Esteu aquí: Inici Mobilitat i transports En vehicle privat Moure's amb moto Recomanacions i consells per a un bon manteniment de la moto i/o ciclomotor

Recomanacions i consells per a un bon manteniment de la moto i/o ciclomotor

Moto4

En la seguretat també té a veure el bon o mal estat del vehicle, en aquest cas de la moto o ciclomotor. Per aquest motiu tingueu en compte els punts següents:

Cal que adopteu una actitud responsable per mantenir sempre a punt dispositius com ara els llums, el mirall retrovisor, la senyalització, el casc o el vestuari, mitjançant revisions i manteniments periòdics. Hi ha d’haver, en general, un manteniment periòdic dels elements del vehicle com són els llums, els frens i els pneumàtics i verificar que estan en bon estat. S'aconsella fer una revisió de forma anual en un taller acreditat.

 

Elements de seguretat

  • Seguretat activa. Elements importants que eviten accidents:

 

Els llums: per veure els altres usuaris de la via i perquè ens vegin. Han d’estar en bon estat i ben orientats tot l’any.

Els frens: comproveu el nivell de líquid de frens i reviseu la consistència de la palanca o del pedal de fre.

Els pneumàtics: han de tenir la mesura i les característiques corresponents a la nostra moto i la pressió correcta segons l’ús que hi vulguem donar. A més, han d’estar ben equilibrats i cal que estigueu atents als possibles senyals de desgast.

 

  • Seguretat passiva. Elements importants que en cas d’accident redueixen els danys:

 

El casc i la vestimenta: Són els elements primordials en la seguretat del motorista. El casc protegeix el cap, i també la cara i la barbeta si és integral. És essencial portar-lo ben cordat. Cal escollir un bon casc, que sigui homologat, millor de color clar i amb dispositius reflectors, i que s’ajusti bé al cap, fixat amb una bona tanca i ben ajustat també al coll amb la corretja de seguretat. Cal comprovar la data de caducitat. En aquest sentit, cal evitar que es faci malbé, com ara deixant-lo penjat en un costat del vehicle, perquè l’afecten la calor i la pluja.

Us recordem que, en el supòsit que el casc hagi sofert un impacte violent, l’heu de substituir, ja que se n’hauran vist alterades les característiques i funcionalitats i, per consegüent, no ens asseguraria la protecció.

Pel que fa al vestuari, per reduir les lesions i cremades amb el paviment, el model ideal és l’anomenat granota, que protegeix el cos i les articulacions, a més d’unes botes i uns guants. Això, en el cas de les motocicletes. En el cas dels ciclomotors, es pot substituir per uns pantalons llargs, una jaqueta de màniga llarga i calçat amb una mica de taló, de manera que tapi els turmells, i uns guants.

Les ulleres i viseres: serveixen per evitar els enlluernaments i han de resistir l’aparició del baf. S’han d’evitar les ratllades a les pantalles, ja que això pot ocasionar menor visibilitat en condicions de pluja o enlluernaments excessius, així com una pèrdua d’eficàcia en general.

Segells de reconeixement d'administració oberta