El Perpetuador, Salvador Fà, els Teclers i Tecleres d'Honor i l'alcalde, amb el "Visca Santa Tecla!", engeguen la festa major

Santa Tecla Tarragona

La Crida de Santa Tecla 2023 ha encès la metxa de les festes

15/09/2023

Aquesta tarda s’ha celebrat La Crida de Santa Tecla 2023, donant l’homenatge i la importància que es mereixen al Perpetuador d’enguany, Salvador Fà, i als Teclers i Tecleres d’Honor, que són els autèntics protagonistes i alhora testimonis, any rere any, de l’evolució de la nostra festa major. En la presentació, la consellera de Festes, Sandra Ramos, ha destacat el guardó a Salvador Fà com “un reconeixement merescudíssim”, perquè “ets i has estat clau en els darrers 40 anys per la cultura popular i tradicional de la nostra ciutat”. Ha destacat també “el teu tarannà amable, constructiu, generós, positiu i perseverant”.

Salvador Fà, el Perpetuador

Salvador Fà ha evidenciat la seva expertesa en el darrer any com a comissari dels actes commemoratius dels 700 anys de l’arribada del Braç de Santa Tecla; però sempre ha estat vinculat a la cultura popular per tradició familiar, ja que el seu pare, Salvador Fà i Llimiana, va ser un coreògraf i director de danses de reconeguda trajectòria, i ànima de l’Esbart Dansaire de Tarragona, al qual el Salvador pertany des de la seva fundació, l’any 1982. Fà ha sigut un dels principals impulsors del Seguici Popular i ha participat activament en la recuperació del Ball de Gitanes, el Ball de Serrallonga, el Ball de Pastorets i el Ball dels Set Pecats Capitals, i també ha assessorat el Ball de Cossis i el Ball de Titans. Graller en actiu durant els primers anys de la democràcia, és membre de la Comissió Assessora del Seguici Popular des de la seva creació, l’any 1991, i locutor habitual durant la tanda de lluïment del Seguici el matí de Santa Tecla a la plaça de la Font. 

Tecleres i Teclers d'Honor

D’entre els Tecleres i els Teclers d’Honor d’avui, s’han sumat més de quaranta tarragonins i tarragonines que celebren, en alguns casos, 25 i 30 anys com a membres actius de les seves entitats, com el Ball de Diables, l’Àliga, el Ball de Dames i Vells, la Mulassa, el Lleó i les quatre colles castelleres, entre d’altres. 

Així mateix, cal destacar enguany l’atorgament de Teclers d’Honor a dues persones que, tot i no ser pròpiament actius en una entitat, gràcies a la seva implicació personal més enllà de la feina, s’han desviscut per fer més gran la nostra festa. D’una banda s’ha atorgat el distintiu de Tecler D’Honor a Josep Pitu Boronat Piqué, per la seva contribució a la inclusió i interacció de la ciutadania amb discapacitat a la nostra Festa Major des del programa Festa per a Tothom i d’altra banda, a Josep Bertran Gimferrer, per la seva implicació en la festa i pel seu suport incondicional a les entitats del Seguici Popular.

Visca Santa Tecla!

L’alcalde ha felicitat a tots els homenatjats i en especial a Salvador Fà. A continuació, ha desitjat a tots els tarragonins i tarragonines una gran festa “que aquests deu dies ens contagiem tots de la rauxa, la festa i la música” i ha afegit que “gaudim de la nostra cultura i de cada element del Seguici, gaudim-los i cuidem-los entre tots, perquè ens fan únics i configuren la millor festa major de totes”. Viñuales ha donat finalment el Visca Santa Tecla! 

Seguidament l’Esbart Santa Tecla ha fet el Ball d’Homenatge al Perpetuador i a les Tecleres i els Teclers d’Honor, que des de l’any 2016 ofereixen als homenatjats en forma de dansa. I finalment, l’alcalde, el Perpetuador i la consellera de Festes, han encès la metxa des del balcó, per fer esclatar els Onze Morters de Santa Tecla i la primera tronada de la Pirotècnia Martí. 

square_img
25/09/2023

Sandra Ramos: "Santa Tecla és un referent a nivell nacional que ens situa com a capital de la Festa Major"

La consellera de Festes ha lamentat l’accident ocorregut ahir a la nit durant la Traca i ha assegurat que “s’han acomplert totes les estrictes mesures de seguretat”

Vegeu-ne més
square_img
21/09/2023

L’actor Oriol Grau pronuncia un pregó de Santa Tecla irreverent i emotiu reivindicant el paper de la cultura, la llengua i el feminisme

Grau: “En aquesta primera escola de teatre de carrer que és el ball de Dames i Vells, he après l'ofici de fer riure, que tantes satisfaccions m'ha donat a la vida”

Vegeu-ne més
square_img
21/09/2023

El Ball de Dames i Vells, distingit amb el 46è Premi el Balcó Tarragoní de l'any

L'alcalde Rubén Viñuales ha lliurat el guardó, que anualment atorga Òmnium Cultural del Tarragonès

Vegeu-ne més
square_img
21/09/2023

Els cossos de seguretat presenten un dispositiu a mida per als dies forts de Santa Tecla

S'amplia la presència policial i un dels punts que es controlarà més és la venda d’alcohol no autoritzat i els furts

Vegeu-ne més

APP TGN Agenda

Descarrega’t l’app TGN Agenda i tindràs a mà tota l’activitat de la ciutat de manera permanentment actualitzada. L’aplicació t’informarà dels esdeveniments relacionats amb la cultura, les festes, el patrimoni i l’esport i podràs personalitzar-la segons els teus interessos. Estigues al dia de les festes de Santa Tecla de manera ràpida i senzilla!