Esteu aquí: Inici L'Ajuntament Govern Grups municipals Grup Municipal PPC Històric Notícies, mocions i articles 2019-2023 Mocions Moció en defensa de la sanitat, davant del dèficit d’especialistes de medicina familiar i comunitària

Moció en defensa de la sanitat, davant del dèficit d’especialistes de medicina familiar i comunitària

Moció en defensa de la sanitat, davant del dèficit d’especialistes de medicina familiar i comunitària

Moció que presenta el Grup Municipal del Partit Popular de l'Ajuntament de Tarragona
14/12/2022

Exposició de motius

La sanitat pública constitueix un dels pilars del nostre estat del benestar, consagrat a l'article 43 de la Constitució espanyola, un actiu indispensable de la democràcia que treballem per preservar.

Tot i això, el nostre sistema nacional de salut (SNS) afronta grans reptes que incideixen en la seva sostenibilitat a curt i mitjà termini. Un d'aquests desafiaments és el greu dèficit d'especialistes de medicina de família i comunitària i d’altres especialitats, que s'afegeix a la ineficaç gestió governamental del sistema de metges interns i residents (MIR).

En els darrers anys, un terç dels admesos per Sanitat a les llistes provisionals d'aprovats no han obtingut plaça de metge resident. Així, a la convocatòria per al 2023, hi ha 12.251 admesos per a un total de 8.503 places; al 2022, van ser 13.059 els admesos per a 8.188 places i al 2021,14.425 admesos per a 7.989 places. És a dir, en els darrers tres anys, només dos de cada tres admesos han obtingut plaça. Paradoxalment, aquesta situació conviu amb el dèficit creixent d'especialistes.

Pel que fa a la demanda de metges de família i comunitaris, les imminents jubilacions alerten que serà impossible reposar les places vacants d'aquests especialistes si no s'adopten mesures urgents a causa del gran desequilibri entre el nombre de jubilacions i el de noves incorporacions. D'altra banda, persisteixen convocatòria rere convocatòria places vacants no proveïdes per la manca d'atractiu d'aquesta especialitat. De les 218 places vacants al MIR al 2022, 200 pertanyen a l'especialitat de medicina de família i comunitària. Aquesta situació ha estat ja posada de manifest tant pel Partit Popular com per diverses societats mèdiques (1).

El Consell Interterritorial de l'SNS va acordar l'abril del 2018 la posada en marxa de mesures per afavorir la provisió de places mèdiques de difícil cobertura, per exemple, mitjançant la revisió dels requisits d'acreditació de centres i unitats docents a les especialitats de Medicina de Família i Pediatria d’atenció primària. Aquestes mesures continuen pendents.

El Consell Interterritorial de l'SNS també va proposar al juny del 2021 la celebració d'una reunió monogràfica dedicada a la situació de l'atenció primària, que inclogués un punt sobre la formació sanitària especialitzada. Aquesta sessió no s'ha produït i ni tan sols el Pla d'acció d'atenció primària 2022-2023, de desembre del 2021, inclou mesures de xoc per resoldre un dels problemes més apressants del nostre sistema sanitari: la manca de professionals de medicina de família disponibles per contractar.

Davant d'aquesta situació, la Conselleria de Sanitat de Galícia va remetre al Ministeri de Sanitat un manifest conjunt amb el Departament de Salut del País Basc, al qual es van adherir posteriorment altres cinc comunitats autònomes, proposant al Govern d'Espanya l'adopció d'una bateria de mesures, en el marc de les seves competències, per pal·liar l'alarmant dèficit d'aquests professionals d'atenció primària i comunitària.

Aquest acord està recolzat per 7 comunitats autònomes que representen més del 60% de la població espanyola i el seu contingut està avalat pel Congrés dels Diputats, gràcies a l'aprovació d'una proposta de resolució durant el Debat de l'Estat de la Nació d’aquest any. A l'acord i a la resolució es contemplen mesures com l'augment del nombre de places de formació mèdica en medicina de família i comunitària o la convocatòria extraordinària de places MIR d'aquesta especialitat, per contribuir al relleu generacional.

El govern tampoc ha estat a l'alçada del desafiament esmentat, atès que al seu Informe oferta- necessitat d'especialistes mèdics 2021-2035 ja s'identifica l'especialitat de medicina familiar i comunitària com aquella “amb pitjors pronòstics de dèficit”, la qual cosa agreuja la difícil provisió de places en petites poblacions o àrees rurals.

 

El Grup Municipal del Partit Popular de Tarragona aposta per reforçar el nostre sistema nacional de salut amb l'objectiu de pal·liar la manca d'especialistes i de millorar el sistema MIR, i per això proposa al Consell Plenari l’adopció dels ACORDS següents:

PRIMER. – Instar el Govern d’Espanya a impulsar totes les mesures que siguin necessàries des del consens real amb les comunitats autònomes i la coordinació efectiva amb els representants dels professionals sanitaris per solucionar el dèficit d'especialistes en Medicina de Família i Comunitària a tot el Sistema Nacional de Salut.

SEGON. – Proposar al Ministeri de Sanitat que es convoqui un ple extraordinari presencial del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, per abordar l'alarmant dèficit de professionals d'atenció primària i acordar mesures urgents per al curt i mitjà termini.

TERCER.- Proposar al Ministeri de Sanitat que aprovi que els professionals jubilats que així ho desitgin puguin romandre, almenys parcialment, en actiu.

QUART.- Proposar al Ministeri de Sanitat que s'estableixin contractes pont de fins a 3 anys per als MIR que acabin la seva residència com a pas previ a l'obtenció d'una plaça fixa.

CINQUÈ.- Proposar al Ministeri de Sanitat que prengui les mesures que siguin de la seva competència per a la conciliació de la vida familiar i professional dels especialistes amb incentius per cobrir el demandat torn de tarda.

SISÈ.- Proposar al Ministeri de Sanitat que es promogui el retorn d’aquells metges que hagin desenvolupat la seva carrera professional a altres països, per cobrir les especialitats deficitàries.

SETÈ.- Proposar al Ministeri de Sanitat que s'elabori un registre estatal d'especialistes sanitaris per avaluar i millorar les polítiques ja implementades.

VUITÈ.- Donar trasllat d'aquests acords al president del Govern d’Espanya, a la ministra de Sanitat i als portaveus dels grups polítics amb representació al Congrés dels Diputats i al Senat.

 

José Luis Martín García

Portaveu del Grup Municipal del Partit Popular de Tarragona

Tarragona, 7 de desembre de 2022


1.- Las Unidades Docentes de AFYC y MFYC Exigen Recursos Materiales y Humanos y Reconocimiento, Sociedad Española de Medicina de Familia y Comunitaria (SEMFYC), 2022.

Segells de reconeixement d'administració oberta