Esteu aquí: Inici Salut Promoció de la salut Promoció en l'àmbit escolar Programa Suport Vital Bàsic

Programa Suport Vital Bàsic

PROGRAMA SUPORT VITAL BASIC A LES ESCOLES

El curs 2011-12 es va posar en marxa a Tarragona aquest programa, amb el suport del Consell Català de Ressuscitació i dels Serveis Territorials d’Educació de les Terres de l’Ebre.

El ”Programa de Suport Vital Bàsic a les escoles”  pretén incrementar el nombre de testimonis presencials de una aturada cardíaca, amb capacitat per activar els dispositius d’emergències i iniciar les primeres maniobres de Reanimació Cardiopulmonar, convertint als estudiants, futurs adults del demà, en líders comunitaris que donin força al primer i segon cercle de la cadena de la  vida.

El seu objectiu general és disminuir en forma significativa les discapacitats i la mort d’origen cardíac.

 

JUSTIFICACIÓ

  • - L’escola és el millor lloc per adquirir coneixements i habilitats perdurables.
  • - Un objectiu de la tasca educativa es: FORMAR CIUTADANS PREPARATS EN COMPETÈNCIES BÀSIQUES ÚTILS.
  • - Conèixer las tècniques de SVB significa conèixer com salvar vides, aprendre es fàcil i només comporta unes poques hores.
  • - La formació en emergències dins de l’àmbit educatiu pot ser un bon exemple de com una comunitat pot organitzar-se per prevenir i atendre les emergències. Crea i/o potencia una actitud solidaria dels alumnes al prendre consciència que la seva actuació es important i positiva davant una complicació inesperada.

 

OBJECTIU DIDÀCTIC:

Prendre consciència progressivament d’una situació de risc vital i de la importància de la nostra actuació envers els demés a través de petites intervencions que salven vides.

 

DESENVOLUPAMENT

  • El programa segueix els estàndards del Consell Català de Ressuscitació i requereix d’un compromís del centre per incloure el programa com “ Projecte educatiu”, prenen la decisió del nivell educatiu on introduir el programa, dates i rellevància.
  • L’aprenentatge son coneixements i habilitats i s’ha de mantenir en el temps (formació continuada).
  • Participació de tota la comunitat educativa: professorat, alumnes,ampes i personal no docent:

 

  • Formació al professorat: Per part dels tècnics del Servei Municipal de Salut Escolar amb la col·laboració voluntària de instructors en SVB.

 

  • Formació del alumnat: Per part del professorat (millor aprenentatge)  i formació en espiral, introduint pas a pas els coneixements i habilitats d’acord amb l’edat.

                                   Conèixer, recordar i afegir

 

  • Formació AMPES i personal no docent: Per part de tècnics del Servei Municipal de Salut Escolar.

 

 

CENTRES ADHERITS AL PROGRAMA DE SUPORT VITAL BÀSIC A LES ESCOLES:

El dia 16 d’octubre els centres educatius adherits al programa vam rebre una placa com a reconeixement de la seva tasca.

 

programa svb

El curs 2013/14 un total de 21 escoles, 7 Instituts i un centre d’educació especial van participar en el programa.

Segells de reconeixement d’administració oberta