Notícies 2021

Santa Tecla Tarragona

Roser Olivé serà la Perpetuadora de les Festes de Santa Tecla 2021

Pau Ricomà, alcalde de Tarragona: “S'està treballant per fer un pas més en funció de les circumstàncies sanitàries de la pandèmia”
10/03/2021

La grallera i pedagoga musical Roser Olivé serà la perpetuadora d’honor de les Festes de Santa Tecla 2021. La Comissió Assessora del Seguici Popular, reunida aquest dimecres al vespre, no va posar objeccions a la proposta de la Conselleria de Cultura. A banda del currículum que Olivé té al voltant de la música, l’alcalde de Tarragona i conseller de Cultura,, Pau Ricomà, ha destacat durant la comissió la gran vinculació d’aquesta tarragonina al Seguici Popular sempre des del vessant musical: “Des dels inicis del Seguici ha proposat actes i esdeveniments per tal de donar valor a la part musical de la nostra festa, així com també ha compost peces vinculades al Seguici com la Moixiganga de Tarragona”.

Roser Olivé i Aymerich, nascuda a Tarragona, va participar en la creació de l'Aula de Música Tradicional de la Generalitat de Catalunya exercint com a professora de mestratge de l'instrument a Figueres, Tortosa, Vila-seca, Barcelona i Lleida. També va exercir, des de la seva creació i durant uns quants anys, de professora a l'Aula d'Instruments Tradicionals de l'Escola Municipal de Música de Tarragona. Actualment i des de 2012 dirigeix l’AMTP El Tecler amb les seves diverses seus arreu de Catalunya alhora que segueix amb el mestratge dels instruments. Durant tots aquest anys, Olivé ha recuperat diverses músiques del nostre folklore com la Marxa de Moros i Cristians de Lleida o el Ball de les Galeres de Reus però també ha compost diverses músiques, com la Moixiganga de Tarragona, i peces per a diferents elements de la ciutat de Tarragona.

Roser Olivé ha dirigit una vintena de grups de música tradicional del país com ara els Gralleres SO NAT de Tarragona, Cobla de Ministrers de la Ciutat de Tarragona, Los Llorus del Negritu, Cobla del Consell Municipal de Tarragona, Sonagralla i Roser Olivé & Pere Olivé, aquest últim aplicant els nous llenguatges de la música contemporània.

Treballant en les diferents festivitats

Un altre dels temes tractats durant la comissió d’aquesta tarda ha estat la previsió de continguts per a les festes d’aquest any. L’alcalde ha fet saber als membres de la Comissió Assessora del Seguici Popular que a nivell tècnic s’està treballant per tal de realitzar un seguit d'activitats durant les diferents festivitats d’enguany. “Entre d'altres coses, s'està treballant per fer un pas més en funció de les circumstàncies sanitàries de la pandèmia”, ha afirmat l’alcalde Ricomà. Tot i això, durant la reunió s’ha remarcat que cal, per una banda, veure l'evolució de la crisi sanitària provocada per la COVID-19, així com convocar una assemblea d’entitats per estudiar els detalls i fer-les totes partíceps de les decisions.
 

L'Ajuntament de Tarragona i l'Assemblea del Seguici acorden que el Seguici surti al carrer per Santa Tecla

Pau Ricomà: “Tot el treball, l’esforç i sobretot l’experiència d’aquest últim any ens han permès fer-ho possible”.
13/04/2021

El Seguici sortirà al carrer per la Santa Tecla d’aquest 2021. Ho farà realitzant unes passades de lluïment a la plaça de la Font. Així ho han acordat aquesta tarda l’Ajuntament i els responsables de les entitats, reunits en assemblea, sempre i quan la situació sanitària ho permeti arribat el moment. 

Des de la Conselleria de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona s’ha treballat durant els últims mesos en aquesta proposta que avui ha consensuat amb les entitats que conformen el Seguici. L’alcalde i conseller de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Pau Ricomà, ha agraït a les entitats la seva col·laboració i s’ha mostrat satisfet amb la decisió presa conjuntament: “Tot el treball, l’esforç i sobretot l’experiència d’aquest últim any ens ha permès buscar la fórmula adaptada a les circumstàncies per fer possible veure el Seguici per Santa Tecla”. 

L’alcalde ha recordat activitats recents com el Magatzem Reial, així com d’altres programacions culturals organitzades des de la Conselleria de Cultura de l’Ajuntament, que han donat l’experiència necessària per elaborar la proposta aprovada aquest dimarts. 

La proposta contempla un seguit de tandes de lluïment del Seguici a la plaça de la Font els dies 22 i 23 de setembre. Seguint el que estableix actualment el PROCICAT sobre activitats de cultura popular i tradicional, les passades es duran a terme en un espai perimetrat i estàtic on el públic pugui estar assegut, amb assignació prèvia de seients i registre previ per tal de mantenir un aforament controlat —de màxim 1.000 espectadors— i respectant en tot moment les mesures sanitàries. 

Es preveu la participació del Seguici en la seva totalitat. Es concretarà amb cada grup com serà la seva participació i es vetllarà per la idiosincràsia de cada element. Les actuacions es faran totes dalt d’un escenari i, per la seva banda, els participants hauran de complir —en les actuacions i els assajos— les limitacions establertes en el corresponent pla sectorial aprovat pel Comitè de Direcció del Pla d’Actuació del PROCICAT. 

Totes aquelles persones interessades en assistir-hi caldrà que facin una reserva prèvia. Del procediment per fer aquestes reserves se n’informarà més endavant. 

Tarragona celebrarà els 700 anys d’història de la festa per Santa Tecla 2021 i fins Santa Tecla 2022

Santa Tecla 700 posarà en valor l'evolució de la festa major durant aquests 7 segles i projectarà la Santa Tecla que la ciutat vol tenir en les pròximes dècades. Alcalde Ricomà: "És el moment de treure pit de la nostra festa. Som una societat molt viva, amb molt talent i capacitat de generar valors"
13/05/2021

L’Ajuntament de Tarragona ha presentat aquest matí el programa Santa Tecla 700, que homenatjarà els 700 anys de l’arribada de la relíquia del braç de Santa Tecla a la ciutat. La celebració anirà des de Santa Tecla 2021 a Santa Tecla 2022, amb els principals actes concentrats en aquestes dues festes majors.

Segons els estudiosos, la relíquia del Braç de Santa Tecla, procedent d’Antioquia, va arribar a Tarragona el 17 de maig de l’any 1321 o bé el juny de 1323. La primera d’aquestes dates ha estat, popularment, la més acceptada. Aquest fet va simbolitzar el naixement del lligam de Santa Tecla amb la ciutat, així com també l’expressió d’una primera manifestació massiva de cultura popular als carrers, en un precedent de la posterior estructura de la festa tal com es coneix ara.

Santa Tecla 700 no només pretén recordar aquesta efemèride sinó reconèixer i posar en valor l’evolució que des de llavors ha viscut la festa fins als nostres dies. El projecte Santa Tecla 700 proposa aprofitar aquesta fita històrica com a impuls per a l’autoestima tarragonina i, a la vegada, per pensar i projectar la festa que la ciutat vol tenir en les pròximes dècades. Segons ha expressat l’alcalde i conseller de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Pau Ricomà, durant la presentació, “aquesta és una extraordinària ocasió perquè la ciutat reconegui la seva història així com el seu present i futur potencial. Som una ciutat amb una llarga història vinculada sempre a la cultura, però a més, som també una societat molt viva, amb molt talent i capacitat de generar valors" – i ha conclòs - "És el moment de treure pit, de fer bandera amb un projecte compartit, transversal, que compta amb la implicació de tots els departaments de l’Ajuntament així com d’entitats i de la ciutadania en general”.

Per la seva part, el comissari del projecte, Salvador Fa, ha destacat “el gran talent local amb què s’ha comptat per aquesta celebració a tots els nivells”. El programa compta amb la participació tant d’artistes i professionals de la ciutat que es troben a l’elit com també de joves creadors que ara comencen la seva carrera.

 

Santa Tecla 700: reflexió, divulgació, grans espectacles i creació local

Santa Tecla 700 proposa un seguit d’activitats que conjuguen tradició i modernitat, que estendran el coneixement de la festa més enllà dels entorns acadèmics i que propiciaran un salt qualitatiu a la seva celebració, reconegut tant aquí com a fora. Així, de Santa Tecla 2021 fins a Santa Tecla 2022, la ciutat viurà un programa d’activitats de tota mena que comptarà amb una forta implicació de la ciutat a través de diverses entitats, per tal de reivindicar la festa, la història i com s’ha mantingut viva la nostra tradició durant aquests 700 anys. La programació girarà al voltant de quatre grans eixos: reflexió, divulgació, grans espectacles i creació local i participativa. A causa de les mesures preses amb motiu de la crisi sanitària provocada per la COVID-19, l’activitat més divulgativa i de format reduït serà la què donarà el tret de sortida a la celebració ja el mes de setembre d’aquest any amb un cicle de conferències, xerrades, visites guiades que aproparan al ciutadà a allò que va passar ara fa 700 anys i un documental que, a partir d’entrevistes a persones vinculades a Santa Tecla, vol ser un homenatge al caire popular de la festa major, i vol reconèixer el compromís ciutadà que la fa possible.

Amb la complicitat de la Universitat Rovira i Virgili s’organitzaran unes jornades de coneixement de la festa a l’octubre del 2021 i que abordaran l’estudi de la figura de Santa Tecla, l’arribada de la relíquia a la ciutat i l’evolució de les festa i comptaran amb la presència dels principals especialistes en aquestes matèries.

Amb l’objectiu de conèixer noves mirades literàries al voltant d’aquesta celebració, s’han encarregat a diversos escriptors locals relats ambientats en diferents períodes dels 700 anys de la festa major. Aquestes peces estaran il·lustrades per artistes de l’Associació d’Il·lustradors de Tarragona i es divulgaran, entre el setembre del 2021 i el setembre del 2022, a la revista Fet a Tarragona, així com en un llibre recopilatori.

Des de la conselleria de Joventut de l’Ajuntament de Tarragona s’ha preparat un programa especial d’activitats amb l’objectiu que la celebració interpel·li també el públic juvenil. Així, intervencions murals als diferents barris de la ciutat que donaran diverses mirades expressives a l’entorn dels valors i les sensacions que transmet la festa, la gravació d’una cançó de rap que repassarà el desenvolupament de les festes i un taller de fotografia on s’aprofundirà en el coneixement dels elements del Seguici, son algunes de les propostes.

Amb l’Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literatura Catalanes (APELLC), s’oferiran diversos continguts divulgatius que acostaran el públic a la figura de Tecla i a les festes. Així, hi haurà xerrades, un recital poètic i, durant el curs escolar, una proposta pedagògica a escoles i instituts que inclourà, entre d’altres, un taller de creació de versots.

 

Santa Tecla 2022: els grans esdeveniments

Serà durant la Santa Tecla de 2022 quan el programa arribarà al seu gruix d’activitat, amb tot un seguit d’actes de carrer i d’alta participació. Així, el 12 de setembre de 2022, la commemoració acollirà un espectacle inaugural, de gran format, ideat pel director de teatre Marc Chornet i el músic i compositor Roger Conesa. Els dos joves tarragonins oferiran un acte que s’enfondirà en els fonaments del teatre medieval per oferir una mirada contemporània de la nostra cultura popular amb l’objectiu d’aprofitar l’aproximació a l’origen de la festa per repensar culturalment què és allò que fa sentir tarragoní, quina és la nostra identitat col·lectiva i quin missatge es vol transmetre més enllà dels límits de la ciutat.

Santa Tecla 2022 recuperarà el carrer com a espai festiu. Durant els dies de festa - amb 4 dies més dels habituals - , els carrers i places de Tarragona acolliran diverses activitats que comptaran amb la implicació ciutadana. A mes, hi haurà Mostres de Folklore extraordinàries, amb la participació d’elements festius que faran les delícies del públic, principalment dels nens i nenes, que no han pogut gaudir del seguici al carrer durant els darrers dos anys. També moltes altres entitats ja hi treballen ara preparant les seves propostes per l’any vinent, com ara el Capítol de la Catedral, el Gremi de Pagesos i Marejants, el Port de Tarragona i moltes altres.

El 25 de setembre de 2022, la catedral serà l’escenari del concert de cloenda, en el qual s’interpretarà una peça musical de creació nova, obra del prestigiós compositor Josep Vila. L’espectacle, La Catedral del so, estarà dirigit pel tarragoní Xavier Pastrana, i comptarà amb la participació de les corals i altres col·lectius musicals de la ciutat.

Vestim la ciutat de festa

Els carrers de Tarragona lluiran d’una manera extraordinària amb motiu de la commemoració. La ciutat es vestirà de festa major tant al setembre de 2021 com al setembre de 2022. Per Santa Tecla d’enguany, els carrers de la Part Alta i el centre s’ompliran de llum durant uns dies per celebrar l’arribada del Braç de Santa Tecla, en un projecte artístic que connectarà el passat amb les noves tecnologies. L’artista Antoni Arola ha estat l’encarregat de dissenyar l’acció, amb làsers de gran potència, carregada de simbolisme.

Pel setembre de 2022, un equip encapçalat per l’arquitecte Pere Socias prepara una proposta decorativa que engalanarà diferents punts mitjançant recorreguts que enllaçaran la part alta, epicentre de la festa, amb la resta de barris de la ciutat. D’aquesta manera, la festa anirà a cercar el ciutadà amb intervencions d’arquitectura efímera basades en elements urbans i en el foment de la participació ciutadana.

Finalment, la imatge de Santa Tecla 700 serà present a la ciutat durant tot aquest any d’homenatge. Es tracta d’una obra realitzada per la dissenyadora gràfica Itziar Solla Garmendia, de l’estudi tarragoní Gecko. Amb la marca es representen els conceptes d’història, força, unió i Tarragona. A través dels dos elements del símbol, el 700 i la Tau, es representa a la santa, a la festa i a la ciutat de Tarragona. Les sanefes que acompanyen la marca estan inspirades en els vestits del seguici popular tarragoní.

[Foto: Laia Díaz - Ajuntament de Tarragona]

Descarregueu-vos el dossier de Santa Tecla 700 aquí (4,9 MB)

L'Ajuntament de Tarragona homenatja avui els 700 anys de l'arribada del Braç de Santa Tecla a la ciutat

Avui fa, per tant, 700 anys que la ciutat de Tarragona va preparar una rebuda extraordinària, que va comptar amb la participació de diferents gremis i la presència, entre d’altres, del rei Jaume II. l'Ajuntament se suma avui a la celebració d'aquesta efemèride amb la col·locació d'un domàs i la bandera de la ciutat
17/05/2021

Segons apunten les fonts històriques més acceptades, el 17 de maig de 1321, avui fa just 700 anys, va arribar a Tarragona, procedent d’Armènia, la relíquia del Braç de Santa Tecla.  I, tot i que la celebració formalment s'iniciarà per les festes de Santa Tecla el proper mes de setembre, l'Ajuntament se suma avui a la celebració d'aquesta efemèride amb la col·locació d'un domàs i la bandera de la ciutat – la que surt al carrer per l’ofici i la processó del 23 de setembre - a les escales principals de l'Ajuntament així com amb tota una cartellera que vesteix durant tot el dia el vestíbul del Palau Municipal, tot per recordar de manera simbòlica a la ciutadania aquesta data tan assenyalada. 

Avui fa, per tant, 700 anys que la ciutat de Tarragona va preparar una rebuda extraordinària, que va comptar amb la participació de diferents gremis i la presència, entre d’altres, del rei Jaume II, en una professó que va transcórrer pels carrers de la Part Alta i que va servir com a referència per a la posterior estructuració de la festa. Aquest fet va simbolitzar el naixement del lligam de Santa Tecla amb la ciutat, així com també l’expressió d’una primera manifestació massiva de cultura popular als carrers, en un precedent de la posterior estructura de la festa tal com es coneix ara. 

La ciutat commemorarà aquests 7 segles d’història amb un programa d’actes especial que l’Ajuntament va presentar fa pocs dies i que abraçarà aquesta Santa Tecla i fins la de 2022.  

Tot el detall de la celebració de santa Tecla 700 es pot consultar al web: Santa Tecla.cat 

Àngel Òdena serà el pregoner de les Festes de Santa Tecla

El baríton tarragoní, reconegut internacionalment, sempre ha estat molt vinculat a l’activitat cultural de la ciutat
22/06/2021

El baríton tarragoní, Àngel Òdena, serà el pregoner de les Festes de Santa Tecla d’aquest 2021. Àngel Òdena (Tarragona, 1968) és baríton principal en òperes i sarsueles i és un dels tarragonins amb més projecció internacional en l’àmbit cultural. Va estudiar piano i cant a Tarragona, i al mateix temps simultaniejava els seus estudis de Geografia i Història, una de les seves altres passions. Més endavant va ampliar estudis a L’Accademia Lírica de Mantua, amb Katia Ricicarelli i amb Eduard Giménez.

Òdena sempre ha tingut una forta vinculació amb l'activitat cultural de Tarragona. Aquest estiu, protagonitzarà una altra cita destacada en l'agenda cultural de la ciutat. I és que Àngel Òdena encapçala la llista de veus destacades que sortiran a l’escenari del Teatre Auditori del Camp de Mart divendres 9 de juliol en l'estrena de l'òpera Rigoletto, la primera gran producció d'òpera produïda íntegrament a Tarragona, que servirà per inaugurar el Festival d’Estiu al Camp de Mart. 

A nivell internacional, Òdena ha actuat a ciutats com París, Milà, Lisboa, Amsterdam, Hamburg i Nova York, entre d’altres, i al 2012 va ser guardonat com a millor cantant de sarsuela i òpera espanyola dels premis Lírics Teatro Campoamor per la seva interpretació a El Gato Montés. 

La seva gran versatilitat com a intèrpret l’ha portat a interessar-se per un gran ventall estètic, incloent-hi un considerable repertori d’Oratori i Música Simfònica-vocal, encara que, sens dubte, en el terreny en el qual més s’ha prodigat és en l’operístic. En aquest camp debutà el 1994 amb La Bohème al Teatre Petruzelli di Bari, començant una carrera que inclou més de 50 títols, actualment. Del repertori clàssic, ha interpretat òperes de Haydn (L’isola disabitata, Lisboa) i de Mozart, com La Flauta Màgica (Barcelona), Don Giovanni (A Coruña) i Così fan tutte (Barcelona). 

Les facultats vocals i interpretatives d’Àngel Òdena l’atansen especialment a les òperes de Giacomo Puccini, Turandot a Hamburg i a la reinauguració del Gran Teatre del Liceu de Barcelona, Madama Butterfly (Hamburgo, Sevilla, Madrid, Lausanne, Florència i Barcelona -Liceu-), La Bohème (Bari, Córdova, Barcelona i Nápoles) Le Villi (Oviedo i Théâtre des Champs-Élysées de París), Il Tabarro (Liceu), Manon Lescaut (Las Palmas i Deustchoper de Berlin) i Tosca (Oviedo). 

El Pregó de les festes tindrà lloc, com és habitual, el proper 21 de setembre i  donarà el tret de sortida a la part més tradicional de Santa Tecla. 

[Foto: Pep Escoda]

square_img
22/06/2021

Àngel Òdena serà el pregoner de les Festes de Santa Tecla

El baríton tarragoní, reconegut internacionalment, sempre ha estat molt vinculat a l’activitat cultural de la ciutat

Vegeu-ne més
square_img
17/05/2021

L'Ajuntament de Tarragona homenatja avui els 700 anys de l'arribada del Braç de Santa Tecla a la ciutat

Avui fa, per tant, 700 anys que la ciutat de Tarragona va preparar una rebuda extraordinària, que va comptar amb la participació de diferents gremis i la presència, entre d’altres, del rei Jaume II. l'Ajuntament se suma avui a la celebració d'aquesta efemèride amb la col·locació d'un domàs i la bandera de la ciutat

Vegeu-ne més
square_img
13/05/2021

Tarragona celebrarà els 700 anys d’història de la festa per Santa Tecla 2021 i fins Santa Tecla 2022

Santa Tecla 700 posarà en valor l'evolució de la festa major durant aquests 7 segles i projectarà la Santa Tecla que la ciutat vol tenir en les pròximes dècades. Alcalde Ricomà: "És el moment de treure pit de la nostra festa. Som una societat molt viva, amb molt talent i capacitat de generar valors"

Vegeu-ne més
square_img
13/04/2021

L'Ajuntament de Tarragona i l'Assemblea del Seguici acorden que el Seguici surti al carrer per Santa Tecla

Pau Ricomà: “Tot el treball, l’esforç i sobretot l’experiència d’aquest últim any ens han permès fer-ho possible”.

Vegeu-ne més

APP TGN Agenda

Descarrega’t l’app TGN Agenda i tindràs a mà tota l’activitat de la ciutat de manera permanentment actualitzada. L’aplicació t’informarà dels esdeveniments relacionats amb la cultura, les festes, el patrimoni i l’esport i podràs personalitzar-la segons els teus interessos. Estigues al dia de les festes de Santa Tecla de manera ràpida i senzilla!