Esteu aquí: Inici Què fem

Què fem

La Casa de les Lletres neix, en principi, per aglutinar l'activitat municipal en el camp de la literatura i, alhora, per donar acollida a les diferents iniciatives, tant les sorgides a la ciutat com les que vinguin de fora, que se li plantegin d'acord amb les línies de treball que estan plantejades (vegeu apartat "QUI SOM").

Des de fa anys, l'ajuntament té plantejades algunes línies de treball en el camp literari que ara assumeix la Casa de les Lletres, com ara els Premis Literaris Ciutat de Tarragona, que es convoquen junt amb Òmnium Cultural del Tarragonès i el Centre de Normalització Lingüística de Tarragona, o l'edició d'obres literàries d'una especial significació, generalment junt amb alguna editorial, com és el cas de les obres completes, primer de Josep Pin i Soler i, després, de Josep A. Baixeras.

També en els darrers anys la ciutat ha vist néixer tot un seguit d'iniciatives en l'àmbit de les lletres que palesen una enorme vitalitat. Així, en el camp editorial, després de l'experiència d'edicions el Mèdol, que va desenvolupar-se de 1988 a 2009, sorgeixen Arola editors (1998) i Silva editorial (2000), a les quals pot afegir-se, per veïnatge, Cossetània edicions (1996). En el camp de la formació, cal destacar la creació l'any 2000 de l'Escola de Lletres; en el camp de la vertabració, la constitució d'un col·lectiu tan ampli com el d'Escriptors del Camp de Tarragona (ESCAT) i de l'Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literatura Catalanes (APELLC), tots dos actius des de 2002 i per últim, en el camp de la programació, la configuració d'uns programes que afiten el calendari cultural tarragoní, com ara la Primavera i la Tardor Literàries, les celebracions al voltant del Dia Mundial de la Poesia, o coses més concretes com ara la Revetlla de Sant Jordi, el cicle poètic Veus paral·leles, El Passatge del Terror Literari etc., organitzats per diferents entitats de la ciutat i que inciten a l'intercanvi i la col·laboració.

La Casa de les Lletres es planteja, com a norma habitual de funcionament, l'establiment d'acords de col·laboració amb entitats i agents culturals diversos per tal de poder dur a terme els seus objectius. En el moment present, fruit d'aquesta col·laboració, es duen a terme els següents programes i activitats:

  • Premis Literaris Ciutat de Tarragona. Amb Òmnium Cultural del Tarragonès i el Centre de Normalització Lingüística de Tarragona. Es convoquen anualment cada mes d'octubre i es lliuren el mes de maig. Podeu trobar-ne més informació a l'apartat corresponent d'aquest web.
  • Cicle de lectures dramatitzades Zona Drama. Amb l'Escola de Lletres i amb la col·laboració de la Cooperativa Obrera Tarraconense per contribuir a la potenciació de la literatura dramàtica i a la consolidació del sector teatral a la nostra ciutat. A través del cicle pretenem posar a prova les qualitats escèniques d’obres encara no estrenades, principalment d’autors de la nostra zona, donar major visibilitat a la feina de tots els implicats en el procés creatiu (autors, actors, directors) i, alhora, establir vincles d’intercanvi amb altres punts de la geografia catalana, de manera que el cicle no solament aculli propostes locals sinó que també se’n programin d’altres procedències i se’n puguin "exportar" algunes de les que procedeixin d’aquí.
  • Cicle de poesia Veus paral·leles. Amb l'Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literatura Catalanes (APELLC). Aquest cicle és produït anualment per la Institució de les Lletres Catalanes des de 2003 i la ciutat de Tarragona acull des de 2004, primer a iniciativa del departament municipal de Cultura, amb la col·laboració de l'APELLC, després a càrrec d'aquesta entitat en solitari, i a partir de 2015, a iniciativa d'aquesta entitat i amb la col·laboració de la Casa de les Lletres.

Junt a aquestes activitats, que són fruit d'acord entre les diferents entitats, cal esmentar altres actuacions més concretes, com ara els actes del Dia Mundial de la Poesia (amb l'Escola de Lletres), l'edició de les Obres completes de Josep A. Baixeras (amb Cossetània edicions, el col·lectiu la Gent del Llamp i la Diputació de Tarragona) o el cicle Dones Mite, amb el col·lectiu teatral TeclaSmit.

Segells de reconeixement d'administració oberta