Esteu aquí: Inici Notícies Notícies 2023 Arriba el II Transvers, el festival de Poesia de Tarragona, amb una desena d'activitats programades

Arriba el II Transvers, el festival de Poesia de Tarragona, amb una desena d'activitats programades

Arriba el II Transvers, el festival de Poesia de Tarragona, amb una desena d'activitats programades

El Festival, organitzat per l’APELLC, compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Tarragona, els Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat a Tarragona i el Port Tarragona
11/05/2023

Després de l’èxit i la bona acollida de l’any passat, l’Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literatura Catalanes (APELLC) impulsa la segona edició del Festival de Poesia de Tarragona. Amb la voluntat de consolidar aquest esdeveniment de forma anual i estable dins l’agenda cultural tarragonina, el festival Transvers se celebrarà del 31 de maig al 4 de juny en diferents espais de la ciutat i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Tarragona, els Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat a Tarragona i del Port Tarragona. 

Transvers va néixer el 2022 amb el propòsit de donar a conèixer el patrimoni poètic català i la poesia contemporània, fent èmfasi en el talent tarragoní. És per això que enguany comptarà amb la presència de persones com Teresa Pascual, Joan-Lluís Lluís, Carles Rebassa, Maria Callís, Roger Conesa, Conrad Setó, Mireia Calafell, Pol Guasch, Adriano Galante o Magí Sunyer, entre d’altres. També vol apropar-se a nous públics, com la infància i la joventut, amb la programació d’espectacles poètics innovadors i d’altres pensats especialment per a un públic familiar.  

El festival incorpora un taller de poesia inclusiva adreçat a professionals del món de l’educació per donar l‘oportunitat d’expressar els propis sentiments a les persones amb capacitats diverses. Transvers es configura com una porta a la reflexió a l'entorn del món poètic: sobre els autors i les seves obres, sobre la poesia i els elements que l'envolten. 

Un espectacle propi per a la inauguració d’aquesta segona edició 

Amb la voluntat de demostrar el caràcter innovador del festival, la segona edició de Transvers arrencarà amb l’estrena d’un espectacle propi titulat Caldrà caminar de nou, calçats, sense repòs. Es podrà veure dijous 1 de juny, a les 21:30 h, al jardí del Teatre Metropol. L’espectacle és el resultat del treball conjunt de diferents veus i parles dels Països Catalans i comptarà amb la presència de Teresa Pascual (Gandia), Joan-Lluís Lluís (Perpinyà), Carles Rebassa (Palma) i Maria Callís (Girona) acompanyades de la música de Reset i Diàfan, duet format pels tarragonins Roger Conesa i Conrad Setó.  

El talent tarragoní pren protagonisme a Transvers 

Un dels objectius que es proposa el festival és fer visible el talent tarragoní en l’àmbit de la cultura i la poesia. És per això que molts dels espectacles compten amb la presència o intervenció de persones de la ciutat. Un d’ells és Nosaltres, foc que protagonitzaran Mireia Calafell, Pol Guasch i Adriano Galante. L’espectacle neix, segurament, de la imprevisió: és per casualitat que els versos de Mireia Calafell i Pol Guasch es troben amb la música d’Adriano Galante. Es podrà veure al jardí del Teatre Metropol, divendres 2 de juny, a les 22 h i presentaran un diàleg singular entre els poemes i les melodies que es conjuminen. Una magnífica ocasió per sentir per primera vegada els poemes del tarragoní Pol Guasch de la seva pròpia veu i a casa.  

El mateix divendres 2 de juny, a les 19 h, el Centre cultural Antic Ajuntament acollirà un recital poètic en homenatge a Teresa León, a càrrec dels companys del taller de poesia del qual la Teresa també era alumna, dirigits per Adrià Targa. Gonzalo Hermo presentarà el llibre La deriva, d’Arola Editors, un recull poètic on deixa constància de les seves últimes vivències i que s’ha pogut editar gràcies a l’impuls d’Enric Garriga i la col·laboració de l’Ajuntament de Tarragona, la Casa de les Lletres, l’Escola de Lletres i la Lliga Contra el Càncer de les comarques de Tarragona i de l’Ebre.  

Dissabte 3 de juny, a les 20.30 h, al Teatret del Serrallo, tindrà lloc l’acte de clausura del festival amb Veus de poeta. Jaume Vidal Alcover. El Dr. Magí Sunyer glossarà la figura de qui va ser l’iniciador dels estudis de Filologia Catalana a Tarragona i un gran intel·lectual de les lletres. Odile Arqué recitarà alguns dels seus poemes. Aquest acte està organitzat per la Casa de les Lletres i l’Escola de Lletres amb motiu de l’Any Jaume Vidal Alcover.  

El festival celebra l’Any Rector de Vallfogona  

Transvers se suma als actes que se celebren a la ciutat de Tarragona per commemorar els 400 anys de la mort del Rector de Vallfogona amb dues activitats especials. Dissabte 3 de juny, a les 12:30 h, tindrà lloc el vermut poètic “Cantant al Rector de Vallfogona” a la pèrgola del Serrallo. Finalment, el diumenge 4 de juny es programa una sortida a Vallfogona de Riucorb amb l’objectiu de fer una ruta literària del Rector de Vallfogona.  

El detall de tot el programa es pot consultar al web del festival. Algunes de les propostes són d’accés lliure fins a completar aforament i per a les altres és necessari l’adquisició d’entrada. Es poden adquirir des d’avui mateix al web http://apellc.cat/transvers

Segells de reconeixement d'administració oberta