El documental 'Concurs 1970. El desafiament Nens-Vella' s'estrenarà el dilluns 21 de setembre al Teatre Auditori del Camp de Mart

Santa Tecla Tarragona

Aquest dijous es posen a disposició les invitacions gratuïtes per assistir a l’esdeveniment

10/09/2020

El pròxim dilluns 21 de setembre a les 20.30 hores, en el marc de les festes de Santa Tecla, s’estrenarà el documental Concurs 1970. El desafiament Nens-Vella. Es tracta d’una producció de la Biennal de Castells i l’Ajuntament de Tarragona, amb producció associada de Limonium SL, dirigida per la tarragonina Maria Roig Alsina.

El Camp de Mart serà l’escenari d’aquest esdeveniment, presentat pel periodista Albert Mercadé, que vol ser un punt de trobada de colles i castellers en un any en què no és possible compartir temps a les places i que coincideix amb els 50 anys d’aquell Concurs de 1970 que va representar la represa ininterrompuda de la cita biennal més important del món casteller. Per aquest motiu, des de l’organització s’han convidat representants de totes les colles castelleres del país.

Avui mateix, dijous 10 de setembre, a partir de les 11 hores, es podran aconseguir invitacions gratuïtes, fins a completar l’aforament de l’auditori, a través de la pàgina web https://cultura.tarragona.cat/invitacions.

El “Concurs del Segle”

A l’edició del 1970 del Concurs de Castells se la coneix amb el sobrenom del “Concurs del Segle”, ja que va representar l’inici de l’era moderna dels castells.

El documental, d’uns 55 minuts de durada, se centra especialment en la pugna mantinguda entre la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Nens del Vendrell, que en aquell moment eren les colles punteres, i que feia anys que no es trobaven a plaça, així com en la importància de l’aposta del Patronat Municipal de Castells per fer possible el Concurs.

La directora, Maria Roig, que ha format equip amb Biel Capdevila (direcció de fotografia i muntatge) i Jordi Crespo i Guillermo Soler (idea original i producció de continguts), ha destacat que la realització del documental “ha estat una oportunitat única per descobrir material d’arxiu inèdit i preservar-lo, així com per donar veu als testimonis d’aquell moment. Comptar amb les seves entrevistes és poder escoltar la història en primera persona”.

I és que el documental es basa en una desena de filmacions històriques —algunes de les quals inèdites— i entrevistes a testimonis de l’època, com són Francesc Piñas i Joan Romero Juanatxo (Colla Vella dels Xiquets de Valls); Valentí Ferré i Francesc Pinto Pisco (Nens del Vendrell); Mariano Borrero Gordito (Xiquets de Tarragona), i Enric Olivé Serret, fill d’Enric Olivé Martínez, president del Patronat Municipal de Castells el 1970. També s’hi inclouen les reflexions de Jordi Jaria, estudiós del Concurs de Castells.

Paral·lelament, per commemorar el mig segle d’aquell concurs històric, durant tot l’estiu s’han anat compartint a les xarxes socials del certamen imatges, informacions i anècdotes d’aquella edició sota l’etiqueta #50ConcursdelSegle.

Podeu veure el tràiler del documental al canal de YouTube de Tarragona Cultura.

square_img
05/10/2021

L’Ajuntament de Tarragona i la Universitat Rovira i Virgili organitzen unes jornades divulgatives sobre el 700 aniversari de l'arribada del Braç de Santa Tecla a la ciutat

Les sessions són gratuïtes i se celebraran els dies 7, 14 i 21 d’octubre al Campus Catalunya de la URV

Vegeu-ne més
square_img
25/09/2021

La Santa Tecla dels retrobaments finalitza amb un balanç molt positiu

El Seguici al complert i les colles castelleres han reprès la seva activitat després de dos anys

Vegeu-ne més
square_img
22/09/2021

El Ball de Dames i Vells es trasllada al Palau de Congressos a causa de la pluja

Donades les característiques de l’espai, s’amplia aforament amb 1.300 entrades més que es podran adquirir avui dimecres a partir de les 16.30 h a través d'entrades.tarragona.cat

Vegeu-ne més
square_img
22/09/2021

El retorn del Seguici Popular i de les colles castelleres, les cites per excel·lència de la vigília i el dia de Santa Tecla

L'acció castellera d'aquest dijous a la plaça de la Font aplicarà per primer cop el protocol casteller elaborat de manera conjunta per l’Ajuntament de Tarragona, les colles castelleres de la ciutat i la Xarxa Sanitària Santa Tecla

Vegeu-ne més

APP TGN Agenda

Descarrega’t l’app TGN Agenda i tindràs a mà tota l’activitat de la ciutat de manera permanentment actualitzada. L’aplicació t’informarà dels esdeveniments relacionats amb la cultura, les festes, el patrimoni i l’esport i podràs personalitzar-la segons els teus interessos. Estigues al dia de les festes de Santa Tecla de manera ràpida i senzilla!