Esteu aquí: Inici Mobilitat i transports Notícies Notícies 2023 Acord per a la cessió de trams de carretera del Ministeri de Transports

Acord per a la cessió de trams de carretera del Ministeri de Transports

Acord per a la cessió de trams de carretera del Ministeri de Transports

Es tracta de 15 km de carreteres que es transformaran en vies urbanes després de millores en la il·luminació, les voreres i la pacificació de les vies
17/03/2023

L’Ajuntament de Tarragona i el Ministerio de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana han signat el conveni per la cessió de les carreteres N-340, N-340a i T-11 després que s’executin actuacions de millora de condicionament i millora de les vies. L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha manifestat la seva satisfacció per un acord que significa “un punt de trobada de les reivindicacions del Govern de l’Ajuntament de Tarragona en favor de la mobilitat sostenible i de la humanització dels espais, i de la voluntat del Ministeri d’impulsar polítiques encaminades a assolir els objectius de desenvolupament sostenible”. I ha afegit: “Es tracta de tres projectes transformadors per a la ciutat que permetran passar de carreteres a avingudes, posant les persones al centre i potenciant la descarbonització i la mobilitat sostenible".

L’alcalde ha volgut agrair al secretari general d’Infraestructures, Transport i Habitatge, Xavier Flores, “els mesos de converses i negociacions que arriben a bon port”. Flores ha manifestat que “és un molt bon acord per la ciutat. Hi ha una voluntat de transformació de la mobilitat activa. És una gran oportunitat de transformar les carreteres en vies de llarg recorregut que permeti una mobilitat més urbana i espais d’oci”. Per la seva part, el Subdelegat del Govern, Santiago Castellà, ha remarcat que “aquest acord és una solució molt bona per la ciutat de Tarragona”.

L’acord suposarà una inversió econòmica de l'Estat de 12,9 M€ als 15 km de carreteres que passen de titularitat estatal a municipal i la creació de 9km de carrils bici. Un cop traspassada la gestió de les vies, l'Ajuntament de Tarragona n'assumirà el manteniment. Els projectes s’estan redactant i alguns d’ells s’espera que les obres s’iniciïn l’any vinent.

  • A la T11 s’humanitzarà la via, impulsant la mobilitat a peu i en bicicleta dels barris de l'Albada, la Floresta i Parc Riu Clar. També s'incorporaran semàfors en l'enllaç de la rambla de l'Albada fins a l'Institut Torreforta.
  • A la Nacional 340a: Es rehabilitarà el tram de carretera davant el Tanatori Municipal, es millorarà la il·luminació i es construirà la vorera per a vianants. També es renovarà l'asfaltat de la N340 fins a Bonavista.
  • A la Nacional 340: 
    • S'habilitarà un carril bici cap a Llevant i “això ens obre la porta a connectar-nos amb grans rutes vinculades al cicloturisme i alhora oferir una nova forma de mobilitat als veïns de Tarragona i ciutats del voltant”, emfatitza l’alcalde Ricomà.
    • També s'ampliarà el pont sobre el Francolí per facilitar la circulació de bicicletes i el pas de vianants.
    • S’instal·laran pantalles per reduir la contaminació acústica al veïnat de la zona de Parc Francolí, Joan XXIII, Tarragona 2 i Aqüeducte per reduir l’impacte sonor del pas de vehicles i millorar la qualitat de vida dels veïns.

“És fonamental el pont del Francolí perquè ens permetrà cohesionar la ciutat a l’altra banda del riu i les pantalles acústiques són una reivindicació històrica per reduir la contaminació acústica”, remarca l’alcalde Ricomà. I conclou: “En definitiva, amb aquest traspàs l’Ajuntament assumirà la titularitat i manteniment d’aquestes vies. Les rebrem en les condicions desitjades, amb unes inversions necessàries que suposaran una gran transformació per a la ciutat”.

Segells de reconeixement d'administració oberta