El Ball de Dames i Vells, distingit amb el 46è Premi el Balcó Tarragoní de l'any

Santa Tecla Tarragona

L'alcalde Rubén Viñuales ha lliurat el guardó, que anualment atorga Òmnium Cultural del Tarragonès

21/09/2023

L’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, acompanyat del president d’Òmnium Cultural del Tarragonès, Zacarías Henar, han lliurat aquesta tarda el 46è Premi El Balcó Tarragoní de l’Any, que ha recaigut en el Ball de Dames i Vells, per tractar-se d’un ball parlat que forma part de les festes de Santa Tecla, la primera referència del qual es remunta a l’any 1514. 

Les motivacions del jurat per atorgar el premi han estat el seu caràcter satíric i sempre innovador, crític amb els poders establerts d’àmbit local, nacional i internacional, que utilitzant un llenguatge còmic amb girs i paraules pròpies del Camp de Tarragona. 

L’alcalde Viñuales ha felicitat l’entitat del Ball de Dames i Vells pel reconeixement i ha destacat "la seva gran tasca i contribució en el desenvolupament de la llengua i la cultura i per ser referent d’altres balls parlats al territori”. "Vosaltres, amb l'humor intel·ligent que us caracteritza, la llibertat d'expressió i l'originalitat amb la qual ens feu gaudir any rere any, formeu la combinació perfecta per ser els guardonats d'aquest 2023", ha conclòs l'alcalde.  

Per la seva part, Menuda Tapias ha rebut el premi en nom del Ball de Dames i Vells i ha expressat "estem molt satisfets d'aquest reconeixement a la nostra trajectòria. Ell Ball no és només una representació teatral al carrer sinó que és defensar els drets i la llibertat de tothom, defensant la nostra cultura i la nostra llengua".

El jurat d’aquesta edició ha estat format per Zacarías Henar Moros, president d’Òmnium Cultural del Tarragonès; Montserrat Adan Domènech, primera tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Tarragona; Agnès Llorens Altimís, representant de l’Escola de Lletres de Tarragona i Premi el Balcó 2021, Aurora Vinyes Espasa, sòcia d’Òmnium Cultural del Tarragonès, i Àngels Vilanova Navarro, secretària del jurat i membre de la junta d’Òmnium Cultural del Tarragonès. 

El lliurament del Premi ha tingut lloc com és tradició als jardins del Teatre Metropol. 

El Premi el Balcó, que atorga anualment Òmnium Cultural del Tarragonès, té l’objectiu de reconèixer la tasca d’una persona o entitat del Tarragonès que s’hagi distingit pel servei i la projecció de país en l’activitat social, cultural, científica, esportiva o política. Aquest guardó honorífic és un dels projectes històrics de l’entitat i es concedeix des de l’any 1978. 

Foto: Tjerk van der Meulen.

square_img
25/09/2023

Sandra Ramos: "Santa Tecla és un referent a nivell nacional que ens situa com a capital de la Festa Major"

La consellera de Festes ha lamentat l’accident ocorregut ahir a la nit durant la Traca i ha assegurat que “s’han acomplert totes les estrictes mesures de seguretat”

Vegeu-ne més
square_img
21/09/2023

L’actor Oriol Grau pronuncia un pregó de Santa Tecla irreverent i emotiu reivindicant el paper de la cultura, la llengua i el feminisme

Grau: “En aquesta primera escola de teatre de carrer que és el ball de Dames i Vells, he après l'ofici de fer riure, que tantes satisfaccions m'ha donat a la vida”

Vegeu-ne més
square_img
21/09/2023

El Ball de Dames i Vells, distingit amb el 46è Premi el Balcó Tarragoní de l'any

L'alcalde Rubén Viñuales ha lliurat el guardó, que anualment atorga Òmnium Cultural del Tarragonès

Vegeu-ne més
square_img
21/09/2023

Els cossos de seguretat presenten un dispositiu a mida per als dies forts de Santa Tecla

S'amplia la presència policial i un dels punts que es controlarà més és la venda d’alcohol no autoritzat i els furts

Vegeu-ne més

APP TGN Agenda

Descarrega’t l’app TGN Agenda i tindràs a mà tota l’activitat de la ciutat de manera permanentment actualitzada. L’aplicació t’informarà dels esdeveniments relacionats amb la cultura, les festes, el patrimoni i l’esport i podràs personalitzar-la segons els teus interessos. Estigues al dia de les festes de Santa Tecla de manera ràpida i senzilla!