Esteu aquí: Inici Què fem Primavera Literària

Primavera Literària 2022

Primavera literàriaConsulta la programació d'una nova edició de la Primavera Literària, que s'allarga des del març fins al juny i acull des de presentacions de llibres i clubs de lectura, a tallers d’escriptura, conferències, exposicions o representacions teatrals basades en textos literaris.

El Dia Mundial de la Poesia d’aquest 21 de març estarà protagonitzat pel poeta Gabriel Ferrater, en ocasió del centenari del seu naixement. A l’abril, Tarragona tornarà a viure una diada de Sant Jordi habitual després de dos anys, amb diverses cites literàries destacades a la ciutat. L’acte central de la Primavera Literària serà, com cada any, el Lliurament dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona, que tindrà lloc el 21 de maig al Teatre Metropol. Al juny, arribarà una de les novetats principals d’aquesta Primavera Literària: la primera edició d’un festival de poesia que, amb el nom de Transversal, tindrà lloc el primer cap de setmana de juny a la ciutat i comptarà, entre altres, amb les veus i les paraules de Mireia Calafell, Olga Xirinacs, Gabriel Ferrater, Isabel Ortega i Teresa Pascual.

L’escriptor Josep A. Baixeras estarà singularment present en aquesta programació ja que, durant la primavera, el seu llegat s’incorporarà al patrimoni de la ciutat.  

Els actes dia a dia

Teatre

Una gran part dels espectacles teatrals tenen una base literària, ja que parteixen d'un text. Durant aquesta primavera podreu trobar-hi clàssics com García Lorca, Mercè Rodoreda i Miguel Delibes, o autors contemporanis, com Guillem Clua, Marc Artigau, Albert Tola, Anna M. Ricart, Joan Pera. Podeu consultar les diferents programacions teatrals que tenen lloc a Tarragona entre març i juny en els següents enllaços:

Programació de primavera del Teatre Tarragona

https://teatres.tarragona.cat

Programació de primavera de la Sala Trono

http://www.salatrono.cat/

Programació del Teatre El Magatzem

https://www.cooperativaobrera.cat/2021-2/#

Què
Teatre
Quan i on
14/03/2022 a 00:00 a
21/06/2022 a 00:00
Organitzat per
Ajuntament de Tarragona, Sala Trono i Teatre el Magatzem

Jardins Poètics del Camp de Mart

Inauguració de la ruta poètica-natural dels Jardins Poètics del Camp de Mart.

El Camp de Mart es converteix en el primer jardí poètic de Tarragona amb la inauguració d'un itinerari literari que marida poesia i les espècies vegetals autòctones més significatives d'aquest parc de la ciutat. Es tracta d'un itinerari poètic-natural per fer valdre el concepte de Tarragona com a vila florida i vinculat a veus de dones que han tingut relació amb la ciutat.

Què
Visites, rutes i excursions
Quan i on
22/03/2022 a 17:00 a
21/06/2022 a 00:00
Preu
Gratuït
Organitzat per
Ajuntament de Tarragona
Hi col·labora
Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literatura Catalanes (APELLC), Veus de Dona a Tarragona, Escola de Lletres de Tarragona, Òmnium Cultural del Tarragonès i Viles Florides

Per què llegir clàssics grecs i romans?

Conferència: Per què llegir clàssics grecs i romans?
A càrrec de Raül Garrigasait, escriptor, traductor i editor de La Casa dels Clàssics.
A propòsit del Club de lectura-taller de la Biblioteca Pública de Tarragona, sobre la Ilíada. En el marc del Festival Tarraco Viva 2022. La Ilíada és una obra cabdal i la més antiga de les lletres europees.
A propòsit del Club de lectura-taller de la BPT sobre la Ilíada -que es desenvolupa de maig a juliol-, Raül Garrigasait ens parlarà sobre la lectura dels Clàssics: Per què cal llegir-los, què ens aporten, com fer-ho?

NOTA: Qui tingui interès a inscriure’s al Club de lectura-taller sobre la Ilíada de la BPT, pot descarregar-se l’App Tellfy i unir-s’hi directament, mitjançant aquest enllaç: tfy.to/bibliotecatarragona/tarracoviva

Què
Xerrades i congressos
Preu
Gratuït
Organitzat per
Biblioteca Pública de Tarragona, La Casa dels Clàssics i Festival Tarraco Viva.

Acte de Lliurament dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona

Com cada any, una cita destacada de la Primavera Literària és l'acte de lliurament dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona, que enguany ens presenta una novetat. A més dels tres premis habituals, es lliurarà per primer cop un premi a un autor amb una llarga trajectòria en el camp de traducció.
La concepció i direcció de l'acte d'enguany, amb aquest motiu, anirà a càrrec del director teatral Ramon Simó.

Què
Lletres
Quan i on
21/05/2022 19:00 a 21:00
Preu
Gratuït
Venda d'entrades

Acte obert a la ciutadania amb invitació prèvia. Cal reservar-la mitjançant un correu electrònic a lletres.tgna@tarragona.cat. 

Organitzat per
Casa de les Lletres, Ajuntament de Tarragona, Òmnium Cultural del Tarragonès i Centre de Normalització Lingüística de Tarragona
Hi col·labora
Teatres de Tarragona, Diputació de Tarragona, Joieria Blázquez, Angle editorial, Edicions de 1984, Cossetània edicions i Núvol

Introducció a la Ilíada i la Troia històrica

Conferència: Introducció a la Ilíada i la Troia històrica.
A càrrec de Marina Picazo, arqueòloga i professora titular d'Història Antiga a la Universitat Pompeu Fabra.
A propòsit del Club de lectura-taller de la Biblioteca Pública de Tarragona, sobre la Ilíada. En el marc del Festival Tarraco Viva 2022. La Ilíada és una obra cabdal i la més antiga de les lletres europees.
A propòsit del Club de lectura-taller de la BPT sobre la Ilíada -que es desenvolupa de maig a juliol-, Marina Picazo ens parlarà sobre la Troia històrica quan es compleixen 200 anys del naixement del seu descobridor, Heinrich Schliemann.

NOTA: Qui tingui interès a inscriure's al Club de lectura-taller sobre la Ilíada de la BPT, pot descarregar-se l'App Tellfy i unir-s'hi directament, mitjançant aquest enllaç: tfy.to/bibliotecatarragona/tarracoviva

Què
Xerrades i congressos
Preu
Gratuït
Organitzat per
Biblioteca Pública de Tarragona, La Casa dels Clàssics i Festival Tarraco Viva

Joel Santamaria dins el cicle "Lletres a la Guaiaba"

Amb la intenció de generar aprenentatge i obrir un nou espai cultural a la ciutat de Tarragona, l'associació Etcètera ha programat un ampli cicle de presentacions de llibres de poetes i escriptors de les comarques de Tarragona els dijous a les 20.15 h. L'indret escollit és La Guaiaba, un bar ubicat al número 11 del carrer Pin i Soler de Tarragona. El cicle tindrà una periodicitat quinzenal, es faran unes presentacions on els autors parlaran de les seves obres i en llegiran fragments.

Presentació-xerrada amb l'escriptor Joel Santamaria.

L'acte el conduirà Òscar Matínez Dolcet, president de l’associació cultural Etcètera.

Què
Lletres
Quan i on
26/05/2022 20:15 a 21:15
La Guaiaba, al núm. 11 del carrer Pin i Soler de Tarragona
Preu
Gratuït
Organitzat per
Associació Cultural ETC
Hi col·labora
La Guaiaba

Padre polvo

Presentació del poemari: "Padre polvo" de Juan Carlos Elijas (Ed. Huerga y Fierro).
A càrrec dels directors de la col·lecció Óscar Ayala i Enrique Villagrasa.

Padre polvo és una trilogia que camina des de l'Atlàntic al Mediterrani. El fet que hagi estat presentada en un sol volum s'explicarà a l'acte. Així mateix, s'exposaran algunes mostres dels poemes recitades per l'autor i, en el millor dels casos, amenitzades amb alguna cançó.

Què
Lletres
Preu
Gratuït
Organitzat per
Editoria Huerga i Fierro i ST de Cultura de la Generalitat a Tarragona
Segells de reconeixement d'administració oberta