Esteu aquí: Inici L'Ajuntament Govern Grups municipals Grup Municipal ERC Notícies 2023 ERC considera que el govern de Viñuales va sense rumb

ERC considera que el govern de Viñuales va sense rumb

ERC considera que el govern de Viñuales va sense rumb

Un 76% de les accions promeses en els 100 primers dies de mandat no s’han executat
ERC considera que el govern de Viñuales va sense rumb La portaveu d'ERC, Maria Roig, i el portaveu adjunt, Xavi Puig, durant la roda de premsa.
27/09/2023

El govern municipal ja ha complert 100 dies de mandat i des del Grup Municipal d'Esquerra Republicana de Catalunya a l'Ajuntament de Tarragona consideren que “el govern actual va sense rumb”.

La portaveu d'ERC, Maria Roig, ha afirmat que "la immensa majoria de les accions que van prometre les han incomplert, les poques que han fet se les van trobar fetes pel govern de Pau Ricomà i les que han impulsat, en gran part, van en contra dels interessos de la ciutadania". La republicana ha detallat que un 76% de les accions no s'han tirat endavant, un 8% sí que són accions iniciades pel PSC, un 9% són llegat de l'anterior govern i un 7% són accions fetes pel govern actual, però que "òbviament s'havien de fer", com atendre la gent gran o tenir reunions amb veïns i entitats.

Una de les accions que han fet realitat durant aquests 100 dies són les polseres de calor per als treballadors de la brossa, els quals no la volen. Roig també ha dit que han portat a terme la nova parada per als creueristes per alliberar la Part Alta, però "s'ha creat al Camp de Mart, cosa que ens ho sorprèn perquè consideraríem que continua sent Part Alta", ha dit Roig. Una altra de les accions completes, tot i que encara està en fase d'al·legacions, és la incorporació de la plantilla de persones amb discapacitat, una acció que es va iniciar durant el mandat anterior. "És un tràmit que els ve al govern anterior i que, per tant, és curiós que es posi en comú dels objectius dels 100 primers dies, quan és un objectiu que ja estava en marxa i l'únic que havien de fer era no aturar-lo", ha dit Xavier Puig, portaveu adjunt.

Un altre dels projectes que ve de l'altre mandat són els col·lectors de Torres Jordi. "Una de les primeres coses visibles que va fer l'alcalde Viñuales va ser aquell decret dient que es fes el col·lector, un decret totalment innecessari. No cal que l'alcalde faci un decret dient que es faci, era una mera escenificació pública d'una cosa que ja estava projectada i pressupostada pel govern anterior. El decret no va anar acompanyat d'un modificatiu de crèdit. Per tant, no van iniciar res", ha expressat.

El mateix conseller ha lamentat que hi havia accions, que només calia continuar amb una tasca ja engegada i "no només no ho han fet, sinó que han aturat", com la iniciativa del govern anterior dels patis oberts, entre altres. Els socialistes teníem com a objectiu executar tots els parcs infantils projectats durant el mandat anterior i "no se n'ha començat cap, quan deia que els farien tots". Un altre exemple és el traspàs de carreteres de l'Estat, ja està tot acordat després d'una "dura negociació i només falta estampar-hi la signatura".

S'aturen projectes positius per la ciutat

Maria Roig ha apuntat que el govern socialista tenia com a objectiu definir les pròximes fases de Ca l'Agapito i "sembla que ja ho han decidit, han optat per aturar-ho quan encara queden moltes coses a fer en aquesta porta d'entrada a la Part Alta". Parlant de Patrimoni, la portaveu ha posat de manifest que la promesa del govern que la Font dels Lleons estaria "museïtzada" en aquests 100 primers dies "s'ha incomplert i ho sabien. Prometre això és ser totalment inconscient a l'hora de dir una cosa així o bé que es desconeix l'abast de tota aquesta operació".
La portaveu ha recordat que des d'ERC exigeixen a cada plenari que en els modificatius de crèdit s'hi inclogui una partida de diners per comprar pisos socials. "Creiem i repetim que és una feina que s'estava fent i que és imprescindible. El govern volia consolidar el pressupost d'adquisició d'habitatge per tanteig i retracte i no ho ha fet sinó que no hi ha posat ni un cèntim".
Pel que fa al POUM, Puig considera que s'està fent passos enrere perquè el nou govern ja va dir que la seva intenció era demanar una pròrroga de les normes urbanístiques. "El que veiem amb preocupació és que s'està parlant molt alegrement de la pròrroga, es dona per descomptat i creiem que no hi arribarem a temps i que fàcilment caurem una altra vegada en el POUM del 1995. Amb tota la inseguretat econòmica jurídica que això suposa".

Un altre projecte que s'ha alentit és el GreenBelt'26 segons ERC. "Aquí el que ens trobem és que el desmuntatge i la reutilització dels materials de la plataforma del Miracle, sembla que van ara per mesos vista, quan aquí hi ha uns calendaris molt estrictes que els marca el Next Generation. Ens fa patir aquesta i també les altres subvencions que hem rebut d'Europa".

Decrets i altres decisions del govern del PSC

Per ERC, a banda de les 100 accions que va presentar el govern socialista, n'hi ha d'altres que ha fet i que "cal posar sobre la taula", sobretot la primera acció, l'acció zero, que va ser signar un decret per retirar l'Ajuntament com a acusació particular en el cas Inipro. "Una acció que com vam explicar ens preocupa moltíssim perquè és una mesura que va en detriment de l'interès de la ciutadania. Sobretot ens sobta perquè quan l'actual alcalde estava a Ciutadans deia que demanaria la dimissió de Ballesteros si anava a judici, com a passat i ara el primer que ha fet ha sigut intentar portar a terme aquesta acció que fa referència a un cas on el PSC està acusat", ha dit Roig.

La mateixa portaveu ha afegit que "una altra qüestió també ha estat el tema del contracte de la brossa, on el PSC va estar apretant i traspassant algunes línies ètiques. A més, la situació de la brossa a la ciutat no ha millorat gens, al contrari. Sant Magí n'ha estat la pitjor prova. Tot i això som una oposició responsable perquè en el cas de la brossa vam aprovar a favor de la nova licitació, perquè som conscients que aquest fet millorarà la neteja de la brossa i per damunt de tot ERC és un partit de govern que posa per davant els interessos de la ciutadania i no els partidistes".

Pel que fa als carrils bici, Xavi Puig es pregunta si "el PSC està a favor o en contra dels carrils bici? Està alineat amb PP i VOX que reverteixen els carrils bici allí on ara governen o està alineat amb el desenvolupament sostenible que el mateix Ministeri del govern espanyol impulsa?". Davant d'això, lamenta que "el nou govern no tingui cap full de ruta" i que "el PSC estava molt preocupat durant la campanya per assolir el poder, però ara no sap cap on va Tarragona, no els veiem tant preocupats i això és un fet molt greu. No té rumb". Puig ha deixat clar que "el govern republicà tenia un rumb molt clar: cohesionar la ciutat i fer-la sostenible".

Un altre exemple que aquest govern va sense rumb, segons ERC, és la Ciutat Residencial, "on primer vam haver d'aguantar una campanya populista, fins i tot feixista, on el PSC es va alinear amb partits com VOX. Ara veiem com Viñuales accepta el projecte perquè sap que és una gran oportunitat per Tarragona, cosa que ens n'alegrem, però xoca amb les seves declaracions anteriors", ha comentat Puig qui ha afegit que "un altre tema és el dels busos d'hidrogen: se'n compren quatre més i els licita el subministrament d'hidrogen, també ho aplaudim, però abans no deien això. Van com un pollastre sense cap".

Durant la campanya el PSC defensava el Turisme com un gran eix per a la ciutat i justament una de les primeres accions que ha fet "és carregar-se la figura del gerent del Patronat. Una figura que és imprescindible per fer una gestió professional i exclusiva", ha dit Roig.

Roig ha apuntat que "la nostra posició continuarà sent la mateixa, fent una oposició constructiva i defensant els interessos de la ciutat de manera ferma com ho hem fet fins ara. En els projectes que siguin beneficiosos per la ciutat i la ciutadania ens hi trobaran al costat. Com a ERC treballarem perquè l'Ajuntament posi la persona al centre les polítiques municipals i no faci un viratge cap a la dreta i fiscalitzarem l'obra de govern, no obstaculitzarem".

Per cloure, Puig ha afegit que "tenim reptes molt importants i un horitzó molt il·lusionant per Tarragona i per això volem allargar la mà amb tots els temes de ciutat que al govern li farà falta per tirar endavant".

Segells de reconeixement d'administració oberta