Esteu aquí: Inici Notícies Notícies 2023 Oberta la convocatòria dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona 2023-2024

Oberta la convocatòria dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona 2023-2024

Oberta la convocatòria dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona 2023-2024

Els treballs que optin en aquesta nova edició es poden presentar fins al 14 de gener de 2024
13/11/2023

L’Ajuntament de Tarragona convoca una nova edició dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona, que enguany arriben a la seva 34ª edició. Aquesta convocatòria constarà del 34è Premi Ciutat de Tarragona de novel·la Pin i Soler, el 24è Premi-beca de traducció Vidal Alcover i el 27è Premi de narrativa curta per Internet Tinet. L’organització atorgarà també en aquesta edició el 3r Premi honorífic Montserrat Abelló a la trajectòria en l’àmbit de la traducció literària en català. 

El Premi Pin i Soler està dotat amb 21.000 € i s’hi poden presentar novel·les en català, de tema lliure, amb un mínim de 150 pàgines. L’edició corre a càrrec d’Angle editorial. El jurat d’aquesta edició està integrat per Xavier Aliaga, Anna Ballbona, Mònica Batet, Lluís Anton Baulenas, Marina Porras i Carme Oriol Carazo com a secretària.   

El Premi de traducció Vidal Alcover està dotat amb 12.000 €. Va destinat a projectes de traducció al català d’obres literàries de qualsevol gènere o època, la incorporació de les quals a la llengua catalana es consideri important. El premi té les característiques d’una beca-projecte

Les obres que es proposin traduir han de pertànyer al domini públic i, per tant, hauran d’estar lliures de drets. Alhora, els projectes presentats han de preveure que l’obra resultant es pugui publicar en un sol volum d’un mínim de 100 pàgines i d’un màxim de 400.  

El jurat considerarà el relleu de l’obra proposada dins la literatura universal i també tindrà en compte el valor que es derivi de la traducció d’aquesta obra per al nostre patrimoni cultural, a més de la qualitat del projecte presentat i de la solvència del traductor.  

Per últim, el Premi Tinet està dotat amb 1.000 € per la Diputació de Tarragona i s’hi poden presentar narracions breus, de tema lliure, escrites originàriament en català i d’entre 3 i 6 pàgines. L’edició de l’obra guanyadora junt a un màxim de 14 textos més seleccionats corre a càrrec de Cossetània edicions. D’altra banda, la Diputació de Tarragona publicarà aquest mateix recull al web de TINET en format digital.  

El Premi honorífic Montserrat Abelló arriba a la seva tercera edició. Amb l’objectiu de donar relleu a la feina de les persones que es dediquen a la traducció literària es va instituir aquest premi que alhora recorda i honora la poeta i traductora tarragonina que duu el seu nom. En la seva primera edició, el premi va distingir la trajectòria de Joaquim Mallafrè i Gavaldà i en la seva segona edició, l’any 2023 es va concedir la menció a Joan Francesc Mira i Casterà.  

En la tercera edició l'organització dels premis triarà un traductor o traductora que s’hagi distingit per la importància de la seva aportació a la literatura catalana, incorporant-hi obres fonamentals d’altres literatures. El premi de no concurrència competitiva no té dotació econòmica i consisteix en la Musa d'honor de Tarragona. 

Els treballs que optin en aquesta nova edició dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona es poden presentar fins al 14 de gener de 2024 a les 24 h a l’adreça premisliteraris@tarragona.cat i els veredictes es faran públics en el transcurs de l’acte de lliurament que tindrà lloc el dissabte 18 de maig de 2024 al Teatre Tarragona. 

Els Premis Literaris Ciutat de Tarragona els organitza i convoca la Casa de les Lletres / Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Òmnium Cultural del Tarragonès i Centre de Normalització Lingüística de Tarragona. Compten també amb el patrocini de la Diputació de Tarragona i del Taller de Joieria Blázquez; i la col·laboració d’Angle Editorial, Cossetània Edicions, Edicions 1984, Núvol i TAC 12.  

Consulteu les bases d'aquesta edició dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona es pot consultar al web de Lletres. 

Segells de reconeixement d'administració oberta