Esteu aquí: Inici Què hem fet Cicle Veus de Poeta

Cicle Veus de Poeta

 

El Cicle Veus de Poeta està dedicat a posar en relleu l’obra d’un o una poeta del nostre territori.

 

Marcel Pey ( desembre 2017)

Tardor Literària 2017. Veus de Poeta

Sobre la poesia i l'obra de Marcel Pey

Marcel Pey (Cardona, 1948), autor resident a Tarragona des de fa molts anys, que compta amb una llarga trajectòria, genuí representant de la generació dels 70 i del corrent underground en la literatura catalana. En ell, com en pocs autors, la paraula i la imatge resulten indissociables. Marcel Pey va publicar el seu primer llibre de poemes l’any 1972 i, des de llavors, no ha deixat de treballar, ja sigui publicant llibres, filmant pel·lícules o muntant exposicions. També ha estat promotor literari, primer amb el segell Heroïna i després amb la col·lecció poètica Èpsilon / Foc Nou.

Cliqueu aqui per a més informació

 

 

Isabel M. Ortega Rion (juny 2018)

Primavera literària 2018. Veus de Poeta

Viure és un bumerang. Sobre la poesia i l'obra d'Isabel M. Ortega Rion

Ha obtingut el 12è Premi Ramon Comas i Maduell de poesia dins els Premis Literaris Ciutat de Tarragona (2001). Conjuntament amb Albert Tomàs, ha publicat la novel·la Viatge d'anada (Eumo Editorial, 1995). Habitual en els cercles poètics, l’any 2002 va participar la La Nit de la Poesia. 11 poetes a la Vaqueria. Com a poeta i en format de llibre ha publicat Enfilall (Cossetània, 2002), Runa plena (La Gent del Llamp, 2004), Nòmada (Cossetània, 2009), Medusa (Cossetània, 2013).
 

Cliqueu aquí per a més informació

 

Gabriel Guasch (novembre 2018)

Tardor Literària 2018. Veus de Poeta

Maneres d’anar tornant la vida. Sobre la poesia de Gabriel Guasch

Gabriel Guasch (Valls, 1930) és un poeta singular, sobretot per la manera com afronta la seva  relació amb el fet poètic. Diu que escriu poesia des dels 14 anys. Però, tot i que havia freqüentat autors coneguts com Joan Brossa, Guillem Viladot o Albert Ràfols-Casamada, havia guanyat un premi de poesia el 1966, havia sovintejat ambients propicis, com ara la seva intervenció en el Gespa Price, al Campus de Bellaterra, l’any 1975, i havia participat en exposicions de poesia visual, la seva estrena com a autor editat en forma de llibre no es produeix fins a 1997, amb Escric un cercle, dins la col·lecció La Gent del Llamp. Endarrere quedaven milers de versos que encara avui resten inèdits. Posteriorment, ha seguit escrivint i publicant. Amb un d’aquests poemaris, el tercer, Conversa fora de context, va obtenir el X Premi Ramon Comas i Maduell, el 1999. Fins al present ha publicat un total d’onze poemaris. Té obra gràfica al Museu d’Art Modern de Tarragona i al MACBA. De la poesia de Gabriel Guasch, el també poeta i professor Magí Sunyer, n’ha dit: "Meditació, profunditat, severitat, concisió, austeritat, decoració, intensitat, mirada moral, fidelitat, lucidesa, afectes, claredat, són els conceptes vertebradors d'una poesia que, en últim terme, es concep com un pagament de l'existència."

Trobareu més informació en aquest enllaç.

 

Roser Guasch (juny 2019)

Primavera Literària 2019. Veus de Poeta

Els secrets de la terra. Sobre la poesia de Roser Guasch

Diu que escriu des que va aprendre’n. És per això que va estudiar la carrera de Filologia Catalana i després dos cursos de Doctorat en llenguatges narratius a la URV. Va néixer a les Masies de Sant Miquel (Banyeres del Penedès). Es dedica a l’ensenyament de la llengua i la literatura catalanes a l’Institut Tarragona i viu a Tarragona.

El camí literari l’inicia amb la publicació del relat “Saps qui és Camille Claudel?”, dins el llibre Suc de Llimona, del col·lectiu Cisca Lafell (Columna, 1996). El 1998 guanya ex aequo el premi Miquel Martí i Pol, amb l’obra L’amistat de les pedres (Arola, 1999), que enceta la col·leció Dàctil Poesia. El mateix 1999 guanya el tercer premi Joan Duch de Juneda amb l’obra Lliris de mar, que es publicarà al volum Batecs (Fonoll, 2000).

L’any 2002 publica el recull “Josep Cañas. El retorn de Mèxic”, a Revista de Girona, i el 2003, Plena de tu (Trujal). El 2005, La terra del record (Arola), un llibre de poesia amb pintures de Maria Teresa Baltasar. L’any 2007 escriu per encàrrec el llibre de narrativa Cambrils, espais per a la calma (Arola), amb fotografies de Rafael López-Monné, traduït a l’anglès i a l’espanyol. L’any 2009 publica el poemari Fulles de llorer (Arola). El segueixen Platja Llarga i Vindrà la nit (ambdós, Arola, 2015), aquest últim amb pintures de Joan Descals.

També ha publicat assaigs literaris sobre l’obra de Maria Àngels Anglada, d’entre els quals destaquen: “M. Àngels Anglada: La poesia és un dels petits reductes de llibertat que encara tenim” (Revista de Catalunya, 2000), “La poètica de Maria Àngels Anglada” (Serra d’Or, 2000) i “El cor. Pretext poètic en la poesia de Maria Àngels Anglada” (Actes del Dotzè Col·loqui Internacional de Llengua i Literatura Catalanes, 2003).

Trobareu més informació en aquest enllaç.

Podeu veure el vídeo sencer de l'acte en aquest enllaç.

 

 

 

 

Magí Sunyer (novembre 2019)

Tardor Literària 2019. Veus de Poeta

Conté un secret. Sobre la poesia de Magí Sunyer

Magí Sunyer, un autor amb més de quaranta anys de poesia a l’esquena. A la ciutat el coneixem bé. Com a poeta i escriptor, com a professor universitari, però també com a activista cultural i com a ciutadà compromès. Entitats com els col·lectius La gent del Llamp i Escriptors del Camp de Tarragona i, en èpoques diferents, la Cooperativa Obrera, l’Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literatura Catalanes, l’Escola de Lletres, el diari El Punt, les llibreries i biblioteques de la ciutat o Arola editors, en poden donar compte.

El passat 7 de novembre, al Cafè del Teatre Metropol, vam portar a terme la següent sessió de Veus de Poeta, dedicada a Magí Sunyer. Un acte en què vam comptar amb les paraules del crític literari Pere Ballart i també professor de teoria literària a la UAB. A més a més, vam fer un tast de la seva poesia, a través de la recitació de Montserrat Auqué i Dolors Esquerda, sota la direcció de Dolors Juanpere, del col·lectiu En Veu Alta.

Podeu visionar tota la sessió enregistrada clicant en aquest enllaç:

 Conté un secret. Sobre la poesia de Magí Sunyer
 

 

Olga Xirinacs (desembre 2020)

Veus de poeta: Alba. La poesia d’Olga Xirinacs.

Amb les paraules de Llorenç Soldevila, professor de la Universitat de Vic. La mateixa autora va recitar una selecció dels seus poemes, acompanyada pel saxo de Xavier Pié.

Podeu visionar tota la sessió enregistrada clicant en aquest enllaç

 

Josep Santesmases i Ollé (març 2021)

Primavera Literària 2021. Veus de Poeta

Sobre la poesia de Josep Santesmases


El dia 23 de març de 2021, al vestíbul del Teatre Tarragona, es va poder gaudir de l'acte dedicat a l'escriptor Josep Santesmases i Ollé, dins el cicle Veus de Poeta, organitzat per la Casa de les Lletres i l'Escola de Lletres de Tarragona. L'acte va comptar amb la intervenció de l'escriptor i professor de la URV Magí Sunyer i la lectura d'una selecció de textos a càrrec del seu autor i de Maria Roig.


Josep Santesmases, des de la seva Vila-rodona nadiua, a la vora del Gaià, no només ha escrit amb continuïtat i rigor, sinó que ha estat un persistent dinamitzador cultural.


Podeu visionar l'acte de Veus de poeta dedicat a l'autor, clicant en aquest enllaç.
 

 

Rosina Ballester (desembre 2021)

Tardor Literària 2021. Veus de Poeta

Tarragona era un gran jardí. Sobre la poesia de Rosina Ballester

En aquesta ocasió ens acostem a la poesia de Rosina Ballester per mitjà d’un acte que va tenir lloc a l’Antiga Audiència, el dia 17 de desembre de 2021, amb la intervenció de les també poetes Mireia Vidal-Conte i Isabel Ortega.

Rosina Ballester (les Borges del Camp 1949), poeta, traductora i infermera, ha publicat diversos reculls de poemes: La dormició (2003), Matèria (2004), Violència intervinguda (Premi Cadaqués a Rosa Leveroni 2005), La reixa (2008), Vestigis (XII Premi de Poesia Parc Taulí 2010), Els dies fosos (2014), i el 2020 la novel·la Liquidació.

Trobareu més informació en aquest enllaç.

 

Xavier Amorós Solà (juny 2022)

Primavera Literària 2022. Veus de Poeta

Sobre la poesia de Xavier Amorós Solà

Amb motiu de l’acte dedicat a Xavier Amorós, el dia 2 de juny de 2022, al Vestíbul del Teatre Tarragona, el poeta i escriptor Antoni Nomen va fer la seva intervenció com a estudiós de l’obra de Xavier Amorós, i es va dur a terme la lectura d’una selecció de poemes a càrrec de Francina Baldrís i Dolors Esquerda.

Xavier Solà Amorós (Reus, 1923), poeta i prosista. Ha rebut el Premi Carles Riba (1964) per Qui enganya, para, el Premi de Literatura Catalana de poesia, de la Generalitat de Catalunya (1983) amb Poemes (1959-1964), la Creu de Sant Jordi (2004) i ha estat nomenat Doctor Honoris Causa per la Universitat Rovira i Virgili (2004). És soci d'honor del Centre de Lectura de Reus, Fill Il·lustre de Reus i soci d'honor de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana. La seva obra poètica es concentra en un breu període de temps a finals dels anys 50 i començaments dels 60. Després d’un llarg període de silenci literari, en què tanmateix continua dedicant-se a l’activitat cívica, cultural i política, reprèn la literatura en prosa als anys 80, en què predomina el tema memorialístic. El 2004 l'Ajuntament de Reus inicia la publicació de la seva Obra completa, en quatre volums, a cura de Rosa Cabré.

Trobareu més informació en aquest enllaç.

Per a llegir la intervenció d’Antoni Nomen, cliqueu aquest enllaç.

 

Segells de reconeixement d'administració oberta