Esteu aquí: Inici Mobilitat i transports Notícies Notícies 2024 Els vianants guanyen protagonisme a la reforma dels nous carrers López Pelàez, Josepa Massanés i Maria Cristina

Els vianants guanyen protagonisme a la reforma dels nous carrers López Pelàez, Josepa Massanés i Maria Cristina

Els vianants guanyen protagonisme a la reforma dels nous carrers López Pelàez, Josepa Massanés i Maria Cristina

L’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, inaugura la remodelació de tres carrers on guanyen més espai per als vianants, amb més vegetació i una nova plaça verda
11/03/2024

L’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, acompanyat del Subdelegat del Govern a Tarragona, Santiago Castellà, han inaugurat avui la remodelació dels carrers López Pelàez, Josepa Massanés i Maria Cristina. Una obra finançada per Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència-Finançat per la Unió Europea-Next GenerationEU i que està executada amb l’objectiu que els vianants recuperin el protagonisme. Per aquest motiu s’ha millorat el paviment, s’ha creat una plataforma única suprimint les voreres, també s’han incorporat zones verdes i espais per seure amb “l’objectiu de millorar la qualitat de l’espai i dotar-lo de vida. Un dels objectius del govern municipal és la millora de l’espai públic. Fa uns dies inauguràvem el carrer Orosi, també concebut per als vianants, i avui presentem una nova remodelació pensada per als tarragonins i tarragonines”, ha delcarat l'alcalde. Amb aquesta reforma s’ha guanyat un espai que no existia, el triangle de la parcel·la de la finca que limita amb el CEIP Savedra i el carrer López Peláez. “Un espai fins ara tancat i que passa a ser d’ús ciutadà”, ha afegit l’alcalde Viñuales.

Per la seva part, el Subdelegat del Govern, Santiago Castellà, ha remarcat que “avui és un dia important perquè es presenta una de les concrecions del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència-Finançat per la Unió Europea-Next GenerationEU. Un projecte que aconsegueix humanitzar un espai convertint-lo en uns carrers més passejables i més accessibles per a tothom”.

Abans de les obres de remodelació, la funció principal dels carrers López Peláez i Josepa Massanés era accedir a l’aparcament Saavedra. “Amb el nou mobiliari urbà, les zones enjardinades, la il·luminació, el paviment i la renovació de la xarxa d’aigua i soterrament del cablejat elèctric, la ciutat compta amb un nou espai”, ha remarcat l’alcalde.

Accés a l'aparcament de Saavedra

Amb aquestes obres, les entrades i sortides al pàrquing municipal i als aparcaments provats continuaran operatius, però de tal manera que no alteraran al nou espai de convivència. Ara bé, a partir del 18 de març, l'accés a l'aparcament municipal Saavedra per Avinguda Catalunya es tancarà provisionalment durant un mes. El motiu és les obres de millora de l'accés al pàrquing i s'instal·larà la nova tecnologia de maquinària de control d'accessos. Durant aquest mes es renovarà la maquinària de l'accés de Catalunya, però també de Josepa Massanés. Per tant, durant aquest mes que durin les obres l’accés al pàrquing Saavedra serà únicament pel carrer Josepa Massanés. Un carrer que, des del passat 4 de desembre, acull el Centre d'Atenció al Client en horari de dilluns a divendres de 8.30 a 14.30 h. 

Maria Cristina compta amb voreres més amples

També s’ha actuat en l’ampliació de la vorera en el xamfrà del carrer López Peláez amb l’avinguda Maria Cristina amb l’objectiu de crear un nou pas de vianants a la mateixa avinguda Maria Cristina. “Les voreres s’han enxampat per donar més seguretat al vianant i per acabar amb unes voreres estretes que dificultaven el pas de cadires de rodes o famílies amb cotxets”, ha apuntat l’alcalde de Tarragona.

El cost de les obres ha estat de 463.418,55 euros.

Millora en la il·luminació per aconseguir l’eficiència energètica

La il·luminació de tot aquest entorn també serà un dels elements que es milloraran. Una de les grans prioritats del consistori és la millora de l’espai públic de la ciutat. I un dels eixos per aconseguir-ho és l’enllumenat públic perquè l’objectiu és aconseguir l’eficiència energètica, que permeti reduir el consum i la factura amb la incorporació de lluminàries amb tecnologia led.   

Un projecte finançat amb fons Next Generation

Amb la urbanització dels carrers López Peláez i Josepa Massanés finalitzen les obres compreses en el projecte d’implantació de la zona de baixes emissions i transformació digital i sostenible del transport, presentat amb el nom de “Tarragona cap al 2030” a la convocatòria de fons Next Generation-EU de 2021, amb un pressupost de despeses de 4.470.089,65 €i un ajut concedit: 3.003.080,67 €.

Les actuacions contemplades en el projecte, totes executades ja, han estat l’adquisició de tres autobusos impulsats per hidrogen, l’aparcament de dissuasió del carrer Guillem Oliver (zona Hospital Joan XXIII), la peatonalització del carrer Canyelles, la digitalització de l’activitat dels serveis públics de transport, l’ampliació de l’aparcament de dissuasió de Torroja –inaugurada el passat dimecres 6 de març— i la urbanització dels carrers López Peláez i Josepa Massanés, inagurada avui.

Per a la convocatòria de 2022, l’Ajuntament va presentar una segona bateria de mesures per a la implantació de la ZBE a la ciutat, que comprenen l’adquisició de quatre autobusos més, l’intercanviador del carrer Doctor Battestini, els treballs d’implantació de la ZBE, actualment en procés de licitació, i l’enfortiment de la ZBE. Aquesta part del projecte té un pressupost de despeses 5.342.441,01€, dels quals hi ha concedit un ajut del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència-Finançat per la Unió Europea-Next GenerationEU de 3.328.196,91 € amb un termini d’execució, segons l’actuació, del 31/12/2024 i del 30/06/2025.

La urbanització dels carrers López Peláez i Josepa Massanés és una remodelació integral que millora la pavimentació, la il·luminació i la xarxa d’aigua, incorpora nova vegetació i actua en aspectes de mobilitat per dotar de més seguretat al vianant, que és el principal beneficiat d’aquesta reforma. Cal recordar que la implantació de la ZBE conté, a més del perimetrat i la tecnologia per controlar els accessos, tota una sèrie de mesures encaminades al foment de la mobilitat sostenible, que comprenen peonitzacions, aparcaments dissuasoris o transport públic més ecològic.

Segells de reconeixement d'administració oberta