobre com actuar davant d'aquestes situacions i per atendre totes les necessitats que sorgeixin des d’un punt fixe, a la Rambla Nova.  

A banda dels materials habituals, enguany se n’afegeix un de nou com es el preservatiu femení, ja que ha estat una demanda recorrent entre les noies i dones que han acudit als punts liles i des de l’Ajuntament s’ha considerat oportú facilitar-los-hi. Els missatges que l’acompanyaran son “dona la volta al sexe” o “jo marco les regles”.  

El Teatre Tarragona es posa a punt per gaudir de la segona edició de la gala benèfica pel Casal de l'Autisme

El mag internacional Yunke protagonitzarà el 17 de setembre l'esdeveniment de la Santa Tecla Solidària, amb l'espectacle 'Conjuro'
13/09/2022

Tot és a punt per la II Gala Benèfica “Vivim la màgia amb l'autisme”, amb el mag internacional Yunke, organitzada per l'associació Todos En Azul, que arribarà el dissabte 17 de setembre, a les 19 h, al Teatre Tarragona, en el marc de les Festes de Santa Tecla. L'objectiu de la gala, que va resultar un èxit de públic en la primera edició, és recaptar fons per al projecte del primer Casal de l'Autisme Permanent, que impulsa l'entitat tarragonina. 

A la part final de la gala, el president de Todos En Azul, Juan José Caravaca, explicarà en què consisteix el projecte 'Casal de l'autisme de Tarragona' i l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, tancarà un dels actes destacats de la Santa Tecla Solidària.  

En acabar, els ritmes de la xaranga de la montblanquina Bandarra Street Orkestra acompanyaran el públic assistent a la sortida. Els ritmes que fusionen brass band, batucada brasilera i humor seran els encarregats de posar la nota final a la festa benèfica. 

El mag internacional Yunke 

La gala, que serà conduïda pel periodista i locutor Miquel González, estarà protagonitzada pel mag internacional Yunke, que presentarà el darrer espectacle Conjuro. Yunke, que s'ha fet molt popular arran les seves aparicions en programes de televisió com Por Arte de Magia o El Hormiguero, està considerat un dels millors il·lusionistes del món i ha estat guardonat amb el Premi Mundial de la Màgia, els anys 2016 i 2018. 

Conjuro és un elegant i potent espectacle de màgia per a tots els públics, que posseeix una força hipnòtica i una posada en escena enlluernadora. Els espectadors s'introdueixen en un món de fantasia i d'il·lusió on qualsevol cosa és possible. A 'Conjuro', Yunke ens presentarà un tipus d'il·lusionisme inèdit al nostre país, que ofereix des de números amb molta força i espectacularitat fins a jocs tendres que faran les delícies de tot el públic. 

La gala benèfica està dirigida per Pau Tules, de Tarraco Produccions SL, i compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Tarragona.  

El Casal de l'autisme permanent 

La II Gala Benèfica té per objectiu seguir recollint recursos per al projecte de creació del primer Casal de l'autisme permanent de Tarragona, que impulsa Todos En Azul. El “Casal” es concep com un centre social, cultural i inclusiu -obert tot l'any-, que ofereixi serveis i activitats i que doni resposta a les necessitats d'infants i adults amb autisme i de les seves famílies. 

El projecte preveu que el Casal sigui un espai polivalent amb dependències interiors i exteriors, on s'hi podran realitzar diverses activitats, tallers, xerrades, formació, teràpia, jocs, arts escèniques, exercicis sensorials, etc... Tots els tallers i activitats que s'impartiran estaran dirigides per un professional especialitzat en autisme. Un espai sense barreres arquitectòniques ni sensorials adaptat a qualsevol persona que tingui algun tipus de discapacitat física, visual o auditiva. 

Les entrades per a la gala, que oscil·len entre els 15 i 20 euros, es poden adquirir a través del web entrades.tarragona.cat

'Setembre' dona el tret de sortida als actes de Santa Tecla 700 en una Tarraco Arena Plaça plena

L'espectacle, dirigit per Marc Chornet i amb música de Roger Conesa, va oferir paral·lismes entre la vida de la patrona i quatre dones de l'actualitat
13/09/2022

La Tarraco Arena Plaça s'ha omplert aquest dilluns amb 3.600 espectadors per gaudir de Setembre, l'acte inaugural dels actes de #SantaTecla700, dirigit per Marc Chornet i amb música de Roger Conesa.

Setembre és un poema escènic amb diferents llenguatges que, en certa manera, actualitza la vida de Santa Tecla a través de la història de quatre dones actuals de diferents edats, encarnades per les actrius tarragonines Muntsa Alcañiz, Agnès Busquets, Júlia Creus i Maria Teresa Roig.

L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha rebut diferents autoritats presents a l'acte, encapçalades per la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Natàlia Garriga.

Podeu recuperar la retransmissió íntegre de 'Setembre' de Tac12 al YouTube de TotTeclaTV: https://www.youtube.com/watch?v=oPn1H29eU4g

Foto: Tjerk van der Meulen.

Basf s'incorpora com a patrocinador principal de Tecla 700

Aquesta tarda s'ha presentat el projecte "Del Cor a la Festa", patrocinat per l'empresa
13/09/2022

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, i el director del centre de producció de BASF a Tarragona, Benjamin Hepfer, han signat aquest matí un conveni a partir del qual l’empresa s’incorpora com a Patrocinador Principal de Santa Tecla 700, donant suport al projecte del fotògraf David Oliete Del Cor a la Festa, que s’ha presentat aquesta tarda als Jardins de la Casa de la Festa.

El projecte, que ja es pot veure des del passat 20 d’agost a la Rambla Nova, planteja un apropament a l’essència generacional de la Festa a partir de retrats en estudi dels joves teclers de totes les entitats del Seguici Petit tarragoní realitzats en dos moments: ara, i el segon, en els propers anys.  BASF porta molts anys col·laborant amb la Festa Major i especialment amb els més petits i amb el futur de la ciutat.  

Avui s'han entregat les fotografies a tots els nens i nenes protagonistes i a les entitats com a reconeixement a la seva tasca i seguidament s'ha pogut visitar l'exposició, ara situada a la Casa de la Festa. 

La Marató de Donants de Sang torna a Tarragona per Santa Tecla

El Recinte Firal acull el 16 i 17 de setembre les jornades, que enguany tenen l’objectiu de sumar 550 donacions de sang i assolir el rècord del centenar de donacions de plasma
14/09/2022

Tarragona torna a acollir una Marató de Donants de Sang coincidint amb la Festa Major de Santa Tecla. Divendres 16 es posarà novament en marxa el comptador amb l’objectiu de sumar 550 donacions de sang i un centenar de donacions de plasma, una xifra mai assolida abans.

Aquestes donacions han de permetre remuntar les reserves de sang, que s’han reduït durant les últimes setmanes i que situen les reserva a 5.000 unitats.

Aquest any la imatge del cartell la protagonitzen els gegantons Negritos, que s’han animat a donar sang. La Marató tindrà lloc al Recinte Firal els dies 16 i 17 de setembre de 9 a 21 hores.

El repte de sumar donants nous

El repte és animar a tothom a donar sang. Aquests anys de pandèmia ha estat molt difícil aconseguir que noves persones comencessin a donar sang per primera vegada. El tancament d’universitats, d’escoles, el teletreball a les empreses i el fet que no s’han pogut organitzar jornades festives al voltant de la donació, ha fet que menys persones s’iniciïn en la donació.

Si en un any normal, més de 30.000 persones comencen a donar sang, aquests 2020 i 2021 han estat poc més de la meitat.

Suport d’entitats de Tarragona

La Marató de Donants de Sang a Tarragona és possible gràcies a la implicació de l’Ajuntament de Tarragona i l’Associació de donants de sang del Tarragonès com a organitzadors. La Marató compta amb el suport d’entitats de la ciutat, que any rere any venen a donar sang en grup i així donar suport a la Marató i donar a conèixer el gest a les xarxes per animar altres persones a donar sang.

La plaça de la Font serà el nou escenari de la Crida i els homenatges a la Perpetuadora i a les Tecleres i Teclers

Aquest dijous s'obre el sorteig de dues invitacions per gaudir de les diades castelleres i de la tanda de lluïment del Seguici des del balcó municipal
14/09/2022

Com mana la tradició, l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, convida a la ciutadania a participar de la festa gran de la ciutat amb la Crida, un acte que enguany presenta un nou format. Demà dijous, a partir de les 19 h, la plaça de la Font serà l’escenari principal dels homenatges a la Perpetuadora i a les Tecleres i Teclers d’Honor, mantenint el ritual al balcó del Palau Municipal pel que fa al toc d’obertura, la Crida i l’encesa de la primera tronada de la Festa Major. 

Tal com ha explicat la consellera de Cultura de l'Ajuntament de Tarragona, Inés Solé, "volem fer tots els actes institucionals no només de cara al públic sinó amb i per al públic, per a la ciutadania. Volem que tota la població pugui gaudir i lluir la Festa".

Després del toc d’obertura de la Cobla de Ministrers del Consell Municipal des del balcó, un acte protocol·lari a l’escenari de la plaça, es farà l’homenatge a la Banda Unió Musical de Tarragona com a Perpetuadora de les festes per la seva contribució i paper en la vida cultural i social de la ciutat des del 1993. Alhora es farà s’homenatjarà a les Tecleres i Teclers d’Honor. En acabar, l’Esbart Santa Tecla faran el Ball d’Homenatge i s’obsequiarà els assistents amb la postal número 33, dedicada enguany al Braç de Santa Tecla. 

Seguidament, a les 19.30 h, des del balcó de l’Ajuntament es farà el segon Toc de Crida que anunciarà que és festa major abans que l’alcalde cridi el ‘Visca Santa Tecla!’ a tota la ciutat. Finalment, l’alcalde i la Perpetuadora encendran la metxa dels catorze morters, que enguany simbolitzen una festa de durada especial, i la primera Tronada a càrrec de la Pirotecnia del Mediterráneo, guanyadora del Concurs Internacional de Focs Artificials 2022. L'acte serà retransmès en directe per Tarragona Ràdio.

Seguint amb amb la voluntat de fer més partícip de les festes a la ciutadania, el balcó del Palau Municipal torna a oferir algunes de les localitats als tarragonins i tarragonines, en aquest cas el dia 18 amb la diada castellera del primer diumenge, el dia 23 amb la tanda de lluïment del Seguici i la diada castellera de Santa Tecla. A partir de dimecres 15 a les 9.30 h es podrà participar al sorteig per gaudir d’aquests tres actes des del balcó municipal. Es podrà participar en el sorteig omplint un formulari al web municipal i la persona guanyadora obtindrà dues invitacions. El sorteig es farà el dia 16 de setembre a les 10 h i l’Ajuntament es posarà en contacte amb les persones premiades, que hauran d’acreditar-se.  

7 de festa i Constancia Invicta, propostes de Santa Tecla 700 al Teatre Tarragona

En el marc de la commemoració dels 700 anys de l’arribada del braç de Santa Tecla, aquest dimecres a les 21 h el Teatre Tarragona acollirà l’estrena del documental 7 de festa. Recuperem Santa Tecla (1979-2000). Aquesta projecció mostra com, en l’imaginari col·lectiu de Tarragona, Santa Tecla és avui rica i majestuosa, però no ha estat sempre així. El documental de Joana Zapata i Maria Roig, patrocinat per Repsol, proposa un viatge en el temps que, a través de testimonis i imatges d’arxiu de fa quaranta anys, es pot conèixer l’aventura d’un grup de joves amb diferents inquietuds que van recuperar la festa. L’ocupació dels carrers després de la dictadura, les ganes de cultura popular i la necessitat d’identitat, creen l’ambient perfecte per fer de Santa Tecla una de les festes més emblemàtiques de Catalunya.

I aquest dijous a les 21 h, el mateix Teatre Tarragona serà escenari de l’espectacle de dansa Constancia Invicta. En aquesta producció que la companyia La Im.perfecta ha creat per a la commemoració, es fa una aproximació a la patrona a través del cos i el moviment, del qual s’extreuen les seves particularitats personals fins a arribar al mite. L'espectacle patrocinat per Viamed-Monegal i dirigit per Raquel Méndez, aproparà la santa al públic, que veurà una transformació del cos amb imatges i absència de color amb missatges visuals.  

Foto: Quim Gavaldà.

L'Ajuntament de Tarragona desplega un seguit d'accions preventives al voltant de l'alcohol durant Santa Tecla

A través del Departament de Salut Pública, el consistori intensifica aquests dies els missatges i actuacions per promoure un consum responsable entre la població
14/09/2022

Tarragona viu immersa ja en la festa major de Santa Tecla i, per aquest motiu, l’Ajuntament desplega diferents accions preventives al voltant del consum d’alcohol durant aquests dies.

A través del Departament de Salut Pública, el consistori vol promoure un consum reponsable, especialment entre la població més jove, i ho fa seguint tres línies d’actuació: els missatges als canals informatius i xarxes socials de l’Ajuntament i al mateix programa de festes; la formació en Dispensació Responsable d’Alcohol per als professionals i les sortides del Komando Nits Q.

Sobre la necessitat de fomentar hàbits de consum responsable, la consellera Cinta Pastó manifesta que “la prevenció, la conscienciació i la informació directament adreçada tant a les persones que surten de festa com a aquelles que dispensen alcohol són pilars fonamentals en les polítiques públiques per garantir que diversió és compatible amb seguretat, salut i respecte”.

Missatges per un consum responsable

Alguns dels missatges que la Conselleria de Salut difon a través dels canals oficials de l’Ajuntament giren al voltant d’aquests conceptes:

  • Difusió de la imatge de les Unitats de Beguda Estàndard (per a adults) -UBEs-, amb l'objectiu de prevenir el consum abusiu o de risc.
  • Si s'ha de conduir, no s’ha beure, ja que l'alcohol alenteix els reflexos i augmenta el risc de patir un accident.
  • Si s'ha decidit beure alcohol, és recomanable menjar abans i durant el consum.
  • Es recomana combinar begudes amb alcohol amb begudes no alcohòliques i hidratar-se bé.
  • El consum d'alcohol en menors és més tòxic perquè estan en període de creixement.
  • Encara que siguin Festes Majors, els menors no han de beure alcohol.
  • També durant les festes, les persones adultes són model per a infants i joves. Els consums dels adults són un exemple que influirà en la seva futura manera de beure.

També durant els dies de les festes se senyalitzen les principals fonts d'aigua de la ciutat, per recordar la necessitat d’hidratar-se, amb un vinils al terra (l’alcohol deshidrata i per això es recorda la necessitat de beure aigua).

D’altra banda, des de fa anys, s’incorporen alguns misasatges preventius sobre el consum d’alcohol en el programa de festes, com per exemple:

  • Us recomanem el consum moderat i responsable de begudes alcohòliques.
  • Si teniu previst prendre begudes alcohòliques, procureu menjar abans.
  • Si heu de conduir, no begueu alcohol, ja que altera seriosament les facultats necessàries per a la conducció.

Formació per a professionals

En l’apartat de formació als professionals, s’ha fet formació en Dispensació Responsable d’Alcohol per a professionals que atenen les barres durant les festes. Enguany s’han format 58 persones i, des de 2014, un total de 189.

El contingut de la formació és el següent:

  • L’alcohol com a substància. Plaers i riscos.
  • Normativa sobre la venda de begudes alcohòliques.
  • L’alcohol i els menors d’edat.
  • Recomanacions i estratègies per una dispensació responsable de les begudes alcohòliques.

Al personal format se l’acredita amb un certificat del curs i un cartell plastificat perquè estigui visible a les barres, recordant la prohibició de la venda d’alcohol a menors.

Prevenció a peu de carrer

El grup de joves agents de salut Komando Nits Q farà dues intervencions itinerants, de 22 a 2 h de la matinada durant les festes de Santa Tecla.

  • Dissabte 17 de setembre: principalment per la zona del Camp de Mart, però també per la plaça de la Font, pel Parc Saavedra, Via de l’Imperi, escales del passeig de Sant Antoni, parc de la Reconciliació, passeig de les Palmeres, escales de la baixada al Miracle...
  • Dijous 22 de setembre (la Vigília): també centraran la intervenció en els mateixos indrets, tot i que poden modificar el lloc en funció d’on es reuneixi el jovent.

El grup Komando Nits Q és un grup de joves agents de salut que fa una intervenció preventiva sense judicis de valor, de forma proactiva i respectuosa, amb el lema “Si vols, t’informen. Si et cal, en parlem”. El Komando té com objectiu ajudar a gestionar millor els plaers de la nit i prevenir els riscos associats als consums de drogues, principalment de l’alcohol. 

La targeta de presentació, el kit dels plaers, porta, entre d’altres, informació sobre el Servei d’assessorament sobre drogues que s’ofereix des del Servei de prevenció de les addiccions; informació sobre l’Oficina Jove i l’Espai Jove Kesse; o un preservatiu amb el lema de “Beure massa no és excusa” i “Només el sí, és si”.

També fan la intervenció en coordinació amb els agents d’igualtat del Punt Lila i Arc Iris i la Guàrida Urbana, per orientar si s’escau el jovent sobre on poden adreçar-se si pateixen algun tipus d’assetjament; distribueixen missatges preventius vinculats a la campanya “Respecta’m”; i enguany informaran sobre els punts on es podran recollir els tapagots per protegir contra la submissió química.

Teatre educatiu per al públic més jove

Com ja és tradició durant les festes, el proper dia 18 de setembre, de 20 a 21.30 h, l’Antiga Audiència acollirà una representació gratuïta oberta a la ciutadania de l’obra teatral Max in Love-Respecta’m.

Max in Love-Respecta’m és una proposta educativa que s’emmarca dins la línia preventiva de l’educació entre iguals. Els set protagonistes són nois i noies d’entre 14 i 17 anys seleccionats entre l’alumnat dels diversos centres educatius de secundària del municipi. Adreçada principalment a l’alumnat de 4t d’ESO i Batxillerat, té com a objectiu principal la prevenció dels riscos associats als consums de drogues i l’abús de les tecnologies.

D’altra banda, com que des dels inicis incorpora la perspectiva de gènere i està vinculada al projecte global de ciutat RESPECTA’M, un altre dels seus objectius és aconseguir la millora de les condicions ambientals i educatives de la ciutadania, prevenint les conductes sexistes i qualsevol tipus de violència sexual en diferents contextos (oci nocturn, àmbit educatiu, àmbit laboral...).

L’obra aborda temes com la sexualitat, els tabús, la identitat sexual, l’amor romàntic, les primeres vegades, l’alcohol, les drogues il·legals, les tecnologies, les conductes sexistes, el botellot, les festes locals...

S'estrena el documental "7 de festa. Recuperem Santa Tecla (1979-2000)", de Maria Roig i Joana Zapata

La projecció mostra com, en l’imaginari col·lectiu de Tarragona, Santa Tecla és avui rica i majestuosa, però no ha estat sempre així.
14/09/2022
En el marc de la commemoració dels 700 anys de l’arribada del braç de Santa Tecla, aquest dimecres al vespre, el Teatre Tarragona ha acollit l’estrena del documental 7 de festa. Recuperem Santa Tecla (1979-2000). Aquesta projecció mostra com, en l’imaginari col·lectiu de Tarragona, Santa Tecla és avui rica i majestuosa, però no ha estat sempre així. El documental de Joana Zapata i Maria Roig patrocinat per Repsol, proposa un viatge en el temps que, a través de testimonis i imatges d’arxiu de fa quaranta anys, es pot conèixer l’aventura d’un grup de joves amb diferents inquietuds que van recuperar la festa. L’ocupació dels carrers després de la dictadura, les ganes de cultura popular i la necessitat d’identitat, creen l’ambient perfecte per fer de Santa Tecla una de les festes més emblemàtiques de Catalunya.

Aquest divendres es presenta en societat el Ball de Titans

També es publica el llibre il·lustrat Operació Tecla de Joan Carles Blanch amb motiu de la commemoració dels 700 anys de l’arribada del Braç de Santa Tecla
15/09/2022

Coincidint amb els set-cents anys de la seva primera notícia, el Gremi de Marejants proposa tornar a formar part del Seguici popular de la ciutat amb el Ball de Titans, tal com havien fet des del segle XIV fins a principis del segle XV. Aquest ball, documentat des del segle XV, serà presentat en societat aquest divendres, a les 18.30 h, a la pèrgola del Serrallo. Unes grans robes de colors uneixen en grups els balladors, que porten una màscara i uns barrets amb aus i elements marins. Les polaines plenes de cascavells, combinat amb els salts dels balladors, donen un complement musical al grup de ministrers que acompanyen aquest grup que no es troba documentat en altres poblacions del país.  

Dins dels actes commemoratius de Santa Tecla 700, demà a les 20 h, al Tingaldo 1 del Moll de Costa, es presentarà el llibre Operació Tecla, de Joan Carles Blanch. Aquesta història il·lustrada, que compta amb el patrocini del Port de Tarragona, interpreta les raons de l’arribada del Braç de Santa Tecla a la ciutat com una història de poder que al llarg del temps ha anat configurant gran part del tarannà de la societat tarragonina. Realitat i ficció es barregen en textos i il·lustracions amb una clara voluntat didàctica d’explicar com arrela Santa Tecla al segle XIV fins avui.  

A les 19.30 h d'aquest divendres també s’inaugurarà una exposició al Pati Jaume I del Palau Municipal amb motiu del 20è aniversari de la Mulassa Petita. De la mateixa manera que les mulasses disposen d’espiera, des d’on els seus portadors observen l’exterior, aquest recorregut es du a terme per mitjà de l’espiera dels fotògrafs, que no és altra que l’objectiu de la càmera de Marc Torija. L’acte es clourà amb un homenatge als actuals mulassers petits.  

Foto: Marc Colilla.

La Crida marca l'inici de les festes de Santa Tecla 2022

Enguany la Plaça de la Font ha estat l'escenari de la celebració.
15/09/2022

Aquest dijous a la tarda ha tingut lloc la tradicional Crida, acte que suposa el tradicional inici de les festes de Santa Tecla. Enguany la Plaça de la Font ha estat l'escenari de la celebració, per on han pujat els gairebé 40 Teclers i Tecleres d'Honor amb motiu de la seva gran implicació amb la festa des de fa 25 anys. A més, s'ha homenatjat a la Banda Unió Musical de Tarragona (BUMT), com a Perpetuadora de les festes.

En acabar l’acte, l’Esbart Santa Tecla ha fet el tradicional ball d’homenatge a la Perpetuadora i Teclers i Tecleres d’honor i seguidament l’alcalde, Pau Ricomà, ha donat pas al Toc de Crida amb el Visca Santa Tecla!  Conjuntament amb la la Perpetuadora d'enguany, Marina Vendrell, com a presidenta de la BUMT, i acompanyats per la consellera de Cultura, Inés Solé, han encès la metxa des del Balcó, que ha donat pas als Catorze Morters de Santa Tecla, que enguany simbolitzen una festa major de durada especial, i a la primera tronada a càrrec de la Pirotècnia del Mediterráneo de Vilamarxant.

El Convit del 700, els macroconcerts i els castells, protagonistes del primer cap de setmana de festes

Dissabte i diumenge també estaran marcats per la Santa Tecla Petita i les cites solidàries i inclusives
16/09/2022

Santa Tecla arriba al seu primer cap de setmana. Un cap de setmana trepidant d'activitats amb una Cercavila del Convit enguany excepcional que farà de Tarragona capital de la cultura popular. I és que enguany, la Mostra de Folklore Viu acollirà els elements festius més representatius de les festes majors del país, que actuaran en el mateix ordre en què participa el Seguici tarragoní durant les festes de Santa Tecla. Aquesta mostra de folklore és un homenatge als seguicis populars dels Països Catalans i, en especial, al de Tarragona, del qual cada grup ha convidat el seu homòleg més representatiu. Per l’ocasió, l’itinerari també serà diferent i començarà i acabarà a la plaça de la Font, on se celebrarà la tanda de lluïment de la 38a Mostra de Folklore Viu.  

Participaran en la mostra en representació de les seves festes majors el Ball de Diables de Vilanova, el Drac de Vilafranca, el Bou de Figueres, la Pàjara de Terrassa, la Godra de Caldes de Montbui, el Ball de Serrallonga de Sant Quintí de Mediona, l’Àliga de Girona, la Mulassa de Valls, la Cucafera de Montblanc, el Lleó de Barcelona, la Família Robafaves de Mataró, el Ball de Bastons de l’Arboç, el Ball de Pastorets d’Igualada, els Turcs i Cavallets de Sant Feliu de Llobregat, el Ball del Patatuf de Sant Climent de Llobregat, el Ball de Cercolets de Torredembarra, el Ball de Gitanes del Vendrell, el Ball de Valencians de Lleida, el Ball de Rims de Reus, la Dansa de la Moma de Carcaixent i la Moixiganga de Sitges. Aquest acte patrocinat pel Port de Tarragona es retransmetrà en directe per Tac12

L'acte comptarà amb autoritats de les localitats participants així com amb representants de totes les entitats convidades que, just abans d'iniciar-se el Convit, a les 18.45 h, es realitzaran una fotografia en record d'aquesta ocasió excepcional a la porta del Palau Municipal.  

Diumenge 17, prendrà el protagonisme la Santa Tecla Petita amb l’Entradeta de Músics a les 10.30 h al Portal del Roser on, emulant els seus companys grans, els petits músics entraran a la ciutat seguint el costum. En arribar a la plaça de les Cols, tocaran una peça de lluïment. Els participants d’aquesta Entradeta seran els grups de l’Aula de Música Tradicional i Popular El Tecler i de l’Aula de Música d’Instruments Tradicionals de l’Escola Municipal de Música de Tarragona.  

A les 18.30 h, des del pla de la Seu es farà la Baixadeta de l’Aligueta, la Mulasseta, el Lleonet, els Gegants Moros Petits, els Negritos Petits, els Gegants Vells Petits i la Cucafereta. La Baixadeta es consolida com un acte més de la seqüència ritual tarragonina i seguirà un recorregut més llarg, que ja es va provar el 2019, fins a arribar a la plaça de la Font. L’acte es retransmetrà en directe per Tarragona Ràdio

La Santa Tecla més solidària i inclusiva 

Durant el dissabte, de 9 h a 21 h, es farà la segona jornada de la Marató de donació de sang i plasma al recinte firal, un acte solidari que organitza el Banc de Sang i Teixits amb l’Associació de Donants de Sang del Tarragonès i l’Ajuntament. El mateix dissabte, a les 10 h, a l’alçada del punt d’informació de la Rambla Nova, obrirà l’estand solidari de GAIA Tarragona per informar sobre l’adopció responsable, l’esterilització i el no abandonament de les mascotes. I les 19 h, el Teatre Tarragona serà escenari de la gala benèfica Vivim la màgia per l’autisme. Aquesta iniciativa de l’associació Todos En Azul amb la col·laboració de l’Ajuntament, recollirà els diners per la creació del primer Casal de l’Autisme de Tarragona. La gala, conduïda pel locutor Miquel González, comptarà amb el darrer espectacle del Mago Yunke (guardonat amb el Premi Mundial de la Màgia el 2016 i el 2018), Conjuro, i música de la txaranga. 

El mateix dia 17, a les 11 h al Balcó del Mediterrani, es farà la recepció de les persones participants en la 32a edició del programa Festa per a tothom. Aquest aplec de gegants i bestiari inclusiu que començarà a les 12 h des del mateix lloc amb la Geganta Frida, el gegantó de Sant Rafael, el Gegant Martí de Premià de Mar, els Gegants del Port de Tarragona, l’Associació de Portants dels Nanos Nous de Tarragona, els Grallers Tocaferro i la colla de grallers del Centre d’Educació Especial Sant Rafael, els músics del Tecler i de l’Aula d’Instruments Tradicionals de l’Escola Municipal de Música de Tarradona. En arribar la cercavila a la Font del Centenari, hi haurà animació infantil amb la Cia. Picarols. 

Diumenge 18, a partir de les 11 h, l’entitat Si Jo Puc, Tu També #epilep, per visibilitzar i naturalitzar l’epilèpsia, organitza la segona jornada de les Onades Inclusives que aplegarà a 63 participants de set entitats inclusives de la ciutat a la platja de l’Arrabassada. Aquesta activitat que compta amb la col·laboració de Creu Roja Tarragona, el Consell Esportiu del Tarragonès (CET) i el Reial Club Nàutic de Tarragona, s’estructurarà amb quatre grups en diferents hores. Mentre un grup estigui dins de l’aigua, per gaudir de la jornada, el CET organitzarà diferents activitats a la platja. Tots els participants disposaran d'un autobús d'anada i tornada des de la plaça Imperial Tàrraco.  

I al migdia, a la plaça Corsini se celebrarà el vermut solidari d’Aspercamp, una associació del Camp de Tarragona de suport i acompanyament a persones amb síndrome d’Asperger i les seves famílies. Durant el vermut hi haurà jocs per als més petits, concerts, actuacions de ball i altres sorpreses. 

Els macroconcerts posaran música a les nits de festa

El primer cap de setmana també se celebraran tres macroconcerts. Dissabte a les 22.30 h, l’Anella Mediterrània acollirà el macroconcert més tecler que torna al bell mig dels nostres barris de Ponent amb la banda de heavy-rock espanyol Barón Rojo i el grup tarragoní de heavy-metal Viuda Negra, un concert gratuït que la pandèmia va obligar a ajornar fa dos anys. I a les 23 h, la plaça Corsini serà escenari del grup de folk castís de Tarragona, Germà Negre, i els reconeguts valencians Auxili, un grup de reggae amb notes de ska, ragga i rap. Diumenge, a la mateixa plaça Corsini a les 21 h serà el torn del grup de pop en català Manel.  

La Diada castellera del primer diumenge

La Diada castellera del primer diumenge recupera el seu format tradicional enguany. A les 11.15 h, sortirà la cercavila amb les quatre colles castelleres participants (Xiquets de Tarragona, Jove Xiquets de Tarragona, Vella dels Xiquets de Valls i Castellers de Vilafranca) des de la plaça del Rei fins a la plaça de la Font. A les 11.45 h, a la rotonda del Palau Municipal se celebrarà el sorteig de l’ordre de la diada castellera amb els caps de colla mentre a plaça es preparen les colles per actuar a partir de les 12 del migdia. Després de tres rondes, els pilars tancaran l’exhibició. Per acabar l’acte, que serà retransmès en directe per Tac12 i Tarragona Ràdio, es farà el toc de vermut amb els grallers i timbalers mentre a la rotonda del Palau Municipal, els enxanetes, els caps de colla i els presidents són saludats per l’alcalde, Pau Ricomà.  

Enguany, Un grup de Castellers de Vilafranca arribaran en bicicleta fins a la plaça de la Font. Durant aquest estiu, aquesta representació de castellers estan anant en bicicleta a les diades castelleres tot rememorant, d'alguna manera, quan els castellers es traslladaven amb carro a les diades. Així, sortiran a les 7.30 h de Cal Figarot (Vilafranca) passant pel coll de santa Cristina fins arribar a les 10 h a la plaça de la Font de Tarragona, on seran rebuts per la consellera de Cultura i Festes, Inés Solé; i la consellera d'Esports,  Maria José López, que els obsequiaran amb una bossa amb esmorzar i material esportiu. En total, els castellers realitzaran un recorregut de 50 km.

Foto: Manel R. Granell.

El Gremi de Marejants presenta la recuperació del Ball de Titans

Aquest element, documentat des del segle XV, s'incorpora al Seguici Popular de la ciutat
16/09/2022

Aquesta divendres a la tarda ha tingut lloc la presentació del Ball de Titans, element qu,e gràcies al Gremi de Marejants s'ha pogut veure actuar avui divendres per primer cop i que s'incorpora finalment al Seguici. A l'acte, que s'ha dut a terme a la Pèrgola del Serrallo, ha assistit l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà

Les grans robes de colors que uneixen en grups els balladors, que porten una màscara i uns barrets amb aus i elements marins, han sorprès al públic assistent. Les polaines plenes de cascavells, combinat amb els salts dels balladors, donen un complement musical al grup de ministrers que acompanyen aquest grup que no es troba documentat en altres poblacions del país i que Tarragona ja pot dir que té en el seu Seguici.   

Foto: Laia Marín.

Joan Carles Blanch presenta 'Operació Tecla', una història il·lustrada de l'arribada de la relíquia de la santa

L'autor interpreta l'arribada del Braç de la patrona fa 700 anys com una història de poder
17/09/2022

Aquest divendres el Tingaldo 1 del Moll de Costa ha acollit la presentació del llibre Operació Tecla, de Joan Carles Blanch, on han assistit, entre d'altres, l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, i el president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset, acompanyant l'autor del llibre.

Aquesta història il·lustrada, que compta amb el patrocini del Port de Tarragona, interpreta les raons de l’arribada del Braç de Santa Tecla a la ciutat com una història de poder que al llarg del temps ha anat configurant gran part del tarannà de la societat tarragonina. Realitat i ficció es barregen en textos i il·lustracions amb una clara voluntat didàctica d’explicar com arrela Santa Tecla al segle XIV fins avui.  

Foto: Marc Colilla.

L'alcalde Ricomà participa a la Marató de Donació de Sang, al Recinte Firal del Palau de Congressos

La primera jornada va aportar 341 donacions de sang i 49 de plasma
17/09/2022

L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha participat aquest dissabte a la Marató de Donació de Sang, que es realitza des de divendres al Recinte Firal del Palau de Congressos. Ricomà ha donat plasma i ha animat la població tarragonina a contribuir-hi durant tota la jornada. La Marató de Donació de Sang de Santa Tecla continuarà al Recinte Firal fins a les 21 h d’avui 17 de setembre.

La Marató de Donants de Sang a Tarragona està impulsada pel Banc de Sang i de Teixits amb la col·laboració de l’Ajuntament de Tarragona i l’Associació de Donants de Sang del Tarragonès com a organitzadors. La Marató compta amb el suport d’entitats de la ciutat, que any rere any venen a donar sang en grup i així donar suport a la Marató i donar a conèixer el gest a les xarxes per animar altres persones a donar sang.

La jornada de divendres a la Marató de Donació de Sang de Tarragona va tancar amb 341 donacions de sang, 49 de plasma i 13 persones inscrites com donants de medul·la òssia.

Foto: Ajuntament de Tarragona.

La Festa per a Tothom torna al Balcó del Mediterrani

Aquesta iniciativa solidària arriba enguany a la 32a edició
17/09/2022

Aquest dissabte a les 11 h, al Balcó del Mediterrani, l’alcalde Pau Ricomà ha assistit a la recepció i presentació de la 32a edició del programa Festa per a Tothom. Aquest aplec de gegants i bestiari inclusiu, organitzat per Dow Chemical i l’Ajuntament de Tarragona, ha permès, un any més fer més gran la festa amb  la participació de tothom.  

L’alcalde ha volgut destacar “Tarragona fa anys que demostra que és una festa inclusiva. És molt important que enguany, com cada any, la visqui tota la ciutadania amb tota la intensitat possible”. Ricomà ha conclòs que “després de dos anys hi havia moltes ganes de tornar a celebrar la Festa per a Tothom, tal com s'ha fet sempre”.  

En acabar els parlaments la geganta Frida, el gegantó de Sant Rafael, el Gegant Martí de Premià de Mar, els Gegants del Port de Tarragona, l’Associació de Portants dels Nanos Nous de Tarragona, els Grallers Tocaferro i la colla de grallers del Centre d’Educació Especial Sant Rafael, han fet el tradicional ball.  

Foto: Marc Colilla.

L'alcalde Ricomà rep als participants del Convit del 700 al Palau Municipal

La Mostra de Folklore Viu ha replicat el Seguici Popular de Tarragona amb elements festius d'arreu del país
17/09/2022

L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha ofert aquest dissabte una recepció a les autoritats de les localitats participants al Convit del 700, així com amb representants de totes les entitats convidades. Tots plegats han participat en una fotografia de record d'aquesta ocasió excepcional a les escales del Palau Municipal.  

La Mostra de Folklore Viu tan especial d'enguany ha acollit els elements festius més representatius de les festes majors del país, que han actuat en el mateix ordre en què participa el Seguici tarragoní durant les festes de Santa Tecla. Aquesta mostra de folklore és un homenatge als seguicis populars dels Països Catalans i, en especial, al de Tarragona, del qual cada grup ha convidat el seu homòleg més representatiu. 

A la Mostra hi han participat el Ball de Diables de Vilanova, el Drac de Vilafranca, el Bou de Figueres, la Pàjara de Terrassa, la Godra de Caldes de Montbui, el Ball de Serrallonga de Sant Quintí de Mediona, l’Àliga de Girona, la Mulassa de Valls, la Cucafera de Montblanc, el Lleó de Barcelona, la Família Robafaves de Mataró, el Ball de Bastons de l’Arboç, el Ball de Pastorets d’Igualada, els Turcs i Cavallets de Sant Feliu de Llobregat, el Ball del Patatuf de Sant Climent de Llobregat, el Ball de Cercolets de Torredembarra, el Ball de Gitanes del Vendrell, el Ball de Valencians de Lleida, el Ball de Rims de Reus, la Dansa de la Moma de Carcaixent i la Moixiganga de Sitges. 

Foto: Marc Colilla.

L'Ajuntament reforça la seguretat per al bon desenvolupament de la Festa Major en els dies forts

Un nou servei de megafonia vetllarà per la Baixada de l’Àliga
20/09/2022

Amb motiu de l’arribada dels dies més forts de la festa major, la Guàrdia Urbana ha engegat el dispositiu habitual de seguretat ciutadana que es feia en prepandèmia. En col·laboració amb Mossos d’Esquadra, la policia local té previst ampliar la presència i efectius en els principals punts de concentració de persones i en les hores punta que es preveu aquestes aglomeracions.  

Es tracta, entre d’altres, del Passeig de sant Antoni, el Parc de la Reconciliació, els carrers de la Part Baixa Rebolledo i Cartagena; així com Pau Casals, Via de l’Imperi i Rambla Vella al centre de la ciutat. En aquest sentit la policia local vigilarà també la venda d’alcohol no autoritzat i vetllarà per evitar furts.  

La consellera de Seguretat Ciutadana i Protecció Civil, Cristina Guzmán, ha apuntat que “no permetrem conductes incíviques i que molestin la gent” i alhora ha afegit que “apel·lem a la responsabilitat de la gent i al consum responsable, per gaudir, entre tots, de la millor festa possible”.  

Per la seva banda Protecció Civil, en el seu Pla d’actuació municipal per la gestió del risc de grans concentracions de persones, fan una sèrie de recomanacions per al benestar de tots i totes. D’una banda, es recomana beure aigua fresca de manera regular; portar la documentació sempre a sobre i les pertinences personals protegides i localitzar sempre les possibles vies d’evacuació en concerts i espais molt concorreguts, entre d’altres.  

Finalment Guzmán ha volgut destacar que “el carrer es de tots i totes i se n’ha de tenir cura i això vol dir no embrutar, respectar el descans dels veïns i veïnes i ser curosos amb el mobiliari públic”. 

Nou servei de megafonia a la Baixada 

De cara a un dels actes més multitudinaris, la Baixada de l'Àliga de demà dia 21, l’Ajuntament ha incorporat una nova mesura de seguretat com és la instal·lació d'un nou sistema de megafonia.  

Des del primer tram del recorregut es recordarà a tots els participants a través de missatges de veu, les principals normes de funcionament, consells i algunes instruccions específiques de la Baixada, a banda de reforçar tot el dispositiu conjunt de seguretat com ja hem comentat i també el sanitari. Durant la Baixada, la unitat de drons de la Guàrdia Urbana controlarà l’esdeveniment des de l’aire.  

La consellera de Cultura i Festes, Inés Solé, ha expressat que "creiem que a la Baixada hi ha un element clau que és la corresponsabilitat ciutadana. Tots els participants tenen la responsabilitat que tot vagi bé». Solé ha afegit que «la nostra festa ha de ser exemplar. Tots som part de la festa i, per tant, tenim un paper clau de responsabilitat». 

D'altra banda, s'incrementaran efectius pel control de llaunes, vidre i envasos des de primera hora del vespre, així com també sobre la venda d’alcohol als establiments no autoritzats i que estiguin a de la zona d’influència. 

Guàrdia Urbana i Protecció Civil, recomanen trucar al 092 o al 112, en qualsevol incidència o situació d’emergència.  

Foto: Laia Díaz.

La periodista tarragonina Danae Boronat pronuncia el Pregó de Santa Tecla acompanyada de 6 dones esportistes en suport a l’esport femení

L'acte dona pas a la seqüència ritual de les festes
21/09/2022

La periodista esportiva Danae Boronat ha estat la protagonista d'aquesta jornada de Santa Tecla en pronunciar el Pregó de les Festes des de la plaça de la Font. El primer Toc de Pregó, interpretat pels Macers de la Ciutat, ha posat solemnitat a l’acte. A continuació, l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha glossat des del balcó principal de l'Ajuntament la pregonera d'enguany, qui anteriorment ha signat el llibre d’Honor del Consistori. 

L’alcalde Ricomà ha presentat la pregonera com “una persona que ens fa sentir orgullosos, que forma part del magnífic talent de la ciutat escampat pel món i que ens representa exercint de tarragonina allà on va”. L’alcalde ha continuat ressaltant que “es tracta d’una dona que triomfa en un món masculinitzat, el periodisme esportiu, una dona que té el caràcter i la força que ens defineix col·lectivament, com a  ciutat desacomplexada que som i ho hem de ser encara més”. 

A continuació, l’alcalde de Tarragona ha repassat les primeres fites professionals de la pregonera d’aquest 2022, destacant les seves primeres passes, encara amateur, a Radio Sant Pere i Sant Pau, segons Ricomà “credencials de pedigrí tarragonina que la van impulsar a menjar-se el món del periodisme esportiu i del periodisme futbolístic, convertint-se en la primera dona periodista que retransmetia un partit de primera divisió a una canal d’abast estatal”. 

Per la seva banda, Danae Boronat ha llegit el Pregó emocionada per l’honor i responsabilitat que aquest comporta i ha explicat que “gràcies a la feina he conegut ciutats impressionants però sempre he trobat a faltar la meva. Quina sort teniu de viure aquí! Tarragona m’esborrona i quan ets fora encara t’esborrona més. Tarragona és multi llengua, és multicolor, uneix persones de procedència diversa, no exclou ningú i això m’enorgulleix”. 

La pregonera ha recordat diversos moments de la seva infància a la ciutat i especialment els seus inicis en el món del periodisme i ha expressat “els que formem la societat civil construïm la ciutat i entre totes, n’estic convençuda, la podem fer més sostenible, més acollidora. Hem d’aspirar a que aquí s’hi pugui viure i treballar a parts iguals, a que hi hagi un equilibri saludable entre la feina i la vida”. 

La pregonera ha estat acompanyada de sis dones esportistes tarragonines, de clubs històrics que practiquen esports amb primacia masculina per tal de, des del Consistori, donar visibilitat i suport a l’esport femení. Danae Boronat ha fet una crida tant a institucions com a sector privat per “fer una aposta ferma i acabar amb les desigualtats laborals, econòmiques i socials que encara patim. Necessitem trencar amb les pors i els estereotips de gènere que limiten tant —ha manifestat— ja no tenim por de reclamar l’oportunitat de demostrar que estem igual o més preparades que qualsevol home”. 

Les esportistes que l’han acompanyat han estat la futbolista Marta Líria —ha jugat al Nàstic, el Barça i el Sabadell, entre altres, i actualment és la preparadora física del Nàstic Femení—, la nedadora olímpica Sylvia Fontana —ha participat en els campionats d'Espanya i Catalunya i en els Jocs Olímpics d'estiu de 1976, la remera olímpica Glòria Queralt —ha participat en competicions d’Espanya i Catalunya i ha estat campiona en la modalitat de quatre scull—, la jugadora d'hanbol Libertad Martínez —primera dona àrbitre de Tarragona que ha xiulat a primera Nacional, àrbitre de la federació espanyola d'handbol a primera nacional masculina i plata femenina i coordinadora territorial de Tarragona del comitè català d'àrbitres— la jugadora de bàsquet Patrícia Valiente  —ACB, ha jugat a la màxima Lliga femenina nacional i en categories inferiors del Nàstic i el CBT— i la jugadora de rugbi Ana Jorba —ha jugat en els equips de la URV, el CRT, el Reus, el BUC (Barcelona) i Selecció Catalana, Jaime Climent Rugby—.  

Boronat ha volgut tancar el seu pregó agraïnt l’honor atorgat “a l’alcalde Ricomà i a les persones que heu cregut que una dona i una dona jove com jo era la persona adient per fer el pregó d’unes festes tan especials com son les d’aquesta Santa Tecla 700” – i ha conclòs – “resulta impossible no sentir-me com una campiona, com si hagués guanyat la Champions o uns Jocs Olímpics”. 

Tot seguit, alcalde i pregonera han onejat la Senyera al balcó i han encès la metxa que ha donat inici a la tradicional Tronada, a càrrec de la Pirotecnia del Mediterráneo de Vilamarxant (País Valencià).   

Consulteu el teu complet del pregó de Danae Boronat (PDF).

Foto: Tjerk van der Meulen.

Repsol referma la seva col·laboració amb les festes de Santa Tecla

L'empresa amplia el seu patrocini pels actes de celebració especials vinculats als 700 anys de l’arribada de la relíquia de la patrona a Tarragona
22/09/2022

L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, i el director del Complex Industrial de Repsol a Tarragona, Javier Sancho, han refermat la col·laboració que Repsol dona, des de fa anys i de forma continuada, a les festes de Santa Tecla.   

L'alcalde Pau Ricomà, ha destacat que "el suport i l'estima de les empreses del territori és fonamental per mantenir vives les tradicions i fer de Santa Tecla la Major festa de Catalunya".  

Per la seva banda, el director de Repsol a Tarragona, Javier Sancho, ha apuntat que "fa més de 25 anys que Repsol participa de manera activa en les festes de Santa Tecla, col·laborant no només amb l'Ajuntament de la ciutat, com es fa evident amb aquesta signatura, sinó també col·laborant amb les diferents entitats que conformen el seguici festiu. I ho fem amb més ganes que mai, per tal de celebrar aquests 700 anys com mereix l'ocasió."  

Amb aquest conveni l'empresa amplia el suport amb un patrocini especial al documental 7 de Festa: Recuperem Santa Tecla 1970-2000, emmarcat dins els actes de celebració especials de Santa Tecla 700.   

El documental, dirigit per Joana Zapata i Maria Roig, que es va estrenar el passat 14 de setembre, fa un viatge en el temps a través de testimonis i imatges d'arxiu de quaranta anys enrere, donant a conèixer l'aventura de tot un grup de joves que, amb diferents inquietuds, van recuperar la festa tarragonina.

7de Festa es pot veure a TAC12, TotTecla.tv i al YouTube de Tarragona Cultura

7.000 espelmes acompanyaran la el recorregut de la Professó de Santa Tecla en commemoració dels 700 anys de l'arribada de la relíquia a Tarragona

La diada castellera de Santa Tecla, els Pilars caminant, el Seguici, l’Entrada del Braç, el concert d'Els Pets i el Correfoc marquen l’agenda dels darrers dies de festa
22/09/2022

Demà, divendres 23 de setembre, la diada de Santa Tecla començarà amb l’anada a Ofici amb el Seguici a les 9.15 h des de la plaça de la Font fins a la Catedral de Tarragona, on es farà la salutació a la Senyera de la ciutat a càrrec dels trompeters municipals i la seva entrada amb la ballada conjunta de tots els elements festius i els pilars de les quatre colles castellera, alhora que esclaten les salves pirotècniques d’homenatge, seguides d’un ram de tro. Portaran la bandera de la ciutat, a proposta del Ball d’En Serrallonga de Tarragona, Gina Còrdova Pérez, Joaquim Marmany Inglés i Gemma Sabaté Piqué. La sortida del Seguici serà retransmesa en directe per Tarragona Ràdio. A les 10 h, a la mateixa Catedral, se celebrarà l’Ofici i el cant dels Goigs de Santa Tecla. En acabar, sobre les 10.45 h, es farà la tornada d’Ofici fins a la plaça de la Font on hi haurà la tanda de lluïment del Seguici. I a les 13 h, la plaça serà escenari de la Diada Castellera de Santa Tecla amb les quatre colles de la ciutat, una jornada que retransmetran en directe Tac12 i Tarragona Ràdio.  

A la tarda, a les 18.15 h, des de la plaça de la Font, sortirà l’anada a Professó amb el Seguici popular fins al pla de la Seu, on a les 19 h començarà l’Extraordinària Professó del Braç de Santa Tecla. Com a novetat, amb motiu de la commemoració dels 700 anys de l’arribada de la relíquia de la patrona a Tarragona, acompanyaran a la Professó set mil fanalets que guiaran el recorregut de la mà de la ciutadania participant. Serà al voltant de les 21 h quan farà entrada a la Catedral, el Braç de Santa Tecla acompanyat del Seguici, les colles castelleres, les campanes, les salves pirotècniques i els focs artificials. Seguidament, des del pla de la Seu, tindrà lloc la tornada de Professó amb la Baixada del Seguici, el qual farà la seva darrera tanda de lluïment a la plaça de la Font. La Professó i l’Entrada del Braç seran retransmeses per Tac12 i Tarragona Ràdio. Finalment, a les 23 h, des de la punta del Miracle, esclatarà el castell de focs de Santa Tecla a càrrec de la Pirotecnia del Mediterráneo (País Valencià). 

Dissabte 24, diada de la Mercè, la jornada castellera despertarà amb les matinades. A les 13 h, la plaça de les Cols acollirà els castells, les torres i els pilars amb les quatre colles tarragonines, que alçaran els pilars caminant fins a la plaça de la Font i comptarà també amb la retransmissió en directe de Tac12 i Tarragona Ràdio.  

A les 18 h tindrà lloc una altra de les novetats de les festes d’enguany: la representació del Ball de Dames i Vells a Ponent, concretament a la plaça de la Constitució de Bonavista. El ball es repetirà a les 19 h.  

A les 18.30, l'escenari del Teatre Metropol acollirà el grup musical italià de Claudia Crabuzza amb motiu del 50è aniversari de l’agermanament de les ciutats de Tarragona i l’Alguer. El concert estarà presidit per l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, i l’alcalde de l’Alguer, Mario Conoci, i coorganitzat pels dos ajuntaments. Aquest concert de la jove cantant algueresa és d’accés lliure i limitat fins a completar l’aforament. 

A les 19 h, la plaça de la pagesia també acollirà el concert de música de banda amb la Stadtharmonie Amriswil, que presenta De Suïssa a Catalunya. Aquesta proposta està dirigida per l’oboista tarragoní Jordi Bertran Sastre, antic membre de la Banda Unió Musical de Tarragona, qui col·laborarà en un concert que repassarà els temes folklòrics suïssos i els pasdobles festius més reconeguts. 

A les 19.30 h, Rambla Music presenta La Salseta de la Plateria al Teatre Tarragona, un concert homenatge a les orquestres La Salseta del Poble Sec i la Plateria a ritme de big band i les veus de Laia Batlle, Txus Cano, Raquel Esteve i José Granadero. Una proposta musical de TGN Big Band sota la direcció de Jordi Griso.  

Els Pets ofereixen el darrer macroconcert de les festes

Dissabte a les 20 h, la Tarraco Arena viurà el darrer macroconcert de les festes 2022 amb Els Pets que presenten el seu darrer treball, 1963, de la mà del Diari Ara amb la col·laboració de l’Ajuntament de Tarragona. El darrer disc de la banda de Constantí és un nou treball sobri i detallista, ple de melodies enganxoses que embolcallen històries amb ànima. Dotze cançons que demanen ser escoltades amb calma, reflectides en els clàssics de la new wave britànica, però alhora amb la voluntat trencadora i contemporània. 1963 és un cant adult a la vida, una reivindicació del pòsit que donen els anys viscuts. Les entrades es poden comprar al web www.tarracoarena.com.  

Finalment, a les 22 h, se celebrarà el Correfoc de Santa Tecla des de la plaça de la Mitja Lluna amb els balls de diables de Ball de Diables de Torredembarra, Vila-seca, Valls i Tarragona, la Colla de Diables Voramar del Serrallo, el Drac de la Geltrú, el Xaloc de Salou, i el Drac, el Bou, la Víbria i el Griu de Tarragona. Un cop acabat el Correfoc, des de la Rambla Nova s’encendrà la sorollosa i espurnejant traca, seguida del ‘Visca Santa Tecla!’ i la façana pirotècnica que s’enlaira des de l’esquena de l’estàtua de Roger de Llúria al mateix Balcó del Mediterrani.   

Diumenge, la Cloenda a la Catedral

Diumenge, 25 de setembre a les 20.30 h, es clouran les festes de la commemoració a la Catedral amb Vesperae Tarraconensis. La Catedral del so de Tarragona. Aquest concert de cloenda de la celebració dels 700 anys de l’arribada de la relíquia del Braç de Santa Tecla a la ciutat està dirigit pel tarragoní Xavier Pastrana i es repetirà en una segona sessió a les 22.30 h per la qual encara es poden reservar entrades al web entrades.tarragona.cat. Durant el concert, s’estrenarà la peça de nova creació dedicada a la patrona composta per Josep Vila. Al concert hi participaran cinc corals tarragonines (el Cor Ensemble O Vos Omnes, el Cor de la URV, el Cor Da Capo, el Cor In Crescendo i el Cor Ciutat de Tarrahona) i els solistes Marta Mathéu i Roger Padullés, que compartiran les seves veus amb un grup instrumental de dotze vents i el magnífic orgue de la Catedral amb Juan de la Rubia. Un total de 150 músics i cantaires per fer la sensació d’un embolcall sonor de 360 graus. L’acte serà retransmès en directe per Tac12. 

Foto: David Oliete.

L'alcalde Ricomà la banda Stadtharmonie Amriswil, que participa aquests dies a les festes de Santa Tecla

La formació suïssa acompanya la BUMT al Seguici i dissabte oferirà un concert en solitari
22/09/2022

L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha ofert aquest dijous una recepció a la banda musical suïssa Stadtharmonie Amriswil, que visiten la ciutat aquests dies, convidats per la Banda Unió Musical de Tarragona. La Stadtharmonie Amriswil participa aquesta tarda juntament amb la Banda Unió Musical de Tarragona a la Cercavila de Santa Tecla i dissabte, a les 19 h, oferirà a la plaça de la pagesia, el concert de música de banda De Suïssa a Catalunya

L'alcalde Ricomà els ha convidat a viure aquestes festes i ha expressat que "la música és universal, no necessita traducció. Tarragona té una llarga tradició musical que ha fet gran la ciutat".

La Stadtharmonie Amriswil està dirigida per l’oboista tarragoní Jordi Bertran Sastre, antic membre de la Banda Unió Musical de Tarragona, qui col·laborarà en el concert que repassarà els temes folklòrics suïssos i els pasdobles festius més reconeguts.

 

La diada castellera de la Mercè s'avança a les 12 h i tindrà tres rondes, a més del pilar caminant

Aquest dissabte també tindrà lloc la signatura del protocol de renovació de l'agermanament amb l'Alguer
23/09/2022

La diada castellera de la Mercè d'aquest 24 de setembre incorporarà una ronda més respecte les dues habituals. D'aquesta manera les quatre colles de la ciutat disposaran de tres rondes per enlairar els seus castells i, a continuació, tindrà lloc l'habitual baixada del pilar caminant. Tot plegat també comporta un canvi en l'horari de la diada, que començarà a les 12 h i no a les 13 h com estava previst).

El president de la Generalitat, Pere Aragonés, presenciarà, juntament amb l'alcalde Pau Ricomà, els pilars caminant que protagonitzaran les quatre colles locals. 

D'altra banda, a la tarda, a les 18.30 h, l'alcalde Ricomà i l'alcalde de l'Alguer, Mario Conoci, assistiran al concert del grup de la cantautora algueresa Claudia Crabuzza a l'interior del Teatre Metropol. 

 

Suspesos tots els actes de Santa Tecla d'aquest divendres

A causa de les intenses pluges que cauen durant tota la tarda a la ciutat
23/09/2022


L'Ajuntament de Tarragona, amb la voluntat de prioritzar la seguretat ciutadana, ha decidit suspendre a partir d’aquest moment i en endavant totes les activitats de les festes de Santa Tecla previstes per a aquest divendres a causa de les fortes pluges i les dificultats de mobilitat associades.
 

Última hora sobre les afectacions als actes de Santa Tecla per la previsió de pluja d'avui dissabte

Entre les modificacions destaca l'ajornament del Correfoc, que tindrà lloc demà diumenge a partir de les 22 h
24/09/2022

A causa de la situació d’alerta encara activa per risc d’inundacions, els actes següents previstos per avui al carrer dins del programa de les festes de Santa Tecla pateixen les següents modificacions:

  • 17.30 h, Cafè concert amb els grallers locals, a l’Antiga Audiència.  
  • Barraques al passeig de les Palmeres. Es manté tot el programa, a excepció de l’actuació de Zebrass a les 0.15 h, que es substituiria per música ambient. 
  • 18 i 19 h, Dames i Vells a Bonavista. Es traslladen les representacions al Centre Cívic de Bonavista 
  • 18 h, Teclatapa. SUSPÈS per raons tècniques 
  • 18.30 h, pl. Corsini. Repte Experimenta. SUSPÈS 
  • 19 h, Pont del Diable. Concert d’Eva Fernandez. SUSPÈS 
  • 19 h, Ball en línia amb  Crazy Boots a la Rambla Nova es manté, sempre que no plogui 
  • 19 h, Paco Candela en concert al Palau Firal. Suspès 
  • 19 h, Concert de música de banda amb la Statdharmonie Amriswil  es trasllada a l’esglèsia de Sant Miquel del Pla (plaça de Sant Miquel 1, al costat de la plaça de Dames i Vells) 

Recordem que els espais alternatius tancats tenen aforament limitat, en funció de la capacitat de la sala. 

Pel que fa al Correfoc de Santa Tecla, els grups de foc del Seguici Popular, el Ball de Diables de Tarragona com a entitat organitzadora i l’Ajuntament de Tarragona han consensuat ajornar-lo a demà diumenge 25 a les 22 h a causa de la millora de la previsió meteorològica prevista pel dia de demà.  

Tots els concerts i espectacles que estaven previstos en diversos recintes es mantenen en els espais programats. Recordem que són els següents: 

  • 18.30 h, Claudia Crabruzza en concert al Teatre Metropol, accés pel carrer Armanyà. 
  • 19.30 h, Concert Rambla Músic al Teatre Tarragona.  
  • 20 h, Les bones intencions de la Sala Trono.  
  • 20 h, Els Pets a la Tarraco Arena Plaça.  
  • 22 h, Les coses excepcionals a la Sala Trono.  

La Catedral de Tarragona exhaureix les localitats per gaudir de l'espectacle de cloenda dels actes de Santa Tecla 700

Més de 150 músics i cantaires, sota la direcció de Xavier Pastrana, protagonitzen 'Vesperae Tarraconensis. La Catedral del so'
25/09/2022

La Catedral de Tarragona acull aquest diumenge dues sessions de l'espectacle de cloenda de la commemoració dels 700 anys de l’arribada de la relíquia del Braç de Santa Tecla a Tarragona. El concert Vesperae Tarraconensis. La Catedral del so s'ha celebrat aquest vespre a la Catedral de Tarragona exhaurint les entrades per a les dues sessions (20.30 h i 22.30 h) i ha comptat amb l'assistència de l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya, Adelaida Moya; l'arquebisbe Metropolità de Tarragona, Joan Planellas; així com altres autoritats i patrocinadors.

El concert de cloenda, que posa punt i final als 14 dies de les festes de Santa Tecla d'enguany, ha estat dirigit per Xavier Pastrana i ha estrenat una peça de nova creació dedicada a la patrona composta per Josep Vila. Al concert hi han participat cinc corals tarragonines (el Cor Ensemble O Vos Omnes, el Cor de la URV, el Cor Da Capo, el Cor In Crescendo i el Cor Ciutat de Tarrahona) i els solistes Marta Mathéu i Roger Padullés, que han compartit les seves veus amb un grup instrumental de dotze vents i el magnífic orgue de la Catedral amb Juan de la Rubia. Un total de 150 músics i cantaires per fer la sensació d’un embolcall sonor de 360 graus. 

L’acte ha estat retransmès en directe per Tac12 i la Xarxa de Televisions Locals. 

Foto: Tjerk van der Meulen.

Santa Tecla retorna als carrers amb la participació més alta de la seva història en tots els seus actes

Més de 300 professionals han fet possible la major festa de Catalunya
07/10/2022

Santa Tecla 2022, la Santa Tecla de la represa, del retorn de tota l’activitat als carrers i les places i la Santa Tecla de la commemoració dels 700 anys de festa també ha estat la Santa Tecla de la participació en tots els sentits. I és que, tant a nivell de públic assistent als més de 400 actes com d’agents actius i professionals implicats, les xifres de participació superen les d’edicions anteriors a la pandèmia. 

Aquest matí, l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, i la consellera de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Tarragona, Inés Solé, han fet balanç d’aquestes festes, les més llargues també de la seva història. L’alcalde ha volgut destacar “la gran implicació i coordinació de tots els departaments municipals, la participació sense precedents de tota la ciutadania així com el paper imprescindible de totes les entitats i agents implicats més que mai en les festes”. 

L’alcalde també ha assenyalat que “el fet extraordinari d’aquesta Santa Tecla ha fet que, a les entitats i persones actives habituals presents cada any a les festes, enguany s’hagin afegit més de 600 persones més entre creadors, artistes i intèrprets locals. Ha estat la Santa Tecla del talent local: volíem donar-li visibilitat i ho hem aconseguit”. 

14 dies – 4 més que els altres anys – d’actes per a tots els públics, edats i gustos. Tal com ha destacat la consellera de Cultura i Festes, Inés Solé, “després de Sant Magí, ja vam posar-nos a treballar amb la previsió d’aquesta gran assistència i participació tot planificant dispositius especials de seguretat i mobilitat com el de la Baixada de l’Àliga, i programant diferents actes a diversos indrets de la ciutat dins la mateixa franja horària amb la voluntat de distribuir les grans concentracions de públic”. Solé ha conclòs: “Així i tot, hem tingut la grata sorpresa de veure que tots els actes sense excepció han tingut extraordinària resposta i han estat plens i sense incidents”.    

La consellera Solé ha recordat que Santa Tecla 2022 ha volgut posar èmfasi apostant per la diversificació d’espais i l’ampliació de grans escenaris com la plaça de la Font, l’Anella Mediterrània i la plaça Corsini, i no només amb programació d’espectacles musicals sinó també acollint grans esdeveniments esportius, com el d’enguany de la Semifinal i Final de la lliga Nacional Catalana de Bàsquet. “Hem escampat Santa Tecla i hem ampliat espais i continuarem apostant per la diversificació d’actes com ara els esdeveniments esportius”.   

El retorn dels macroconcerts a l’Anella Mediterrània amb Viuda Negra i Barón Rojo i a la plaça Corsini amb Manel i Auxili i Germà Negre, l’Amparito.cat de la mà de la BUMT al Teatre Auditori del Camp de Mart, la Cia Imperfecta al Teatre Tarragona, la Baixada de l’Àliga, les diades castelleres, així com totes les actuacions del Seguici Popular els dies 22 i 23 de setembre amb l’anada i tornada a ofici han estat els actes amb més assistència. 

Una inauguració i una cloenda a l’alçada 

Santa Tecla 2022 s’iniciava el passat 12 de setembre amb l’espectacle inaugural de Santa Tecla 700, Setembre, a la TAP. Prop de 3.400 assistents van presenciar el tret de sortida d’aquestes festes excepcionals de la mà dels tarragonins Marc Chornet, Roger Conesa i la participació de gairebé dos-cent intèrprets de les arts escèniques tarragonines. A banda de les actrius també tarragonines Júlia Creus, Muntsa Alcañiz i Agnès Busquets, hi van intervenir les companyies de teatre tarragonines Tornavís Teatre, (H)istrionis, TotTeatre.som, Thaleia, G.E Atenea, Vis de Vanadi, Ganyotes Teatre, La Golfa, Nebulosa Teatre, Cicle Teatre, Referents, i els grups de Carnaval Nou ritme, Cayolargo, Dones de Sant Salvador, La Ballaruga, el Club Maginet, Colours Fantasy, Albada,Dones de la Part Alta, Dansa Montserrat i el Ball dels 7 Pecats Capitals. 

La cloenda de la commemoració dels 700 anys de l’arribada de la relíquia del Braç de Santa Tecla a Tarragona també suposava una explosió de talent local i participació ciutadana. Més de 1.500 espectadors acomiadaven les festes el 25 de setembre a la Catedral amb els dos passis programats (a causa de l’èxit de vendes) del concert Vesperae Tarraconenses, La Catedral del So. Al concert, dirigit per Xavier Pastrana i que estrenava una peça de nova creació dedicada a la patrona composta per Josep Vila, hi van participar cinc corals tarragonines (el Cor Ensemble O Vos Omnes, el Cor de la URV, el Cor Da Capo, el Cor In Crescendo i el Cor Ciutat de Tarragona), els solistes Marta Mathéu i Roger Padullés, un grup instrumental de dotze vents, el magnífic orgue de la Catedral i un total de 150 músics i cantaires de la ciutat.  

Tarragona, capital de la cultura popular del país 

Tarragona ha sigut durant uns dies epicentre de la cultura popular del país. El Convit del 700 acollia a la ciutat el passat 17 de setembre fins a 650 participants de 21 grups convidats amb bèsties i balls d’arreu dels Països Catalans tot reproduint el seguici tarragoní en una Mostra de Folklore Viu única mai vista abans arreu del país. Una seixantena de persones, aquestes pertanyents a les entitats del seguici tarragoní, van participar en tota l’organització de l’esdeveniment i van fer d’amfitrions dels convidats amb la rebuda dels grups i l’acompanyament a les cercaviles. 

El Seguici de la ciutat que, per fi tornava als carrers i les places amb total normalitat després de la pandèmia, enguany ha crescut amb la incorporació del Ball de Titans que, coincidint amb els 700 anys de la seva primera notícia, el Gremi de Marejants recuperava tal com ho va ser des del s.XIV i fins a principis del s.XIX. Es tracta d’un element clarament diferent de la resta i que no es troba documentat en altres poblacions del país.  

La cultura popular ha estat la gran protagonista de la commemoració dels 700 anys de festa no només amb la seva expressió més habitual en format cercavila sinó també a partir de molts altres mitjans contemporanis. És el cas dels documentals 7 de Festa i A la recerca de les relíquies, la publicació del llibre Operació Tecla, el projecte audiovisual Del cor a la festa, el projecte Raperes i Vells, o els diferents materials pedagògics ideats per l’ocasió. Totes aquestes iniciatives, amb segell també 100% tarragoní, han tingut una molt bona rebuda per part de la ciutadania. 

Les xifres turístiques 

A l’oficina de Turisme de la Rambla Nova, el nombre de consultes sobre la programació festiva va representar durant els dies 12 a 25 de setembre més d’un terç (36,36%) i ocupa la primera posició seguit de consultes sobre patrimoni (24,81%). A l’Antic Ajuntament, el volum de consultes sobre les festes va representar un 28,86%, i ocupa la tercera posició, per darrere del plànol monumental (32,6%) i el patrimoni monumental (30,7%). 

El volum total de visitants a les oficines d’atenció turística durant Santa Tecla 2022 ha estat de 4.595, gairebé doblant els visitants del 2021 (2.412). 

Referent a l’ocupació hotelera, el comportament de la primera quinzena ha estat d’una ocupació del 68%, mentre que la segona es va arribar a una mitjana del 70% amb puntes properes al 100% els dos caps de setmana de festes. Aquest increment s’ha donat en totes les tipologies d’allotjament (càmpings, hotels, apartaments i habitatges d’ús turístic) i suposa 31,2 punts percentuals per sobre de les mateixes dates de 2021. Les pernoctacions totals han estat de 60.372.  

L’alcalde Ricomà ha ressaltat “el gran aparador cap enfora que representen cada cop més les festes de Santa Tecla” i ha avançat que “l’Ajuntament de Tarragona ha encarregat un estudi d’impacte econòmic de les festes de Santa Tecla que ajudarà a tenir més detall de la repercussió d’aquestes a la ciutat”. 

Més cobertura i seguiment mediàtic que mai 

Les festes de Santa Tecla han tingut un gran ressò i seguiment mediàtic. Prop de 70 professionals i fins a 25 mitjans de comunicació locals, nacionals i estatals han cobert els diferents actes entre el 12 i el 25 de setembre, sent les diades castelleres els actes amb més repercussió. 

Tac 12 i Tarragona Ràdio ha fet un desplegament sense precedents amb un important increment de recursos tècnics i humans sobretot a peu de carrer i plaça. En total, Tac 12 ha donat cobertura en directe a més d’una desena d’actes de les festes i que s’han pogut recuperar al canal de Youtube i a Tecla TV. Els actes coberts més destacats han estat l’espectacle inaugural i el concert de cloenda, les diades castelleres i els pilars caminant, les representacions de Dames i vells, el Convit del 700 i la Baixada de l’Àliga, que enguany incorporava un drone per aconseguir plans de vertigen, entre d’altres. 

Altres televisions nacionals com TV3, Catalunya Ràdio o Rac1 han intensificat el seu desplegament i cobertura aquestes festes amb diverses connexions en directe dins les seves graelles. Rac1 va presentar el programa Islàndia, amb Albert Om, des del Teatre Tarragona amb motiu dels 700 anys de les Festes de Santa Tecla. 

Xifres rècord al web i a les xarxes socials 

La web de Santa Tecla aquest 2022 ha tingut rècord històric de visites. Prop de 100.000 en un mes, entre el 26 d’agost i el 27 de setembre, i punta de més de 10.000 usuaris en un sol dia, el primer dissabte de les festes. 

El contingut més vist ha estat el programa i el més cercat al cercador, els concerts, el programa, el correfoc, la peonada i els castells. 

Enguany també ha augmentat el nombre d’usuaris, eminentment mòbils. Un 78% han accedit al web amb el mòbil, una tendència a l’alça. El trànsit procedent de xarxes socials té un increment important respecte al 2019 (del 5 al 8%). Dins el trànsit social, Facebook continua sent la xarxa que porta més trànsit a la web, seguida de Twitter i Instagram, però escurçant distàncies. Pel que fa a la TGN Agenda, manté la mateixa tendència de creixement d’usuaris que la web de Santa Tecla. 

La Santa Tecla 2.0 també ha sigut de rècord, arribant a les 167.421 visualitzacions a les publicacions de Facebook de Santa Tecla i a 877.833 les piulades des de SantaTeclaTGN. Les publicacions que han generat més interès han estat la Mostra de Folklore Viu, els Pilars Caminant, la sortida del seguici i la informació de servei sobre les pluges donada els dies 23 i 24 de setembre.  Moltes de les publicacions que s’han fet amb influencers han arribat als 300.000 usuaris. 

El marxandatge de Santa Tecla, exhaurit 

L’estand de Festes ha venut els productes oficials de les festes i també altres materials relacionats amb aquestes de la mà de fins a 38 entitats de la ciutat que s’han volgut sumar a les festes d’enguany amb els seus productes. El marxandatge oficial ha exhaurit totes les seves existències. Les vendes on line han augmentat també en aquesta edició.  

Serveis especials i coordinats de seguretat i mobilitat i neteja 

Durant els 14 dies de festa, la Guàrdia Urbana va cobrir tots els actes previstos, amb més d’una trentena d’agents en diferents torns de treball, matí, tarda i nit i amb la implicació de totes les unitats de les diferents divisions des de comandaments, a agents, realitzant més de 1.300 hores de serveis especials. Per tal de cobrir tota aquesta feina, també es va comptar amb la col·laboració del Cos de Mossos d’Esquadra, voluntaris de Protecció Civil així com Serveis d’Emergències de Bombers i Sanitaris.  Tot plegat, un treball exhaustiu i coordinat que ha donat com a fruit unes festes cíviques, segures i sense incidents destacats. 

Cal destacar la resposta immediata i el treball ingent de tots els efectius i professionals municipals per revertir des del minut 1 els efectes dels aiguats del dia de Santa Tecla.  

El Punt Lila, present en molts dels actes i espais principals de les festes, no ha registrat cap incident destacat durant del 12 al 25 de setembre. Per contra, ha efectuat més de 2.000 informacions entre la ciutadania assistent i ha repartit diversos materials informatius. La novetat d’aquestes festes, el tapagot, va exhaurir les seves 2.200 unitats durant la primera setmana de festes.  

Des del departament de Neteja Pública s’ha donat cobertura a tots els actes celebrats, amb la neteja i subministrament de bujols i tot restablint la normalitat a la ciutat, deixant-la neta i en condicions, no només en les zones puntuals on es realitzaven els actes, sinó també els entorns i les zones de pas. Aquests Serveis han suposat unes 600 hores de treball en continu per tal de tenir la ciutat neta. 

Tarragona recuperarà la capella de Santa Tecla la Vella i el seu jardí

L’Ajuntament, la Diputació, la Generalitat, la Catedral i el Museu Diocesà treballen per reobrir aquest espai patrimonial al març
07/11/2022

L’Ajuntament, la Diputació, la Generalitat i la Catedral estan treballant per recuperar la capella de Santa Tecla la Vella i el seu jardí, que hi ha dins el recinte de la Catedral de Tarragona. Aquest espai patrimonial va esdevenir el cementiri de la ciutat entre els segles XII i XIX i, des d’aleshores, ha fet la funció de magatzem lapidari del Museu Diocesà. Els intents per reobrir l’espai van començar fa un segle i ara, en el marc de la commemoració de Santa Tecla 700, serà una realitat. Els treballs de documentació, trasllat i conservació de les restes patrimonials van començar la setmana passada i es preveu que acabin al febrer, després d’arranjar la jardineria, rehabilitar la capella i museïtzar l’espai. Amb tot, el projecte compta amb un pressupost de 24.000 €

Segons ha explicat el director de Museu Diocesà de Tarragona, Andreu Muñoz, en la presentació d’avui, “aquesta actuació, que va en paral·lel a l’habilitació del futur Museu Diocesà al recinte catedralici, té l’objectiu de recuperar la capella de Santa Tecla la Vella per la ciutadania, museïtzant l’espai com a referencial per explicar la història del món funerari paleocristià”. Pel que fa al degà del Capítol de la Catedral, Antoni Pérez de Mendiguren, “des del primer moment, el deganat ha volgut obrir les portes de la Catedral a la ciutat, millorant-la amb accions com aquesta. És més, també recuperarem la idea que es perseguia ja fa cent anys de fer de l’entorn un jardí romàntic”.  

El diputat de Serveis d’Assistència al Ciutadà, Joan Josep Garcia, ha afegit que “des de la Diputació, donem suport a aquesta intervenció amb la voluntat de revaloritzar el patrimoni del territori”. En la mateixa línia, la directora dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat, Lurdes Malgrat, ha dit que “l’objectiu del departament, a part de conservar i difondre el patrimoni, és visualitzar-lo més i fer-lo més accessible perquè arribi a la ciutadania”. Finalment, l’alcalde, Pau Ricomà, ha clos la presentació dient que “avui estem aquí fruit d’una voluntat i sensibilitat comuna per recuperar per a la ciutat un important monument que ha pogut ser damnificat per l’immens volum patrimonial de Tarragona”. 

Foto: Tjerk van der Meulen.

square_img
22/12/2023

Exhaurides les entrades per al concert d'Estopa

Tarragona és una de les ciutats on farà parada la gira de celebració dels 25 anys de carrera de la formació musical

Vegeu-ne més
square_img
19/12/2023

Estopa actuarà a l’Anella Mediterrània el 14 de setembre

Les entrades surten a la venda aquest dijous 21 de desembre a les 12 h

Vegeu-ne més
square_img
25/09/2023

Sandra Ramos: "Santa Tecla és un referent a nivell nacional que ens situa com a capital de la Festa Major"

La consellera de Festes ha lamentat l’accident ocorregut ahir a la nit durant la Traca i ha assegurat que “s’han acomplert totes les estrictes mesures de seguretat”

Vegeu-ne més
square_img
21/09/2023

L’actor Oriol Grau pronuncia un pregó de Santa Tecla irreverent i emotiu reivindicant el paper de la cultura, la llengua i el feminisme

Grau: “En aquesta primera escola de teatre de carrer que és el ball de Dames i Vells, he après l'ofici de fer riure, que tantes satisfaccions m'ha donat a la vida”

Vegeu-ne més

APP TGN Agenda

Descarrega’t l’app TGN Agenda i tindràs a mà tota l’activitat de la ciutat de manera permanentment actualitzada. L’aplicació t’informarà dels esdeveniments relacionats amb la cultura, les festes, el patrimoni i l’esport i podràs personalitzar-la segons els teus interessos. Estigues al dia de les festes de Santa Tecla de manera ràpida i senzilla!