Esteu aquí: Inici Mobilitat i transports Notícies Notícies 2022 Jordi Fortuny: "Apel·lem al diàleg responsable i constructiu per arribar a acords"

Jordi Fortuny: "Apel·lem al diàleg responsable i constructiu per arribar a acords"

Jordi Fortuny: "Apel·lem al diàleg responsable i constructiu per arribar a acords"

L'únic petició que no s'ha pogut aprovar és l'increment del salari base, ja que la Llei de Pressupostos Generals ho impedeix
07/04/2022
Des de l'EMT es garanteix el dret legítim a la vaga, però també s'ha d'assegurar el dret que tenen els ciutadans i les ciutadanes a tenir garantit uns serveis mínims, que venen marcats pel Departament d'empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya.
 
Aquesta matinada han tingut lloc uns fet molt greus, que atempten a la seguretat de treballadors i usuaris: han aparegut, dins de les cotxeres, 55 autobusos amb els vidres dels retrovisors pintats de negre, amb el perill de seguretat que això comporta. Per altra banda, els autobusos en el seu recorregut han rebut una nova llançada d'ous, fet que els ha obligat a tornar a les cotxeres per la neteja dels vidres per assegurar la visibilitat de la conducció i garantir, així, la seguretat de tothom: usuaris /es i treballadors/es. En aquest sentit, Jordi Fortuny, president de l'EMT: "lamentem els actes vandàlics esdevinguts, uns actes que impedeixen l'acció dels serveis mínims i que posen en risc la seguretat tant dels seus propis companys i companyes com la de les persones usuàries" i afegeix "aquests actes són intolerables i es duran a terme totes les investigacions necessàries per depurar responsabilitats".
 
Jordi Fortuny destaca que "Respectem el dret de vaga dels treballadors, però igual d'important és aquest dret com el de garantir el dret de la ciutadania de rebre uns serveis mínims el dia de vaga del transport públic, un servei essencial per a la població".
 
L'EMT remarca que, en tot moment, la voluntat de l'empresa ha estat arribar a acords que ens beneficiïn a tots; el principal dels quals és la millora de la part estructural, havent-se adoptat el compromís de la direcció per tal d'adequar la plantilla a les necessitats del servei, promovent les accions dirigides a aconseguir aquest objectiu i a explorar totes les vies d'actuació legals existents. Unes negociacions que han quedat reflectides en les actes de mediació. 
 
Després de l'intens esforç negociador que s'ha dut a terme, tant a les reunions de mediació amb els sindicats mitjançant el Departament d'Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, com a les reunions mantingudes amb el comitè d'empresa, volem destacar que malauradament, l'última reunió, mantinguda dilluns dia 5 d'abril amb el comitè d'empresa, va acabar sense consens en l'únic punt de desacord que fa referència al sistema retributiu. Portem setmanes de negociacions. Fins al moment, hem arribat als següents punts de consens:
  • Durem a terme les accions necessàries per obtenir la dotació del personal estructural pertinent, dins la legalitat.  
  • Garantirem un mínim de 9 places estructurals de serveis auxiliars.  
  • Atendre les discrepàncies existents sobre la forma de càlcul de la jornada laboral anual afegint un total de 21 hores a recuperar en benefici del treballador.  
  • Sol·licitarem immediatament un dictamen per la millora de les instal·lacions de cotxeres.  
  • Donarem un tractament homogeni al sistema de complement d'IT per cobrir fins al 100% de les retribucions fixes.   

Pel que fa a les qüestions en matèria retributiva, les demandes de la part social, tal com estan formulades, implicarien un augment del salari base i en conseqüència de l'import corresponent a les antiguitats, un aspecte inassumible per l'empresa, ja que això comportaria superar el llindar màxim del 2 % establert per la Llei de Pressupostos Generals de l'Estat. 

Tanmateix, referma Fortuny, "diàleg, diàleg, diàleg: la nostra voluntat és la d'arribar a acords, ho hem fet i ho continuarem fent, tot i això, apel·lem a la raó per tal d'entendre que no podem fer realitat aquelles demandes que, per tot el que s'ha exposat, queden fora de la legalitat"; i emplaça als sindicats a tractar d’avançar les negociacions del Conveni Col·lectiu per abordar el tema dels salaris. 

 
Segells de reconeixement d'administració oberta