Esteu aquí: Inici Notícies Notícies 2022 Una trentena d'actes es donen cita en una nova edició de la Tardor Literària

Una trentena d'actes es donen cita en una nova edició de la Tardor Literària

Una trentena d'actes es donen cita en una nova edició de la Tardor Literària

La convocatòria dels Premis Literaris 2022-2023, la Ruta Literària Olga Xirinacs i les II Jornades Montserrat Abelló, d’entre les propostes destacades
Una trentena d'actes es donen cita en una nova edició de la Tardor Literària Foto: Tjerk van der Meulen.
18/10/2022

Una vegada més, la tardor arriba a Tarragona carregada de propostes literàries per a tots els públics amants de les lletres. Seguint els principis que guien l’activitat de la Casa de les Lletres, com són la preservació del patrimoni literari, el suport a la creació literària i el foment de la lectura, aquest dimarts la consellera de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Inés Solé, ha presenta un programa farcit d’una trentena d’actes i que compta amb la complicitat de fins a 40 entitats de la ciutat.  

Segons ha manifestat la consellera Solé, “es tracta d’una programació viva. L’activitat literària a Tarragona no para de créixer i va ampliant dia a dia la Tardor gràcies a l’esforç i l’estima de totes les entitats, organismes i empreses que treballen en aquest sector”. 

Entre les activitats més destacades es troben la Ruta Literària Olga Xirinacs, a càrrec de l’escriptor, filòleg i historiador Llorenç Soldevila. Amb l’experiència d’haver preparat rutes literàries per a figures com Miquel Martí i Pol (2004) o Jacint Verdaguer (1995), Soldevila presentarà el 5 de novembre al Teatre Tarragona la ruta sobre l’escriptora tarragonina, coincidint amb la publicació recent del seu 87è llibre, Blaumarí.  

Una altra cita rellevant d’aquesta tardor arribarà el 17 de novembre amb la II Jornada Montserrat Abelló, on l’actriu Neus Pàmies narrarà una lectura poètica i alumnes del batxillerat escènic presentaran una mostra del seu treball amb textos d’Abelló. Al voltant del compromís de la poetessa i vincles amb M. Mercè Marçal, la filòloga i escriptora Agnès Toda i Bonet en farà una conferència. 

També cal destacar la Jornada de la Càtedra Baixeras, amb una tanda de conferències dedicades a personalitats de la cultura catalana de les quals se celebra enguany alguna efemèride. Durant tot el dia 20 d’octubre, s’oferiran diverses ponències, un espectacle, el lliurament de les beques Josep Anton Baixeras i la presentació del darrer Quadern de la Càtedra Baixeras. 

Nova convocatòria dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona 2022-2023 

Aquesta tardor, un cop més serà el moment de recollir alguns dels fruits dels Premis Literaris 2021-2022 atorgats a la primavera, amb la presentació del darrer 25è Premi de narrativa curta per Internet Tinet, Les Filles de la nit i altres contes, de diversos autors. A l’acte, previst per divendres 11 de novembre al Vestíbul del Teatre Tarragona, assistiran el guanyador Jordi Diu Rubio, així com altres autors corresponents a la selecció dels millors relats presentats a concurs inclosos en aquesta publicació.  

Durant aquesta tardor, també tindrà lloc la convocatòria dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona 2022-2023, adreçats al món de les lletres en general. El termini per a presentar les propostes finalitzarà a meitats de gener de 2023. Aquesta convocatòria, que s'obrirà en unes setmanes i fins a finals de gener, inclourà per segon any consecutiu, a més dels tres premis habituals, el premi especial de caràcter honorífic  Montserrat Abelló a tota una trajectòria en l'àmbit de la traducció. 

Altres cites destacades per aquesta Tardor Literària   

La Casa de les Lletres i l’Escola de Lletres tornen a oferir el cicle poètic Veus de poeta, dedicat a l’obra d’un autor del Camp de Tarragona amb una llarga trajectòria, enguany, la Gent del Llamp, un col·lectiu que celebra el seu 40è aniversari. 

La programació també inclou el cicle Zona Drama, de lectures dramatitzades per debatre si una obra literària es pot arribar a escenificar. En aquesta ocasió, es posarà a prova a l’escenari del Teatre Tarragona L’errant, d’Aphra Behn.  

La llibreria Adserà organitza i acull aquesta tardor la presentació de diversos llibres com Las madres, de Carmen Mola, Tots els noms d’Helena, de Maria de la Pau Janero el Fabricant de records, de Martí Gironell. 

La Casa de les Lletres i la Biblioteca Pública tornen a oferir els clubs de Lectura, entre els quals destaca el de Pin i Soler, al voltant de llibres premiats, enguany com a protagonista Amor, de Manel Castromil Pérez, 32è guanyador del Premi Ciutat de Tarragona de novel·la Pin i Soler. 

A tota la programació de la Tardor Literària se sumen finalment també els habituals tallers monogràfics d’escriptura i d’iniciació a la lectura de l’Escola de Lletres, les convocatòries i lliuraments de premis, les conferències i els espectacles teatrals, entre d’altres. 

Consulteu la programació completa de la Tardor Literària 2022 al web de la Casa de les Lletres.

Segells de reconeixement d'administració oberta