Esteu aquí: Inici Salut Notícies Prevenció de les addiccions Islàndia acull el seminari de cloenda del projecte Youth in Europe per a la prevenció d'addiccions entre adolescents

Islàndia acull el seminari de cloenda del projecte Youth in Europe per a la prevenció d'addiccions entre adolescents

Islàndia acull el seminari de cloenda del projecte Youth in Europe per a la prevenció d'addiccions entre adolescents

Tarragona aspira a coordinar les noves accions pel període 2017-2019
22/05/2017



Els passats dies 11 i 12 de maig es van reunir a la Universitat de Reykjavík els 9 països participants de l'edició 2015-2017 del projecte Youth in Europe: Itàlia, Grècia, Portugal, França, Turquia, Malta, Letònia , Islàndia i Espanya, per tal de celebrar la cloenda oficial. En aquesta ocasió es van avaluar els resultats del projecte en cadascun dels països participants, les properes fases a implementar i també la manera com es pot continuar treballant plegats.

La capital tarragonina, a través del Servei de Prevenció de les Addiccions i la coordinació amb l'oficina Europe Direct és l'única ciutat espanyola present en l'estudi, que en la seva última enquesta del 2015 analitza les dades aportades per 6.516 adolescents d'entre 15 i 16 anys. A Tarragona han participat 2.058 joves de tots els instituts de la ciutat; és la ciutat amb major aportació de dades dels 9 països que han participat en aquesta darrera edició. De fet s'ha realitzat l'enquesta a totes i tots els adolescents censats a Tarragona, per tant la mostra és gairebé del 100%.

Els resultats de l'enquesta han estat analitzats en profunditat per la Càtedra d'Inclusió Social i el Medical Anthropology Research Center de la Universitat Rovira i Virgili, sota la direcció del professor emèrit Oriol Romaní. Gairebé la meitat dels adolescents de Tarragona (47,8%) admet haver-se emborratxat alguna vegada a la vida. Només el 23% no ha consumit mai alcohol. Youth in Europe permet realitzar un profund estudi comparatiu dels hàbits i estils de vida entre adolescents a cada ciutat pel que fa a la mitjana europea. A més d'avaluar les tendències de consum de tabac, alcohol i diferents drogues, l'informe les vincula a l'impacte de factors socials com l'atenció dels pares i la influència dels amics, els professors o l'esport.

En aquests moments, els resultats estan preparats per ser presentats a cada centre escolar que va participar en l'enquesta. A partir de les dades per centres i per barris es constituiran els fòrums participatius, amb totes i tots els agents claus del territori per estudiar conjuntament les mesures preventives a implementar per tal de disminuir l'accés dels joves a les begudes alcohòliques i retardar l'edat d'inici en el consum, que se situa entorn als 14 anys.

El projecte ha tingut una important cobertura mediàtica arrel d'un article aparegut en el diari digital britànic The Independent. Moltes ciutats s'han interessat pel projecte, tan catalanes com arreu de l'estat espanyol. Així com també països llatinoamericans com Equador, Bolívia, Brasil, Argentina, Xile, entre d'altres. De fet el govern xilè ha convidat el Servei de Prevenció per participar en el seminari "Niños y adolescentes libres de alcohol y drogas. Un método comprobado para nuestros barrios", que es celebrarà a Santiago de Chile el dijous 24 d'agost del 2017.

Youth in Europe es va gestar a Islàndia l'any 1998 i durant l'última dècada s'ha expandit a pràcticament tot el territori de la UE. La ciutat islandesa de Reykjavík i el Centre Islandès d'Investigació Social i Anàlisi (ICSRA) impulsen aquest programa amb fons europeus i patrocinadors com la farmacèutica Actavis Group. Tarragona, amb l'assessorament del ICSRA, aspira a coordinar les noves accions de 'Youth in Europe' de cara al període 2017-2019, així com el nou Planet Youth que es desenvoluparà a Llatinoamèrica.

 

Segells de reconeixement d'administració oberta