Esteu aquí: Inici L'Ajuntament Govern Grups municipals Grup Municipal ERC Notícies 2023 ERC considera que obrir els contenidors a Bonavista, Cala Romana i al Serrallo és un error

ERC considera que obrir els contenidors a Bonavista, Cala Romana i al Serrallo és un error

ERC considera que obrir els contenidors a Bonavista, Cala Romana i al Serrallo és un error

Els republicans assenyalen que la mesura ha permès reduir la quantitat de brossa que es porta a incinerar
ERC considera que obrir els contenidors a Bonavista, Cala Romana i al Serrallo és un error Jordi Fortuny, conseller d'ERC
17/07/2023

El Grup Municipal d’ERC a l’Ajuntament de Tarragona ha criticat la mesura presa pel nou govern de l’alcalde Viñuales de reobrir els contenidors tancats a Bonavista, Cala Romana i al Serrallo que fins ara funcionaven amb targetes.

El conseller republicà, Jordi Fortuny, ha assenyalat que aquesta mesura es va prendre per tal d’assolir els objectius de recollida selectiva que marca la directiva de la Unió Europa que fixa que al 2025 s’ha d’arribar al 55% de recollida selectiva; el 2030 al 60% i el 2035 al 65%. “Durant els quatre anys de govern Ricomà hem treballat per aconseguir aquests objectius. El 2022 vam assolir el màxim històric del 38,5% de matèria selectiva”.

Fortuny també ha destacat que del 2019 al 2022 s’han reduït en més de 5.000 les tones de residus que s’han portat a incinerar, pel fet d’aquesta acció i altres, ha permès un estalvi de més de 600.000 euros a les arques municipals, el que equival a 1.400 rebuts d’IBI. “Hem de continuar baixant el percentatge de brossa que es porta a cremar per un estalvi econòmic i pels requisits ambientals que ens marca Europa”, ha puntualitzat el conseller.

En aquesta línia, Fortuny ha remarcat les bones xifres assolides de recollida selectiva en les tres zones de la ciutat que s’han implementat els contenidors tancats. “A Bonavista s’ha assolit un 59% de recollida selectiva; a Cala Romana un 54%; i al Serrallo un 72%. Dades que es troben molt per sobre de la mitjana de la ciutat i denoten que la mesura dels contenidors tancats ha funcionat i és bona. Això no vol dir que no hi hagi alguns problemes, però cal que es treballin i s’esmenin”.

Des d’Esquerra adverteixen al nou govern que la mesura de reobrir els contenidors pot posar en perill assolir les xifres de recollida selectiva que imposa Europa. Els republicans avisen que no fer els deures pot suposar penalitzacions, com no optar en cap subvenció europea sobre la matèria. En aquest sentit, el conseller Fortuny ha recordat que “la Mancomunitat de Residus del Camp de Tarragona es troba davant de la seva renovació amb una inversió prevista de més de 100 milions d’euros, dels quals s’han obtingut 80 milions de subvenció. Si a Tarragona no fem bé la feina i no treballem en coherència aquests diners poden perillar”. A més, el conseller també retreu que es revertirà la situació i augmentarà la fracció de resta i això suposarà invertir més diners a incinerar la brossa, “ara mateix incinerar una tona de residus costa 109€, una xifra que els pròxims anys augmentarà, això vol dir que si no reciclem bé pagarem una taxa molt més cara”.

Per tot plegat, Fortuny ha considerat que reobrir els contenidors és una mesura “clientelar per acontentar alguns veïns que no els agradava el format”, per això ha demanat al nou govern que “miri pel bé comú, perquè les conseqüències d’aquesta decisió les pagarem tota la ciutadania, és un error monumental que ens sortirà molt car. Per sorpresa de tots el nou govern ha fet una involució, està fent una política covarda per no afrontar els problemes directament i amb uns objectius clars, ja que les dades assolides fins ara són clares i positives”.

El conseller republicà ha recordat que la mesura dels contenidors tancats tenia l’aval de l’empresa concessionària del servei, “ells van ser els primers interessants en adoptar aquest format. El nou contracte de la brossa ha d’estendre els contenidors tancats arreu de Tarragona de forma gradual”. També ha recordat que, a banda de millorar les xifres de recollida selectiva, els contenidors tancats també han permès acabar amb el conegut “turisme de brossa” en llocs com Cala Romana, on venia gent d’altres poblacions a deixar la seva brossa al barri.

Segells de reconeixement d'administració oberta