Santa Tecla tindrà enguany la 'Butxaca de les Festes'

Santa Tecla Tarragona

Es tracta d’un nou producte fet en coordinació de les conselleries de Cultura i Festes i sota els paràmetres de la sostenibilitat i el reciclatge, proposat per l’entitat El Far Cooperatiu

08/09/2023

Les conselleries de Neteja Pública i Cultura s’ha posat d’acord per tirar endavant un nou producte, la Butxaca de les Festes, amb una edició molt limitada i fet sota el paràmetre de la sostenibilitat i el reciclatge. Aquest matí la consellera de Cultura, Sandra Ramos; juntament amb la consellera de Neteja, Sonia Orts i la responsable del projecte d’El Far Cooperatiu, Amanda Pérez, han presentat aquest moneder, la Butxaca de les Festes, del que se n’han fet 1.750 unitats i que han estat confeccionades reciclant les banderoles de Santa Tecla de l’any passat. 

Aquesta proposta vol ser un exemple des de l’Ajuntament de “reaprofitament dels nostres recursos i alhora de conscienciació als més petits de la importància del reciclatge i el consum sostenible”, ha destacat la consellera de Neteja, Sonia Orts, qui ha aportat el pressupost per tirar endavant la iniciativa, d’uns 18.000 €.  

Per la seva banda la consellera de Cultura, Sandra Ramos, ha destacat la importància d’aquesta iniciativa, “que enguany fem com a prova pilot, però que ens fa molta il·lusió poder compaginar cultura i reciclatge, festes i medi ambient, sent alhora un projecte que promou la inserció de llocs de treball nous, des del principi fins al final”. 

La Butxaca de les Festes és un nou moneder que serveix per guardar-hi i transportar el programa de les festes durant tots els dies sense que es faci malbé; un producte que, a posteriori, pot tenir múltiples funcions: estoig per a bolígrafs, necesser, etc. A més a més, es tracta d’un objecte apte per a totes les franges d’edat. És un producte versàtil i funcional. Incorpora un mosquetó per a poder-lo lligar en bosses, motxilles, etc. 

A partir del dilluns 11 de setembre a les 10 h del matí, amb l’obertura de l’estand, es podrà aconseguir aquest nou element festiu, en qualsevol compra igual o superior a 15 € (una única butxaca per compra), fins a exhaurir les existències.  

El projecte 

Una de les responsables del projecte i membre de l’entitat El Far Cooperatiu, l’Amanda Pérez, ha explicat el projecte que inicia just fa un any quan es comencen a penjar les banderoles de Santa Tecla 2022, encarregades també a la seva entitat per part de l’Ajuntament. La imatge en fons groc i simbolitzant les diferents persones que conformen la festa a través dels seus braços; va ser dissenyada de forma col·lectiva per part de l’Estudi Creatiu i de Disseny La Torreta, un projecte compartit entre la Fundació Topromi (de la Fundació Catalunya La Pedrera) i la cooperativa El Far.  

Un cop acabada la Festa i en desmuntar les banderoles, en comptes de destruir-les, es van guardar per poder-les reutilitzar i reconvertir-les en un nou producte, que es va proposar i finalment s’ha fet realitat. Des del Far, Amanda Pérez ha agraït la bona disposició de les dues conselleries “i del bon treball dut a terme en equip, que ens ha fet especial il·lusió i del qual n’estem molt orgulloses”. 

L’impacte ambiental  

Les banderoles estan fetes de lona, PVC, un material molt dur i resistent que malauradament no és biodegradable. Però una de les característiques del PVC és que pot reutilitzar-se com a matèria primera per la producció de tot tipus d’objectes. Reutilitzar aquestes banderoles ha suposat un estalvi d’un 5 8% d’aigua, un 41 % d’energia i un 51 % en emissions de C02 a l'atmosfera. 

Les banderoles publicitàries reutilitzades per aquest projecte han suposat un estalvi en les emissions de 650 Kg de CO2 equivalent al CO2 que absorbeixen 32.949 arbres en un dia, o a l’estalvi de 105.294 litres d’aigua. 

L’impacte social  

La creació de la Butxaca de les Festes ha implicat projectes d’inserció social que treballen amb persones que es troben en situació de vulnerabilitat amb la voluntat de generar oportunitats entre aquests col·lectius, tradicionalment estigmatitzats. L’elaboració d’aquest producte ha permès ocupar tres persones en situació de vulnerabilitat. La producció anat a càrrec del Centre de Promoció Social Francesc Palau, a través del seu projecte Dfènix.  

Dfènix és un projecte d'economia social que té com a objectiu la reducció de residus i la inserció laboral. Realitzen productes a partir de material de rebuig i acompanyen a persones vulnerables en el procés d’empoderament i professionalització en l'àmbit de la confecció.  

square_img
25/09/2023

Sandra Ramos: "Santa Tecla és un referent a nivell nacional que ens situa com a capital de la Festa Major"

La consellera de Festes ha lamentat l’accident ocorregut ahir a la nit durant la Traca i ha assegurat que “s’han acomplert totes les estrictes mesures de seguretat”

Vegeu-ne més
square_img
21/09/2023

L’actor Oriol Grau pronuncia un pregó de Santa Tecla irreverent i emotiu reivindicant el paper de la cultura, la llengua i el feminisme

Grau: “En aquesta primera escola de teatre de carrer que és el ball de Dames i Vells, he après l'ofici de fer riure, que tantes satisfaccions m'ha donat a la vida”

Vegeu-ne més
square_img
21/09/2023

El Ball de Dames i Vells, distingit amb el 46è Premi el Balcó Tarragoní de l'any

L'alcalde Rubén Viñuales ha lliurat el guardó, que anualment atorga Òmnium Cultural del Tarragonès

Vegeu-ne més
square_img
21/09/2023

Els cossos de seguretat presenten un dispositiu a mida per als dies forts de Santa Tecla

S'amplia la presència policial i un dels punts que es controlarà més és la venda d’alcohol no autoritzat i els furts

Vegeu-ne més

APP TGN Agenda

Descarrega’t l’app TGN Agenda i tindràs a mà tota l’activitat de la ciutat de manera permanentment actualitzada. L’aplicació t’informarà dels esdeveniments relacionats amb la cultura, les festes, el patrimoni i l’esport i podràs personalitzar-la segons els teus interessos. Estigues al dia de les festes de Santa Tecla de manera ràpida i senzilla!