Esteu aquí: Inici Què fem Primavera Literària

Primavera Literària 2022

Primavera literàriaConsulta la programació d'una nova edició de la Primavera Literària, que s'allarga des del març fins al juny i acull des de presentacions de llibres i clubs de lectura, a tallers d’escriptura, conferències, exposicions o representacions teatrals basades en textos literaris.

El Dia Mundial de la Poesia d’aquest 21 de març estarà protagonitzat pel poeta Gabriel Ferrater, en ocasió del centenari del seu naixement. A l’abril, Tarragona tornarà a viure una diada de Sant Jordi habitual després de dos anys, amb diverses cites literàries destacades a la ciutat. L’acte central de la Primavera Literària serà, com cada any, el Lliurament dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona, que tindrà lloc el 21 de maig al Teatre Metropol. Al juny, arribarà una de les novetats principals d’aquesta Primavera Literària: la primera edició d’un festival de poesia que, amb el nom de Transversal, tindrà lloc el primer cap de setmana de juny a la ciutat i comptarà, entre altres, amb les veus i les paraules de Mireia Calafell, Olga Xirinacs, Gabriel Ferrater, Isabel Ortega i Teresa Pascual.

L’escriptor Josep A. Baixeras estarà singularment present en aquesta programació ja que, durant la primavera, el seu llegat s’incorporarà al patrimoni de la ciutat.  

Els actes dia a dia

Teatre

Una gran part dels espectacles teatrals tenen una base literària, ja que parteixen d'un text. Durant aquesta primavera podreu trobar-hi clàssics com García Lorca, Mercè Rodoreda i Miguel Delibes, o autors contemporanis, com Guillem Clua, Marc Artigau, Albert Tola, Anna M. Ricart, Joan Pera. Podeu consultar les diferents programacions teatrals que tenen lloc a Tarragona entre març i juny en els següents enllaços:

Programació de primavera del Teatre Tarragona

https://teatres.tarragona.cat

Programació de primavera de la Sala Trono

http://www.salatrono.cat/

Programació del Teatre El Magatzem

https://www.cooperativaobrera.cat/2021-2/#

Què
Teatre
Quan i on
14/03/2022 a 00:00 a
21/06/2022 a 00:00
Organitzat per
Ajuntament de Tarragona, Sala Trono i Teatre el Magatzem

Jardins Poètics del Camp de Mart

Inauguració de la ruta poètica-natural dels Jardins Poètics del Camp de Mart.

El Camp de Mart es converteix en el primer jardí poètic de Tarragona amb la inauguració d'un itinerari literari que marida poesia i les espècies vegetals autòctones més significatives d'aquest parc de la ciutat. Es tracta d'un itinerari poètic-natural per fer valdre el concepte de Tarragona com a vila florida i vinculat a veus de dones que han tingut relació amb la ciutat.

Què
Visites, rutes i excursions
Quan i on
22/03/2022 a 17:00 a
21/06/2022 a 00:00
Preu
Gratuït
Organitzat per
Ajuntament de Tarragona
Hi col·labora
Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literatura Catalanes (APELLC), Veus de Dona a Tarragona, Escola de Lletres de Tarragona, Òmnium Cultural del Tarragonès i Viles Florides

Patrimoni literari: Llegat de l'escriptor Josep Anton Baixeras Sastre

Acte de signatura de cessió del fons Josep Anton Baixeras Sastre a l'Ajuntament de Tarragona i conferència sobre el seu contingut a càrrec de Joan Cavallé, director de la Casa de les Lletres.
La Casa de les Lletres, complint un dels seus objectius de preservar el patrimoni literari de la ciutat, ha acollit i inventariat el llegat de l'escriptor Josep Anton Baixeras Sastre, que a partir d'ara quedarà dipositat a l'Arxiu Històric de la ciutat.

Durant l'acte, a part d'una explicació sobre el contingut del fons de qui, a més d'escriptor, va ser advocat, primer president d'Òmnium Cultural del Tarragonès, senador de l'Entesa dels Catalans (1977-1979) i tinent d'alcalde de l'ajuntament de Tarragona (1979-1983), entre altres responsabilitats, es podrà veure una mostra del seu contingut.

Què
Lletres
Quan i on
31/05/2022 19:00 a 20:30
Preu
Gratuït
Organitzat per
Casa de les Lletres i Arxiu Històric de la Ciutat de Tarragona

"Transversal" Festival de poesia

Un nou festival de poesia, amb aquest nom tan transversal, s'afegeix a les programacions culturals de la ciutat amb la voluntat de quedar-s'hi.
Un atapeït programa d'activitats, en què tindrem ocasió de sentir les veus i les paraules de, entre altres, Mireia Calafell, Olga Xirinacs, Gabriel Ferrater, Isabel Ortega, Teresa Pascual i Xavier Amorós Solà.

Què
Lletres
Quan i on
02/06/2022 a 00:00 a
04/06/2022 a 00:00
Diferents llocs de la ciutat
Preu
Gratuït
Organitzat per
APELLC i Escola de Lletre
Hi col·labora
Casa de les Lletres

Veus de Poeta: La poesia de Xavier Amorós Solà

El cicle Veus de poeta, que dediquem a difondre l'obra de poetes del Camp de Tarragona amb una trajectòria consolidada, en aquesta ocasió se centra en Xavier Amorós Solà, el més veterà de tots.

L'acte constarà d'una aproximació a l'obra poètica de l'autor, a càrrec del poeta i professor Antoni Nomen, estudiós de l'obra de Xavier Amorós, i en una lectura de poemes a càrrec de Dolors Esquerda i Francina Baldrís.

L'acte forma part del Festival de poesia Transversal.

Què
Lletres
Quan i on
02/06/2022 19:00 a 20:30
Preu
Gratuït
Organitzat per
Casa de les Lletres i Escola de Lletres

Trilogía de la ambición

Presentació del llibre: "Trilogía de la ambición" de Juan Carlos Elijas (Editorial Petròpolis).

A càrrec del director de teatre Quique Culebras. Hi intervindrà, també, l'editor Jaume Llambrich.
Es portarà a terme una lectura dramatitzada d'una escena de cadascuna de les obres en la qual intervindran: Ximo Arnau, Iris Carrera, Pau de Nut, Mar López, David Moya, Aga Rompalska, Ángeles Serrano.

Què
Lletres
Quan i on
02/06/2022 19:00 a 20:30
Preu
Gratuït
Organitzat per
Editorial Persèpolis

Espectacle inaugural del Festival de poesia Transversal: Varosha de Mireia Calafell i Björt Rùnars

El recital de poesia i música Varosha s'estructura a partir de poemes de Nosaltres, qui -premi Mallorca de Poesia i premi Josep Maria Llompart al millor poemari de l'any 2020- i inclou alguns textos de Tantes mudes -Lletra d'Or al millor llibre publicat en català l'any 2014.

En escena, l'acompanya la violoncel·lista i compositora islandesa Björt Rùnars amb el seu violoncel, un teclat i pedals per fer loops electrònics.

Què
Lletres, Música
Quan i on
02/06/2022 21:30 a 23:00
Preu
5 €
Venda d'entrades
Organitzat per
Ajuntament de Tarragona
Segells de reconeixement d'administració oberta