La Casa de la Festa inicia la seva reforma

Santa Tecla Tarragona

Inés Solé: “Aquestes obres solucionaran i posaran fi a les mancances històriques de l'equipament”

31/05/2022

Comencen els treballs de reparació i reforma de la Casa de la Festa. Es tracta d’unes obres funcionals que han de solucionar i posar fi als desperfectes estructurals patits des de fa anys a causa, especialment, de les humitats. Així ho ha anunciat aquest dimarts la consellera de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Inés Solé, qui ha recordat que “La Casa de la Festa va entrar en funcionament l’any 2007 i ja des d’aquell moment ha anat patint desperfectes i, malgrat s’han anat fent reparacions puntuals, mai hi ha hagut una intervenció complerta per tal de minimitzar o evitar danys estructurals”. Solé ha manifestat que “en els últims 15 anys no s’ha invertit en aquest equipament i ara, per primera vegada, es farà una inversió important des de la Conselleria”. “Després d'anys d'abandonament, cal una reforma integral i definitiva”. 

Davant d’aquesta situació, la Conselleria de Cultura de l’Ajuntament va encarregar a finals d’any un estudi previ i la posterior redacció d’un projecte integral que incorporés tant la reparació de les patologies com la reforma de l’edifici. El projecte està dividit en diferents fases. La primera, d’estudis previs consistents en l’aixecament i anàlisi de l’estat actual de l’edifici, descripció i estudi de les patologies derivades i descripció i revisió dels sistemes d’instal·lacions d’audiovisuals, clima i il·luminació. Una segona fase de projecte d’obra i serveis en la qual s’incloïa la redacció del projecte de reparació de patologies i reforma de la Casa. Finalment, en una tercera fase —prevista per l’any 2023—  en la qual es redactaria el projecte de redistribució i museïtzació de l’espai

Tant l’estudi previ, com la redacció i supervisió d’aquest projecte es va encarregar a partir d’un contracte menor a l’arquitecte Pere Socias, amb una sensibilitat especial cap al material exposat a la Casa i coneixedor de la Festa Major de Santa Tecla en tota la seva essència com és el Seguici Popular. Al mateix temps, tal com ha explicat la consellera Solé, l’experiència que té en l’àmbit de la cultura popular i la seva museïtzació ha estat decisiva a l’hora d’encarregar el servei”. Socias, present avui també durant la roda de premsa, ha explicat que “volem arribar a l’arrel del problema endèmic de les humitats i tot i que no serà una obra molt visible, sí que acabarà de manera definitiva amb tota la problemàtica existent”.  

Les deficiències i les solucions 

Les intervencions que es realitzaran responen a les quatre patologies principals contemplades al projecte. L'obra té un pressupost de 50.000 euros.  

  • Humitats: Primerament, tota l’edificació manca de ventilació i en conseqüència pateix humitats, sobretot en parets mitgeres així com també, quan hi ha pluges fortes, es produeixen filtracions d’aigua per la coberta. Per tal de solucionar les humitats, s’aixecarà tot l’acabat de la coberta per col·locar una nova làmina impermeable ben segellada, i a continuació es tornaran a col·locar les teules substituint aquelles en mal estat. Un cop solucionats els punts d’entrada d’aigua, es repararan les taques d’humitat existents. 
  • Mancança de ventilació: Les finestres existents a la sala del seguici són fixes, no permetent una ventilació natural adequada per evitar la formació de les humitats actuals a sostres i parets. Per solucionar això, se substituiran dues peces de vidre fixe per cada tram de coberta per una finestra basculant, per afavorir la ventilació. Aquestes finestres s’obriran durant 30 minuts al dia, com a mínim. 
  • Reubicació dels lavabos: Actualment els lavabos no es troben en una ubicació correcta per tal d’evacuar les aigües residuals i no disposar de ventilació directa. Aquest factor, acompanyat a que es tracta de sales humides i que l’edifici ja té problemes d’humitat en general, agreuja l’aparició de més humitats en aquella zona. A més a més, els lavabos actuals no compleixen les mesures d’accessibilitat als edificis públics. Per tots aquests motius, la intervención contempla l’enderrocament dels mateixos al seu emplaçament actual creant un magatzem amb pressa d’aigua per a la neteja dels elements del seguici. Els nous lavabos s’emplaçaran a la sala dels Balls, en relació amb la sortida d’emergència de l’edifici i complint les mesures d’accessibilitat vigents. 
  • Ampliació de la porta d'accés a la sala d'audiovisuals: És necessari ampliar les portes d’accés a la Sala del seguici perquè pugui entrar tot el bestiari ja que ara mateix, algún element com ara la Cucafera no pot acceder-hi a l’interior havent-se de quadr al vestíbul. Per tal de solucionar-ho, s’enderrocarà part del mur que delimita el vestíbul amb la Sala d’audiovisuals per fer l’amplada de pas de la porta més gran. 

Aquest estiu, a ple rendiment

Des de la Conselleria s’està treballant amb l’objectiu que la Casa de la Festa reobri en les millors condicions aquest estiu, de forma habitual de dijous a dissabte (horari per concretar) i reforçant-se durant els períodes festius amb més atenció i activitats tant a l’equipament com a l’entorn d’aquest, com és el cas dels actes del cicle Cultura en Família programats als jardins de La Casa de la Festa els dissabtes 9 de juliol i 6 d’agost al matí.  

square_img
30/06/2022

Santa Tecla 2022 presenta la seva imatge protagonitzada per la commemoració dels 700 anys de festa a la ciutat

La proposta gràfica és obra de 19 artistes de La Torreta i representa l’acte per excel·lència de les festes: l’Entrada del Braç

Vegeu-ne més
square_img
31/05/2022

La Casa de la Festa inicia la seva reforma

Inés Solé: “Aquestes obres solucionaran i posaran fi a les mancances històriques de l'equipament”

Vegeu-ne més
square_img
13/05/2022

Gran part del Seguici de Tarragona i el Braç de Santa Tecla participen dissabte a Constantí a la professó commemorativa dels 700 anys de l’Arribada del Braç

Serà la primera sortida de part del Seguici de Tarragona fora de la ciutat des del 1998 i la primera actuació itinerant des del 2019

Vegeu-ne més
square_img
12/05/2022

La periodista Danae Boronat serà la pregonera de les Festes de Santa Tecla

Al 2019 es va convertir en la primera dona en narrar un partit de futbol de 1a divisió masculina a la televisió

Vegeu-ne més

APP TGN Agenda

Descarrega’t l’app TGN Agenda i tindràs a mà tota l’activitat de la ciutat de manera permanentment actualitzada. L’aplicació t’informarà dels esdeveniments relacionats amb la cultura, les festes, el patrimoni i l’esport i podràs personalitzar-la segons els teus interessos. Estigues al dia de les festes de Santa Tecla de manera ràpida i senzilla!